Σε αλλαγές του τρόπου που θα υπολογίζονται οι ελαφρύνσεις που μπορεί μια φαρμακευτική εταιρεία να εξασφαλίζει ώστε να μειώσει το clawback (επιστροφή) που υποχρεούται να πληρώσει για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, προχωρούν τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Ειδικότερα μια εταιρεία θα μπορεί στο εξής να συμψηφίζει επενδυτικές δαπάνες, όχι μόνο με το clawback το οποίο θα της αναλογεί, αλλά και με μέρος από τις εκπτώσεις που δίνει κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την τιμή των φαρμακευτικών της σκευασμάτων.
Ειδικότερα στην Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προβλέπονται τα εξής:
- «Ως ποσό υποκείμενο σε συμψηφισμό με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και δαπάνες επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής, σύμφωνα με την παρούσα, θεωρείται και η έκπτωση, την οποία χορηγούν οι Κ.Α.Κ. ή οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και η οποία αντιστοιχεί έως το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) που καταλογίζεται σε βάρος τους».
- «Η παρούσα καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις συμψηφισμού των Κ.Α.Κ. ή φαρμακευτικών εταιρειών με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και δαπάνες επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής, σύμφωνα με την τροποποιούμενη/συμπληρούμενη με την παρούσα απόφαση».
Όπως σημειώνουν στο ygeiamou.gr εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών η συγκεκριμένη κίνηση αφορά σε φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία μετά τη διαπραγμάτευση της τιμής του εντάσσονται σε κάποιο κλειστό προϋπολογισμό ο οποίος και δεν προκαλεί υπερβάσεις στη δαπάνη.
Μέχρι σήμερα συμψηφισμούς έως 250 εκατομμυρίων ευρώ την τριετία 2022-2024 είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν οι εταιρείες οι οποίες λαμβάνουν σημειώματα για καταβολή clawback. Πλέον θα το έχουν και εταιρείες που δίνουν εκπτώσεις και έτσι δεν έχουν υποχρέωση σε clawback. Να σημειωθεί βέβαια ότι πλέον τα περισσότερα σκευάσματα περνούν από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και για το λόγο αυτό φαίνεται και μείωση στο clawback από τον ΕΟΠΥΥ.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχει συμψηφιστεί με επενδύσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη και για παραγωγική διαδικασία, clawback 50 εκατ. ευρώ για το 2021, το οποίο βέβαια φαίνεται το 2022, ενώ έχουν εγκριθεί και οι σχετικές επιλέξιμες δαπάνες για συμψηφισμούς για το 2022 και 2023, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε επενδύσεις παραγωγικών εταιρειών.
Όπως επεσήμανε και την προηγούμενη Τρίτη 28/2 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο τους συνεδρίου που διοργάνωσε το ygeiamou.gr και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με θέμα «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο» οι εν λόγω συμψηφισμοί αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα προβλεψιμότητας για τις φαρμακευτικές εταιρείες και αποτελουν ένα σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις στον κλάδο.