Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που, ενώ αγαπούν τους σκύλους, δεν είχαν ποτέ. Και φθάνουν σε κάποια ηλικία, που αποφασίζουν να βάλουν στη ζωή τους μια τετράποδη παρέα. Σε αυτούς τους νέους -και άπειρους-ιδιοκτήτες/κηδεμόνες η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη, έχει να δώσει μερικές συμβουλές. Γιατί η απόκτηση ενός σκύλου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση.
«Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή που κάποιος αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του: να υιοθετήσει έναν σκύλο. Κουτάβι, ενήλικο, ή ηλικιωμένο ζωάκι; Αρσενικό, ή θηλυκό; Καθαρόαιμο, από εκτροφέα, ή ημίαιμο από φιλοζωική;
Η σωστή προετοιμασία θα διασφαλίσει στην οικογένεια την ορθή επιλογή σκύλου, αλλά και θα αποδείξει ότι είναι συνειδητοποιημένη. Ότι, δηλαδή, έχει συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους: τρόπο ζωής, οικονομική κατάσταση, συνήθειες.
Η επικοινωνία μας με έναν κτηνίατρο και έναν επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή είναι απαραίτητη. Θα μας βοηθήσει να μάθουμε, αν είμαστε πραγματικά έτοιμοι να κάνουμε αυτό το τόσο σημαντικό βήμα.
Το να αποκτήσουμε έναν σκύλο, είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία. Αλλά, πριν δεσμευτούμε απέναντι στο νέο τετράποδο μέλος της οικογένειάς μας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αρκετό χρόνο να του αφιερώνουμε καθημερινά, έτσι ώστε να του καλύπτουμε τις ανάγκες του. Και η δέσμευση αυτή, θα κρατήσει για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια.
Θα πρέπει να τον υποδεχτούμε ως το νέο μέλος της οικογένειάς μας. Και είναι αυτονόητο ότι:
- ο σκύλος θα διαμένει μέσα στο διαμέρισμα,
- θα περνάμε όλοι μαζί τις Πασχαλινές, Χριστουγεννιάτικες και καλοκαιρινές διακοπές,
- θα υποδεχθεί μαζί μας ένα, δύο, ή όσα μωράκια αποκτήσει η οικογένεια,
- σε περίπτωση που αποφασίσουμε να μετακομίσουμε σε νέο σπίτι, ή να αλλάξουμε τόπο διαμονής, θα «πακετάρουμε» με χαρά τα παιχνίδια του και θα μας ακολουθήσει, οπουδήποτε κι αν πάμε.
Από τη στιγμή που γινόμαστε σκυλογονείς, οι ανάγκες και τα έξοδα του σκύλου μας θα πρέπει να συνυπολογίζονται σε όλες τις μελλοντικές επιλογές και αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη ή δυσκολία.
Οι ανάγκες και η «προίκα» του σκύλου μας
Ο υπεύθυνος κηδεμόνας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε χρόνο και κόστος σε βασικές ανάγκες του όπως:
- την υγιεινή και θρεπτική διατροφή του,
- τις καθημερινές βόλτες 2-3 φορές την μέρα,
- το καθημερινό παιχνίδι,
- την βασική εκπαίδευση/κοινωνικοποίηση,
- τη γυμναστική/ελεύθερο τρέξιμο,
- το ετήσιο τσεκ-απ στον κτηνίατρο,
- το microchip,
- τη μηνιαία αποπαρασίτωση, τυχόν επιπλέον εξετάσεις που πρέπει να γίνουν ή/και στείρωση του ζώου,
- τον καλλωπισμό του,
- την αγορά για παιχνίδια εκτόνωσης,
- τσάντα/κλουβί μεταφοράς,
- στηθόλουρα, ζώνη ασφαλείας, οδηγοί,
- πιάτα, μαξιλάρες και κρεβάτι ξεκούρασης.
Ανεξάρτητα από το εάν θα είναι κουτάβι ή μεγαλύτερος ηλικιακά σκύλος, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανά ατυχήματα ή ζημιές στο σπίτι και στα προσωπικά μας αντικείμενα. Θα χρειαστεί κάποιος να αφιερώσει χρόνο στην εκπαίδευσή του, για να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση και αμοιβαία κατανόηση.
Επίσης, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την καθαριότητα του σπιτιού μας, καθώς οι σκύλοι έχουν τρίχωμα – και τρίχες θα υπάρχουν όπου βρίσκεται ο σκύλος. Δηλαδή, παντού.
Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί προτού υιοθετήσει έναν σκύλο και μοιραστεί μαζί του τη ζωή του. Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός σκύλων καταλήγει, καθημερινά, στους δρόμους, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ήταν πραγματικά έτοιμοι γι’ αυτήν την απόφαση.
Ο σκύλος μας κάνει καλό
Ορισμένοι λόγοι για να γίνετε πρώτη φορά σκυλογονιός, είναι:
- η συντροφικότητα,καθώς οι σκύλοι είναι κατ’εξοχήν κοινωνικά όντα και γίνονται κατευθείαν μέλος της οικογένειας,
- η ανατροφή των παιδιών, καθώς το να μεγαλώνουν τα παιδιά παρέα με έναν σκύλο, τα μαθαίνει να σέβονται τα ζώα και να γίνονται υπεύθυνα άτομα, με αυτοπεποίθηση και υπομονή,
- η βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, καθώς αποδεδειγμένα η απόκτηση ενός σκύλου βοηθάει στην ψυχική ηρεμία και, πολλές φορές, συνιστάται από τους ειδικούς σε συνδυασμό με τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής.
Ο καθημερινός περίπατος, το τρέξιμο και το παιχνίδι με τον σκύλο μας είναι η καλύτερη σωματική άσκηση, γιατί βοηθά στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους και στη φυσική υγεία.
Αν, λοιπόν, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε με χαρά τις υποχρεώσεις που έχει ένας σκύλος, αλλά και να καλύψουμε τις ανάγκες του, ώστε να αλλάξουμε όλη μας την καθημερινότητα και να του ανοίξουμε το σπίτι και την καρδιά μας, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε τον πρώτο μας σκύλο!».