Είναι κάποιοι σκύλοι που χαρακτηρίζονται από δυσκολία προσαρμογής σε περιβάλλοντα, ή τους φοβίζει και κάποιο ερέθισμα.
Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος για να ξεπεράσουν το στρες που νιώθουν.
Προτού τον αποκαλύψει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Κατιάνα Καπέλλα, ανοίγει μια παρένθεση για να τονίσει το πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση του σκύλου για τη μετέπειτα ζωή του.
«Η κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού αρχίζει από την τρίτη εβδομάδα της ζωής του, μέχρι τη δωδέκατη. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ένα κουτάβι έρχεται σε επαφή με πληθώρα καταστάσεων και ερεθισμάτων, με τα οποία, ίσως, θα έρθει αντιμέτωπο και κατά τη διάρκεια της ζωής του στο μέλλον.
Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης βασίζεται στον τρόπο που ένας σκύλος αντιλαμβάνεται τον κόσμο μας, και δημιουργεί θετικές συνδέσεις.
Ένας σκύλος μη κοινωνικοποιημένος μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές κατά την ενήλικη ζωή του, ανάλογα με τις αρνητικές συνδέσεις που μπορεί να έχει δημιουργήσει», επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Κατιάνα Καπέλλα.
Ας εστιάσουμε, λοιπόν, στον σκυλάκι που δεν νιώθει άνετα σε ένα μέρος, ή με ένα ερέθισμα, και ας δούμε πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να ξεπεράσει τα άσχημα συναισθήματα που νιώθει.
«Υπάρχουν τεχνικές εκπαίδευσης που μπορούν να τον βοηθήσουν, ώστε να μην τον φοβίζει, ή να μη νιώθει άβολα σε ένα μέρος, ή με ένα ερέθισμα. Η τεχνική εκπαίδευσης που θα βοηθήσει τον σκύλο μας σε αυτήν την περίπτωση, είναι η σταδιακή απευαισθητοποίηση και η αντίστροφη θετική σύνδεση.
Ο σταδιακός τρόπος με τον οποίο εκθέτω τον σκύλο μου στην αιτία που τον κάνει να νιώθει άβολα, είναι η απευαισθητοποίηση.
Η αντίστροφη θετική σύνδεση είναι το επόμενο στάδιο, μετά την απευαισθητοποίηση, όπου, πλέον, το ερέθισμα δεν του δημιουργεί στρες, και μέσω της επιβράβευσης δημιουργείται θετική σύνδεση, εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια, Κατιάνα Καπέλλα.
Για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απευαισθητοποίηση, η κα Καπέλλα δίνει δύο παραδείγματα.
«Ο σκύλος μας φοβάται την ηλεκτρική σκούπα. Τοποθετούμε την ηλεκτρική συσκευή σε ένα σημείο, ενώ την έχουμε εκτός λειτουργίας. Μόλις την πλησιάσει, τον επιβραβεύσουμε. Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι δεν είναι άνετος, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να κατανοήσει ότι επιβραβεύεται κάθε φορά που βλέπει την ηλεκτρική σκούπα.
Όταν ο σκύλος μας είναι χαλαρός, πάμε στο επόμενο βήμα. Κουνάμε την ηλεκτρική σκούπα και μετά αφήνουμε τον σκύλο μας να την πλησιάσει, και επιβραβεύουμε.
Ο σκύλος μας στρεσάρεται σε πολυσύχναστα μέρη. Θέλουμε, στην καθημερινή βόλτα με τον σκύλο μας, να σταματήσουμε σε μια καφετέρια για να πάρουμε έναν καφέ, αλλά το μέρος είναι πολυσύχναστο και του δημιουργεί στρες; Αρχικά, επιλέγουμε να πηγαίνουμε σε ώρες που δεν έχει κόσμο. Σταδιακά, -και μόνον όταν είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας αντιδρά πιο ήρεμα στη στρεσογόνα κατάσταση-, πηγαίνουμε στο επόμενο βήμα: επισκεπτόμαστε την καφετέρια σε ώρες που έχει ελάχιστα παραπάνω κόσμο.
Συνεπώς, η έκθεση του σκύλου σε αντικείμενα, ή και σε πολυσύχναστα μέρη, πραγματοποιείται σταδιακά, έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Η κα Καπέλλα διευκρινίζει ότι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας, θα πρέπει να αναγνωρίζουμε κάποια σήματα που μας δείχνει όταν τον αγχώνει μια κατάσταση. Είναι η δική του γλώσσα επικοινωνίας προς εμάς.
«Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, και η κάθε κατάσταση που πιθανόν να βιώνει, είναι διαφορετική. Η βοήθεια από επαγγελματία διπλωματούχο εκπαιδευτή είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Ο εκπαιδευτής, ανάλογα με το ιστορικό κάθε σκύλου, και σε συνεργασία με τον κηδεμόνα του, δημιουργούν εξατομικευμένο πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επισημαίνει η κα Καπέλλα.
Κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης ενός σκύλου, όπως τονίζει η κα Καπέλλα, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η καλή ψυχολογία του κηδεμόνα. Είτε εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας μόνοι σας, είτε ζητήσετε τη βοήθεια ενός εμπείρου εκπαιδευτή, η δική σας συμπεριφορά και η δική σας αντίδραση σε κάθε περιστατικό θα διαμορφώσουν την αντίδραση του σκύλου σας.
Τέλος, η κα Καπέλλα υπογραμμίζει ότι «στην εκπαίδευση χρειάζεται χρόνος, υπομονή και καθημερινή άσκηση, χωρίς πίεση και καμία μορφή βίας. Η εκπαίδευση σε ένα κουτάβι, ή σε έναν ενήλικο σκύλο, πρέπει πάντα να γίνεται ευχάριστα και με επιβράβευση».
● Η κυρία Κατιάνα Καπέλλα είναι πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτη της σχολής Dogfully. Οι γνώσεις της σχετικά με την εκπαίδευση σκύλων εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα σεμινάρια. Και όπως λέει: «αγαπώ, προστατεύω, νοιάζομαι και συμπεριφέρομαι με ευγένεια και ευαισθησία σε όλους τους τετράποδους φίλους».
Διαβάστε επίσης
Μπορούμε να παίξουμε κρυφτό με τον σκύλο; Ένας ειδικός απαντά