Είναι δυνατόν να πάσχουμε από υπέρταση και να μη το γνωρίζουμε; Ναι απαντούν οι ειδικοί, που φέρνουν στην επιφάνεια έναν παράγοντα που μπορεί να «μπερδεύει» τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, κάνοντάς την να μοιάζει φυσιολογική.

Σύμφωνα με τους μελετητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να το γνωρίζουν, επειδή η πίεσή τους αυξάνεται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of General Practice, τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς διαπιστώθηκε ότι 1 στους 8 ανθρώπους ηλικίας 40-75 είχε υπέρταση κατά τη διάρκεια της νύχτας, την οποία αγνοούσε, καθώς δεν αποτυπωνόταν στις ημερήσιες μετρήσεις.

Στους υγιείς ανθρώπους, η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως μειώνεται τη νύχτα, καθώς το σώμα χαλαρώνει και ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Οι ερευνητές, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι σε μερικούς ανθρώπους συμβαίνει το αντίθετο.

Όπως εξηγεί ο κύριος μελετητής και καθηγητής Lionel Tarassenko: «Η αρτηριακή πίεση ακολουθεί ένα κυκλικό μοτίβο 24 ωρών. Φυσιολογικά, πέφτει τη νύχτα και ανεβαίνει μετά το πρωινό ξύπνημα. Καμιά φορά, το μοτίβο αυτό αντιστρέφεται, κυρίως σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων, που ενδέχεται να έχουν διαβήτη ή νεφρική νόσο. Τότε, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα και μειώνεται αφού ο ασθενής ξυπνήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης σε αυτά τα άτομα καταγράφονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό και λανθασμένα η πίεση θεωρείται φυσιολογική κατά τη μέτρηση».

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περίπου 21.00 ασθενείς από 28 μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και 4 νοσοκομεία της Οξφόρδης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου οι μισοί (49%) εξ όσων εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρουσίαζαν το φαινόμενο των αντίστροφων μετρήσεων. Επιπλέον, περίπου το 15% των υπολοίπων εμφάνιζε επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά, μεταξύ των συμμετεχόντων, ο 1 στους 3 ασθενείς με αντίστροφες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης έπασχε από μία τουλάχιστον καρδιαγγειακή νόσο.

Υπογραμμίζεται ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και θανάτου – ειδικότερα εάν δεν έχει διαγνωστεί, ώστε να λαμβάνει και την απαραίτητη θεραπεία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις επίσημες ιατρικές οδηγίες, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο δρ. Tarassenko, όμως, υποστηρίζει πως αυτό δεν αρκεί.

Η δρ. Laura Armitage, βοηθός ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προσθέτει: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και τη νύχτα θα μπορούσε να συμβάλλει στον εντοπισμό των ενηλίκων που έχουν υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μείωση των καρδιαγγειακών νόσων, αλλά και των θανάτων. Η μελέτη, επομένως, υπογραμμίζει την ανάγκη παροχής μετρήσεων στους ασθενείς σε 24ωρη βάση».

Διαβάστε ακόμη:

Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι τη μετράτε; Τι πρέπει να προσέξετε

Τα βότανα και μπαχαρικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση – Πόσα γραμμάρια χρειάζονται

Outdoor training: Η προπόνηση που ρίχνει την αρτηριακή πίεση