Μετά την Υπουργική Απόφαση του κ. Θάνου Πλεύρη σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων και εξετάσεων, ακολούθησε νέα απόφαση με την οποία και μετατέθηκε η ημερομηνία εφαρμογής. Έτσι οι σημαντικές αυτές αλλαγές για τα άτομα που ζουν με HIV, όπως αναφέρει και σχετική εγκύκλιος θα εφαρμοστούν στις 15 Μαρτίου.
Ειδικότερα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι η «Σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη, Ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, κλπ. εξακολουθούν και ισχύουν έως την 15η -03-2023, ημερομηνία για την οποία μετατέθηκε η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη, και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των συνταγών αντιρετροϊκών φαρμάκων και των παραπεμπτικών των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης, καθώς και των συνταγών προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής μετά
από πιθανή έκθεση στην HIV λοίμωξη [Post-Exposure Prophylaxis – PEP]».
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη και εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.
Τι περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση
Ειδικότερα με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη συστήνεται το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη, προκειμένου:
(α) Να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή / και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια.
(β) Να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία και πρόσφορα δεδομένα, που θα αφορούν επιδημιολογικά στοιχεία, τη σταδιοποίηση της νόσου, χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης και της πορείας της νόσου καθώς και στοιχεία της μονάδας / τμήματος και του θεράποντος ιατρού.
(γ) Να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, την κατανομή ανά ηλικία και φύλο, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.
(δ) Να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.
(ε) Να καταστεί εφικτή η παροχή στο επιστημονικό δυναμικό της δυνατότητας διαχείρισης και παρακολούθησης των συγκεκριμένων ασθενών σε όλη την επικράτεια.
(στ) Να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταγραφής όλων των απαραίτητων ιατρικών δεδομένων που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της διάγνωσης των ασθενών, βάσει των επιστημονικών κριτηρίων ένταξής τους στο Μητρώο.
(ζ) Να διασφαλιστεί η δυνατότητα περιοδικής καταγραφής και παρακολούθησης των δεικτών και παραμέτρων που κρίνονται απαραίτητες για την ανάλυση της πορείας των ασθενών.
(η) Να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων καθώς και εξετάσεων παρακολούθησης της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.
(θ) Να διευκολυνθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ).
(ι) Να καταστεί εφικτή η συλλογή ανωνυμοποιημένων ή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων για έρευνα, με δυνατότητα πρόσβασης της επιστημονικής κοινότητας σε αυτά, μετά από αιτιολογημένο αίτημα.
Η συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA ή άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς.
Διαβάστε επίσης:
ΚΕΘΕΑ: Επαναλειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας 1114 για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια