Εάν έχετε πολλούς και καλούς φίλους, τότε εκτός από τα οφέλη που έχει αυτό για την ψυχική σας υγεία, μάλλον κρύβει και ένα ακόμα πλεονέκτημα… για το έντερό σας!
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Microbiology, η ύπαρξη φίλων μπορεί να επιδράσει στην καλή εντερική υγεία, αλλά και σε ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Η παρουσία καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα είναι γενικότερα σημαντική για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν τώρα ότι η έντονη κοινωνικότητα θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερων καλών βακτηρίων και λιγότερων μικροβίων που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ασθένεια.
Οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συγκέντρωσαν ένα σύνολο από 50 μη μολυσμένα δείγματα κοπράνων από μια ράτσα πιθήκων, τις μακάκους ρέζους, που ζουν σε ένα νησί στα ανοιχτά των ακτών του Πουέρτο Ρίκο. Μέτρησαν την κοινωνική διασύνδεση κάθε πιθήκου, υπολογίζοντας τον χρόνο που αφιέρωσε ο καθένας στην κοινωνικότητα και τον αριθμό των κοινωνικών συντρόφων.
Η ομάδα ανέλυσε το DNA των δειγμάτων κοπράνων για να αξιολογήσει την υγεία των εντέρων τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είχαν υψηλότερο επίπεδο «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Ειδικότερα, οι πιο κοινωνικοί πίθηκοι ειχαν μικρότερο πληθυσμό του βακτηρίου Streptococcus, το οποίο στους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως η πνευμονία. Είχαν επίσης εντονότερη παρουσία ενός βακτηρίου που ονομάζεται Faecalibacterium, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και σχετίζεται με την καλή υγεία.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ καλής υγείας του εντέρου και κοινωνικότητας έγκειται στο γεγονός ότι η δεύτερη επιτρέπει τη μετάδοση μικροσκοπικών μικροβίων. Οι ίδιοι επισημαίνουν, όμως, ότι τα εν λόγω αποτελέσματα θα μπορούσαν επιπλέον να οφείλονται και στο γεγονός ότι η κοινωνικότητα μπορεί να μειώνει τα επίπεδα άγχους, γεγονός που μπορεί επίσης να επιδράσει στην εντερική υγεία.
Η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Katerina Johnson είπε: «Αυτή η μελέτη αφορούσε σε ζώα που θεωρούνται στενοί συγγενείς των ανθρώπων και ζούσαν ελεύθερα σε ένα νησί. Έχουμε δείξει επίσης στο παρελθόν, με έρευνα που διεξήχθη σε ανθρώπους, ότι τα άτομα με μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα έχουν διαφοροποιημένο μικροβίωμα του εντέρου και γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο μικροβίωμα συνδέεται με καλύτερη υγεία γενικά και εντερική υγεία ειδικά».
Και συμπληρώνει: «Αυτό το μοτίβο που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε μια άμεση επίδραση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων – μεταδίδουμε μικρόβια μεταξύ μας όταν αλληλεπιδρούμε. Προφανώς αυτό μπορεί να μεταδώσει και «κακά» μικρόβια, αλλά μεταδίδουμε επίσης και πολλά αβλαβή και ωφέλιμα βακτήρια».
«Τα ευρήματά μας μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν μια έμμεση επίδραση, καθώς γνωρίζουμε ότι οι φιλίες είναι πολύ καλές στην προστασία από το στρες και το άγχος είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά τη μικροβιακή κοινότητα του εντέρου μας», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
Ο σούπερ καρπός που βοηθά τη λειτουργία του εντέρου
Πέντε top ασκήσεις για την ομαλή λειτουργία του εντέρου – Δοκιμάστε τις
Έντερο: Η διαταραχή που «δείχνει» τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ