Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι μια μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, αλλά και πλήθους σεξουαλικών συντρόφων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εντοπίζεται ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, γεγονός που αποδίδεται συνήθως στην ανεπαρκή ενημέρωση μαθητών και φοιτητών σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί μια σεξουαλική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα κατάλληλα μέσα προφύλαξης.
Επομένως, είτε είστε σε σχέση, είτε έχετε διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους, είτε είστε μόνοι, είναι καλό να γνωρίζετε μερικά βασικά στοιχεία για τα ΣΜΝ, πώς να τα εμποδίσετε, αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσετε, με σκοπό να παραμένετε ασφαλείς και υγιείς. Τις πληροφορίες παρέχουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Τρία βασικά πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν:
Τι είναι τα ΣΜΝ
Πρόκειται για ένα είδος μόλυνσης που μεταφέρεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα με το στοματικό, το κολπικό και το πρωκτικό σεξ, καθώς και μέσω της επαφής με τα γεννητικά όργανα ή τα σεξουαλικά υγρά, όπως το σπέρμα. Η μόλυνση αυτή ενδέχεται να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα.
Πόσο συχνά είναι
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ένα φαινόμενο αρκετά πιο συχνό απ’ όσο νομίζουν πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 1 στους 5 ανθρώπους στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα ΣΜΝ. Οι νεαροί ενήλικες, ηλικίας 14-25 διατρέχουν, επιπλέον, αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιο νόσημα μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μερικά από τα πιο συχνά ΣΜΝ είναι:
- Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
- Χλαμύδια
- Γονόρροια
- Σύφιλη
- Ιός απλού έρπητα (HSV).
Μπορούν να αποφευχθούν;
Ναι, τονίζουν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι το σεξ είναι καλύτερο όταν δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ότι μπορεί να κολλήσουμε κάποιο ΣΜΝ.
Για το λόγο αυτό, υιοθετήστε τις παρακάτω πρακτικές, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αλλά και τον ερωτικό σας σύντροφο:
♦ Χρησιμοποιήστε προφυλάξεις
Τα αντισυλληπτικά μπορεί να βοηθούν στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ωστόσο δεν είναι ικανά να σας προστατεύσουν από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις. Η χρήση προφυλακτικών συμβάλλει στη μείωση της επαφής με τα σεξουαλικά υγρά, μέσω των οποίων μεταδίδονται τα ΣΜΝ. Για απόλυτη προστασία, χρησιμοποιήστε προφυλάξεις κάθε φορά που έχετε στοματική, κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή.
Εάν χρησιμοποιείτε σεξουαλικά βοηθήματα, φροντίστε να τα καθαρίζετε σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, πριν τα χρησιμοποιήσετε με διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους. Μπορείτε, επιπλέον, να χρησιμοποιήσετε τα σεξουαλικά παιχνίδια συνδυαστικά με την χρήση προφυλακτικών, για περισσότερη προστασία.
♦ Εμβολιαστείτε
Τα εμβόλια αποτελούν, επιπροσθέτως, ένα ιδανικό μέτρο προστασίας ενάντια στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς. Σήμερα, συγκεκριμένα, υπάρχουν εμβόλια για τα παρακάτω ΣΜΝ:
- Τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Ο HPV αποτελεί την πιο συχνή μόλυνση της σεξουαλικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Ορισμένες μορφές του HPV, μάλιστα, είναι ικανές να προκαλέσουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, ενώ άλλες ενδέχεται να οδηγήσουν σε καρκίνο.
- Ηπατίτιδα Β (HBV): Η HBV προκαλεί ηπατική λοίμωξη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη ασθένεια ή μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του ήπατος.
Διαβάστε ακόμη:
ΣΜΝ – Κονδυλώματα: Οι καλύψεις του ασφαλιστηρίου για την αφαιρέσή τους
ΣΜΝ: Το χάπι που μειώνει τον κίνδυνο νόσησης – Λαμβάνεται μετά τη σεξουαλική επαφή