Σε μια σημαντική ανακάλυψη κατέληξαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Columbia και Duke, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μια ευχάριστη δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης των ηλικιωμένων με ήπια γνωστική εξασθένηση. Οι μελετητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο NEJM Evidence.
Προγενέστερη έρευνα είχε αναδείξει ειδικά διαμορφωμένα βιντεοπαιχνίδια ως ένα σημαντικό εργαλείο διατήρησης της μνήμης σε ηλικιωμένους. Η νέα μελέτη, όμως, ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να δώσει ισχυρότερα αποτελέσματα κι αυτό δεν είναι άλλο από τα σταυρόλεξα.
Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες, ηλικίας 71 ετών κατά μέσο όρο, που έλυναν σταυρόλεξα παρουσίαζαν μεγαλύτερη γνωστική βελτίωση συγκριτικά με όσους έπαιζαν γνωστικά βιντεοπαιχνίδια. Η μελέτη διεξήχθη συγκεκριμένα με 107 συμμετέχοντες με ήπια γνωστική εξασθένηση, στους οποίους ζητήθηκε να ασχοληθούν είτε με την επίλυση σταυρόλεξων είτε με γνωστικά βιντεοπαιχνίδια για 12 εβδομάδες. Η περίοδος μελέτης ενισχύθηκε με επιπλέον συνεδρίες, που διήρκεσαν έως και 78 εβδομάδες. Οι μελετητές παρακολουθούσαν την ενασχόληση των συμμετεχόντων με την κάθε δραστηριότητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το σταυρόλεξο έδινε καλύτερα αποτελέσματα:
- στο ADAS-Cog, το βασικό μέτρο γνωστικής έκβασης για το σύνολο της περιόδου μελέτης,
- στις συχνές ερωτήσεις (FAQ), ένα μέτρο της καθημερινής λειτουργίας, στις 78 εβδομάδες και
- στη συρρίκνωση του εγκεφάλου στις 78 εβδομάδες
Διαπιστώθηκε, επιπροσθέτως, ότι η λύση ενός σταυρόλεξου ήταν πιο αποτελεσματική για τους συμμετέχοντες σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου, αλλά και οι δύο μέθοδοι έδειχναν εξίσου αποτελεσματικές σε προγενέστερο στάδιο.
Τα σταυρόλεξα χρησιμοποιούνται ευρέως, ωστόσο ποτέ έως τώρα δεν είχαν μελετηθεί συστηματικά ως προς τη σχέση τους με την ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων τύπων άνοιας, μεταξύ των οποίων και της νόσου Αλτσχάιμερ. «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει τα οφέλη της ενασχόλησης με τα σταυρόλεξα στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, δεδομένης της δυσκολίας να υπάρξει βελτίωση σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση», σχολίασε ο δρ. Devanand, καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Οι μελετητές τονίζουν, επίσης, την αξία της ικανότητας δέσμευσης με μια δραστηριότητα. Έτσι, οι συμμετέχοντες με γνωστική εξασθένηση, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο της πάθησης, θα διατηρήσουν πιο εύκολα την ενασχόλησή τους με τα πιο γνωστά και οικεία σταυρόλεξα, παρά με ένα ηλεκτρονικό βιντεοπαιχνίδι.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη, ώστε να επαληθευθούν τα ευρήματα. Η προστασία και η βελτίωση της γνώσης, της λειτουργίας και της νευροπροστασίας είναι το απόλυτο ζητούμενο, γι’ αυτό και η επιπλέον έρευνα, για τη θεμελίωση των μεθόδων εκπαίδευσης του εγκεφάλου που μπορούν να καθυστερήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της μελλοντικής έρευνας».
Διαβάστε ακόμη:
Άνοια: Οι κοινωνικές σχέσεις που σώζουν το μυαλό
Βιντεοπαιχνίδια: Απροσδόκητο τονωτικό μνήμης και προσοχής σε ηλικιωμένους
Το μουσικό όργανο που ενισχύει τη μνήμη – Αλλά κάνει θόρυβο!