Στις μέρες μας, οι περισσότεροι κηδεμόνες κατοικίδιων επιλέγουν να ταΐζουν τον αγαπημένο τους φίλο με ξηρά τροφή.
Γι΄ αυτό, καλό θα ήταν να έχουν τις γνώσεις για να διαλέγουν την τροφή που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του αγαπημένου τους φίλου. Όπως, επίσης, να γνωρίζουν τα στοιχεία που πρέπει να αποφεύγονται.
Γιατί «ως υπεύθυνοι κηδεμόνες θέλουμε να παρέχουμε στο ζωάκι μας την καλύτερη δυνατή διατροφή και συχνά αναζητούμε κάτι περισσότερο από «μια απλή ξηρή τροφή».
Έτσι, όταν πάμε στο κατάστημα να αγοράσουμε τροφή, δίνουμε έμφαση σε σημεία που θεωρούμε ότι αντανακλούν στην ποιότητα της, όπως πχ. αν είναι ολιστική, αν τα υλικά της είναι φυσικά, αν περιέχει πολλά superfoods κλπ. Είναι, όμως, όλα αυτά αντικειμενικά κριτήρια για την αγορά μας; Δυστυχώς, όχι πάντα», τονίζει η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου.
Στη σημερινή αγορά, όπως λέει η κα Μανωλάκου, υπάρχουν τόσες πολλές τροφές διαθέσιμες, ώστε συχνά η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου προϊόντος γίνεται δύσκολη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, λόγω της πληθώρας επιλογών, καταλήγουμε να διαλέγουμε μία τροφή με βάση τη συσκευασία της, και όχι το ουσιαστικό περιεχόμενο της.
«Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας, είναι ότι οι συσκευασίες των τροφών είναι σχεδιασμένες να “μιλούν” στον κηδεμόνα του ζώου, και όχι στο ίδιο το ζώο, διότι ο κηδεμόνας είναι ο αγοραστής. Αυτός είναι ο λόγος που οι ελκυστικές συσκευασίες, και οι περιγραφές που φέρουν, είναι συχνά παραπλανητικές. Γι΄ αυτό, καλό να είμαστε σε θέση να τις ερμηνεύσουμε σωστά», επισημαίνει η κα Μανωλάκου.
Σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, πολλές τροφές στο εμπόριο φέρουν την περιγραφή «ολιστικές», εμπνευσμένες από τον όρο «ολιστική» που χρησιμοποιείται ευρέως στην ανθρώπινη διατροφή και σχετίζεται με την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του οργανισμού, και όχι μόνο συγκεκριμένων πτυχών.
Ωστόσο, το πρόβλημα που προκύπτει για την περίπτωση των τετράποδων φίλων μας, όπως ενημερώνει η κα Μανωλάκου, είναι ότι στη βιομηχανία ζωοτροφών δεν υφίσταται επίσημος ορισμός για την «ολιστική» διατροφή, με αποτέλεσμα κάθε εταιρεία να τον χρησιμοποιεί με τον δικό της τρόπο. Με άλλα λόγια, μπορεί να αγοράζουμε μία τροφή επειδή λέει «ολιστική», αλλά, ουσιαστικά, δεν ξέρουμε για ποιο λόγο την επιλέγουμε.
«Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται συχνά με εσφαλμένο τρόπο, είναι η «φυσική» τροφή. Οι φυσικές τροφές περιγράφονται εντός της νομοθεσίας ως τροφές που έχουν υποστεί μηδαμινή ή φυσική (όχι χημική) επεξεργασία και δεν περιέχουν χημικές πρόσθετες ουσίες. Με άλλα λόγια, μια φυσική τροφή πρέπει να είναι απαλλαγμένη από χημικά συνθετικά συστατικά, πρόσθετα και συντηρητικά (πχ. προπυλενική γλυκόλη, ασκορβικό ασβέστιο, χρωστικές ουσίες). Όμως, οι περισσότερες ξηρές τροφές, ειδικά οι ολιστικές, περιλαμβάνουν πρόσθετα συστατικά που θεωρούνται πως προάγουν τη συνολική ευεξία του ζώου, όπως προβιοτικά και συμπληρώματα. Επειδή, εξ’ορισμού, τα εν λόγω συστατικά δεν προβλέπονται στις φυσικές τροφές, οι όροι «φυσική» και «ολιστική» τροφή, δεν είναι πάντα συνώνυμοι», υπογραμμίζει η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς.
Μάλιστα, σε μία συσκευασία μπορεί να δίνεται έμφαση σε ορισμένα υλικά, αλλά να είναι παραπλανητική, λέει η κα Μανωλάκου και δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Βλέπουμε με μεγάλα γράμματα στην ετικέτα μιας ξηράς τροφής τη φράση “με 80% φυσικό κρέας“. Έτσι όπως το διαβάζουμε, καταλαβαίνουμε ότι το 80% της τροφής είναι κρέας, και τα άλλα συστατικά αποτελούν το υπόλοιπο 20%. Όμως, αν δούμε τα ψιλά γράμματα, συχνά το συνολικό κρέας της τροφής είναι γύρω στα 40% και ουσιαστικά “το 80% αυτού του ποσοστού είναι φυσικό”. Αν το σκεφτούμε, λοιπόν, το φυσικό κρέας δεν είναι ούτε το 10% της τροφής!
Αντίστοιχα, βλέπουμε την περιγραφή “με αρνί και cranberries” και επιλέγουμε την αντίστοιχη τροφή γιατί το ζωάκι μας παρουσιάζει αλλεργία στο κοτόπουλο. Εάν, όμως, δούμε την πλήρη λίστα των υλικών στο πίσω μέρος της συσκευασίας, συχνά η τροφή έχει και κοτόπουλο, και μάλιστα περισσότερο από το αρνί, όπως επίσης και τα cranberries είναι σε ένα ποσοστό 1%, δηλαδή ελάχιστο.
Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως όλα τα παραπάνω παραδείγματα δεν σημαίνουν πως οι αντίστοιχες τροφές δεν είναι καλές, ή ποιοτικές.
Οι εταιρείες ζωοτροφών πρέπει να δίνουν έμφαση στις συσκευασίες των προϊόντων τους, διότι αποτελούν την πρώτη «επαφή» του αγοραστή με την τροφή και, παράλληλα, το μοναδικό μέρος όπου περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (λίστα συστατικών, διατροφική ανάλυση, οδηγίες σίτισης, στοιχεία επικοινωνίας με την εταιρεία. κλπ.)», αναφέρει η κα Μανωλάκου και συμπληρώνει: «Όμως, είναι γεγονός πως η όψη της συσκευασίας της τροφής, και ο τρόπος επισήμανσης και διαφήμισης των συστατικών της, μας οδηγούν συχνά στο να επιλέξουμε μία τροφή για διαφορετικό λόγο από αυτόν που, όντως, χρειάζεται ο μικρός μας φίλος».
Για άλλους αυτούς τους λόγους, η κα Μανωλάκου επισημαίνει ότι, πριν προβούμε στην αγορά μιας τροφής, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρο μας, έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για την υγεία και την ευεξία του μικρού μας φίλου, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του οργανισμού του.
● Η κα Σταυριάννα Μανωλάκου είναι κτηνίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στη διατροφή των ζώων συντροφιάς. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κτηνιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στα αντικείμενα της Δημόσιας Υγείας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και της Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Κατόπιν ολοκλήρωσης ειδικής κτηνιατρικής μετεκπαίδευσης στο αντικείμενο της διατροφής των ζώων συντροφιάς, ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την καθοδήγηση και εκπαίδευση επί θεμάτων διατροφής σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και επαγγελματίες της βιομηχανίας ζωοτροφών, αντίστοιχα.
Υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως Αξιωματικός κτηνίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα, όπου αναλαμβάνει τη διατροφική διαχείριση υγιών και ασθενών ζώων που ακολουθούν πάσης φύσεως δίαιτες (βιομηχανοποιημένες, ωμές, μαγειρευτές).
Είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.petfoodologist.gr.
Διαβάστε επίσης