Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society υποστηρίζει ότι το ψυχικό σθένος, δηλαδή η υιοθέτηση συμπεριφορών που βοηθούν τους ανθρώπους να επανέλθουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μετά από αγχωτικές προκλήσεις που προκύπτουν στη ζωή τους, μπορεί να βοηθήσει τα ηλικιωμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χρειαστούν λιγότερες νοσηλείες, εξασφαλίζοντάς τους παράλληλα καλύτερη σωματική λειτουργία, μειωμένη δυσλειτουργία, βελτιωμένη ψυχική ποιότητα ζωής, αλλά και μικρότερο κίνδυνο ευπάθειας.
Η νέα μελέτη παρακολούθησε 3.199 ανθρώπους ηλικίας κατά μέσο όρο 72 ετών, με διαβήτη τύπου 2, εκ των οποίων το 61% ήταν γυναίκες, για περισσότερο από 14 χρόνια. Οι μελετητές κατέγραψαν στοιχεία για τη σωματική λειτουργία των συμμετεχόντων, τα οποία βασίστηκαν είτε σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως η ταχύτητα βάδισης και η δύναμη λαβής, αλλά και σε αυτοαναφορές, σχετικά με τα επίπεδα αναπηρίας ή τη σωματική ποιότητα ζωής. Μετρήθηκαν επίσης τα πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και η ψυχική ποιότητα ζωής. Τέλος, συνυπολογίστηκαν παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνοτική ταυτότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα η μεγαλύτερη ψυχολογική ανθεκτικότητα συσχετίστηκε με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), λιγότερες νοσηλείες, καλύτερη σωματική λειτουργία -χαμηλότερη αυτοαναφερόμενη αναπηρία, καλύτερη σωματική ποιότητα ζωής, μεγαλύτερη ταχύτητα βάδισης, μεγαλύτερη δύναμη λαβής, μικρότερη πιθανότητα αδυναμίας- λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και καλύτερη ψυχική ποιότητα ζωής.
Το ψυχικό σθένος έδειξε να επηρεάζει ξεκάθαρα το συσχετισμό του πρόσφατου ιστορικού νοσηλείας και μετρήσεων όπως η δύναμη λαβής και η αυτοαναφερόμενη αναπηρία. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι κάποιοι συσχετισμοί ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την εθνοτική ταυτότητα.
«Αυτή η έρευνα υποστηρίζει πως όσοι αναφέρουν ότι είναι ψυχικά ανθεκτικοί, έχουν επίσης λιγότερες ανησυχίες σχετικά με τη γήρανση», σχολιάζει η κύρια συγγραφέας, KayLoni L. Olson της Ιατρικής Σχολής Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown. «Η εν λόγω μελέτη είναι προκαταρκτική, αλλά αναδεικνύει τον δυνητικό ρόλο του ψυχικού σθένους στην καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, το οποίο μπορεί τελικά να καθορίσει την ποιότητα ζωής τους στην τρίτη ηλικία».
Διαβάστε ακόμη:
Μοναξιά: Διπλάσιος ο κίνδυνος αυτής της μεταβολικής νόσου για όσους αισθάνονται πολύ μόνοι
Μακροζωία: 9 συνήθειες που έχουν όσοι ζουν πολλά χρόνια – Υιοθετήστε τις κι εσείς!
Όσο πιο ευτυχισμένοι τόσο πιο υγιείς; Έρευνα απαντά