Τα φασόλια φυσικά και δεν μας είναι άγνωστα καθώς και οι τρόποι να τα καταναλώσουμε: φασολάδα κόκκινη ή λευκή, γίγαντες στο φούρνο, μαυρομάτικα σε σαλάτα.
Άγνωστος και πρωτότυπος είναι ο καινοτόμος τρόπος που επέλεξε να μας σερβίρει φασόλια η ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή κ. Γεώργιου Μπόσκου.
Η ομάδα των φοιτητών ετοίμασαν το προϊόν Holi Bean, μία πάστα ζυμωμένων φασολιών με ελαιόλαδο, με αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Για το καινοτόμο προϊόν τους, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος χρηματοδότης, η ομάδα απέσπασε το 3ο βραβείο στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2019 τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, από το 2011. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στην Αθήνα.
Πηγή έμπνευσης των δημιουργών της πάστας φασολιού ήταν το Natto, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που προέρχεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση.
«Εμείς χρησιμοποιήσαμε κοινά φασόλια άσπρα, ελληνικά τα οποία υπέστησαν ζύμωση με τη βοήθεια ενός προβιοτικού μικροοργανισμού και έτσι προέκυψε μια πάστα φασολιού που περιέχει προβιοτικά, καθώς και άλλα συστατικά, όπως το ελαιολάδο, η πάπρικα και το πιπέρι που της προσδίδουν αντιθρομβωτική και αντιοξειδωτική δράση» εξηγεί στο ygeiamou.gr o κ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
«Παρόλο που είναι προϊόν vegan σου δίνει την αίσθηση ότι τρως καπνιστό σαλάμι» μας λέει ο κ. Μπόσκου ανοίγοντας μας την όρεξη!
Η ελληνική πάστα φασολιού Holi Bean είναι ένα μη γαλακτομικό προβιοτικό προιόν που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις αναμένεται να βρεθεί στο ράφι των καταστημάτων τροφίμων.
Μπορεί να καταναλωθεί σε επάλειψη σε ψωμί, σε καναπεδάκια, πίτσα, να «αντικαταστήσει» το αλλαντικό ή να γίνει βάση για σάλτσα.
Η δημιουργία του ήταν μια πρωτοβουλία των φοιτητών του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που ήθελαν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό καινοτομίας ECOTROPHELIA και χάρη στην καλή τους παρουσία κέρδισαν το τρίτο βραβείο.