Μας βοηθά να ξυπνήσουμε το πρωί, αλλά και να χαλαρώσουμε το βράδυ. Είναι η πρώτη μας κίνηση πριν μπούμε στο μπάνιο και η τελευταία όταν φεύγουμε από το σπίτι κάθε μέρα. Βασιζόμαστε πάνω τους για να φτιάξουμε ατμόσφαιρα και τα χαμηλώνουμε όταν θέλουμε να ησυχάσει το μυαλό μας και να ηρεμήσουμε στο τέλος της ημέρας. Τα ανάβουμε όλα – όταν θέλουμε να κάνουμε έκπληξη – και τα σβήνουμε στο παιδικό δωμάτιο λίγο πριν ψιθυρίσουμε «καληνύχτα, μωρό μου».
Ο λόγος για το φως – φυσικό και τεχνητό – και για τον φωτισμό που όταν είναι κατάλληλος, αριθμεί πολλαπλά όφέλη για την υγεία μας, ενώ όταν δεν τον φροντίζουμε σωστά μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική και τη σωματική μας κατάσταση. Για του λόγου το αληθές αρκεί να θυμηθούμε πώς πεταγόμαστε αναστατωμένοι όταν κάποιος ανοίγει το φως «μέσα στα μάτια» μας, αλλά και πόσες φορές κουράσατε τα μάτια σας διαβάζοντας με λάθος φως.
Για τα οφέλη του φυσικού φωτός στην υγεία η επιστήμη έχει ήδη μιλήσει. Ξέρουμε ότι η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου μόλις ξυπνήσουμε το πρωί βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος, αλλά και ότι είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε σε συνθήκες σκότους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκκριση της πολύτιμης μελατονίνης στη διάρκεια της νύχτας.
Αυτό που συνήθως αγνοούμε είναι η σημασία του τεχνητού φωτισμού στην ποιότητα της ζωής μας. Ο σωστός φωτισμός κάνει τη ζωή μας καλύτερη σε πολλούς τομείς και προστατεύει την υγεία μας. Διόλου τυχαία άλλωστε σήμερα μελετώνται τα πλεονεκτήματα του ανθρωποκεντρικού φωτισμού που βοηθά στην ανάρρωση των ασθενών. Με τον κατάλληλο φωτισμό οι ασθενείς κοιμούνται καλύτερα, αναρρώνουν πιο γρήγορα και έχουν καλύτερη διάθεση.
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia η βελτιστοποίηση του φωτισμού των εσωτερικών χώρων ώστε να είναι πιο λαμπερός κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιο αμυδρός το βράδυ μπορεί να προσφέρει καρδιομεταβολικά οφέλη και να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
Η κατάλληλη επιλογή λαμπτήρων στο σπίτι μας βοηθά να χαλαρώσουμε στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι, αλλά και να ρυθμίσουμε το κιρκάδιο ρολόι του οργανισμού μας. Αντικαθιστώντας μάλιστα τους λαμπτήρες με νέους τύπου LED, και χρησιμοποιώντας λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας που διαρκούν μέχρι και 10 φορές περισσότερο από τους κοινούς εξασφαλίζουμε καλύτερη απόδοση και έως 70% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τους παλαιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Με αυτό τον τρόπο ο κατάλληλος φωτισμός δεν ωφελεί μόνο την υγεία μας, αλλά και την τσέπη μας.
Ο σωστός φωτισμός στο σπίτι μας σώζει από πολλά δεινά σε πλήθος τομέων. Για όσους δίνουν έμφαση στην αισθητική αρκεί να πούμε ότι ο σωστός φωτισμός «σώζει» την διακόσμηση, μια και το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει ένα χώρο, να κάνει πιο θερμή ή πιο ψυχρή την ατμόσφαιρα, ακόμη και να μας αποκοιμήσει ή να μας αφυπνίσει.
Όλοι επίσης θα εκτιμήσουμε την αξία του σωστού φωτισμού προκειμένου να διαβάσουμε χωρίς να κουράζουμε τα μάτια μας ή ακόμη και να περάσουμε μια κλωστή στη βελόνα (εκεί θα χρειαστούμε και τα γυαλιά μας και ας μη το ομολογούμε!).
Για να αυξήσουμε την αίσθηση της άνεσης στο σπίτι ο γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να παρέχουμε επίπεδα φωτός που περιλαμβάβουν επιδαπέδια φώτα, πορτατίφ και κεντρικό φωτισμό. Ο κατάλληλος φωτισμός στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, αρκεί να ξέρουμε τι χρειάζεται κάθε χώρος π.χ. αίσθηση άνεσης στο σαλόνι και χαλάρωσης στην κρεβατοκάμαρα. Από την άλλη μεριά, σε χώρους όπως το γραφείο και η κουζίνα, χρειάζεται πιο ζωηρός φωτισμός που να μην κουράζει τα μάτια και να μας επιτρέπει να διαβάσουμε ή να κάνουμε λεπτοδουλειές. Όταν όμως προγραμματίζουμε μια βραδιά ταινίας στο σπίτι, το σαλόνι δεν μπορεί να θυθιστεί στο σκοτάδι! Πρέπει να ανάψετε τα φώτα σε χαμηλή ένταση και τοποθετημένα έτσι ώστε να μεγιστοποιούν την απόλαυση του θεάματος.
Ο σωστός φωτισμός μπορεί να έχει ακόμη και θεραπευτική διάσταση συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου – που τόσο ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο – ή στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη – για την οποία υπάρχει η επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος της φωτοθεραπείας.
Εάν ζείτε σε ένα χώρο με ανεπαρκή ή ακατάλληλο φωτισμό ήρθε ο καιρός να κάνετε μια αλλαγή. Αυτή η συνθήκη δεν «χαλάει» μόνο τα μάτια σας. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία, τη διάθεσή σας, ακόμη και την ποιότητα του ύπνου σας. Μην παραμελείτε τον κατάλληλο φωτισμό στον χώρο σας και επιλεξτε έξυπνα τους λαμπτήρες για κάθε χώρο του σπιτιού φροντίζοντας πάντα να συμπεριλάβετε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας στις επιλογές σας.