Η αδυναμία μιας γυναίκας να απολαύσει το σεξ είναι ένα συχνό φαινόμενο. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, όπως έλλειψη ερωτικής διάθεσης, πόνο κατά τη διείσδυση, αλλά και δυσκολία να φτάσουν σε οργασμό. Αρκετές από αυτές, ωστόσο, ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα, απειλώντας τις ερωτικές τους σχέσεις.
Οι ερευνητές έρχονται τώρα να προσθέσουν στη φαρέτρα των πιθανών θεραπειών μια εναλλακτική πρακτική, που έχει ήδη συμβάλλει στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας: Τον βελονισμό. Πρόκειται για μια πρακτική της αρχαίας κινεζικής ιατρικής, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι μπορεί να ενισχύσει την λίμπιντο των γυναικών, βελτιώνοντας τη σεξουαλική τους εμπειρία.
Στη σχετική μελέτη, που διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2018 – Φεβρουαρίου 2022 και δημοσιεύθηκε στο Sexual Medicine, έλαβαν μέρος 24 εθελόντριες με σεξουαλική δυσλειτουργία, δηλαδή μόνιμα προβλήματα στη σεξουαλική επαφή.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δυσλειτουργία αυτή προκαλείται εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων υγείας, όπως χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, άγχος και κατάθλιψη. Ορισμένα συμπτώματα ενδέχεται, επιπλέον, να προκληθούν εξαιτίας σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Οι υπάρχουσες θεραπείες τείνουν να επικεντρώνονται στην καταπολέμηση αυτών των αιτιών, γι’ αυτό και συνήθως πρόκειται για θεραπείες ενίσχυσης οιστρογόνων, ψυχολογική θεραπεία, αλλά και χορήγηση αντικαταθλιπτικών.
Οι επιστήμονες τοποθέτησαν βελόνες σε διάφορα σημεία του σώματος των συμμετεχουσών, όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο στομάχι, πάνω από τις ωοθήκες, κάτω από τα γόνατα, στους αστραγάλους, στα πέλματα των ποδιών και στη μέση. Κάθε εθελόντρια συμμετείχε σε 2 έως 3 συνεδρίες βελονισμού την εβδομάδα, διαρκείας 30 λεπτών η κάθε μία.
Όλες είχαν σταθερούς ερωτικούς συντρόφους, ενώ είχαν βιώσει μια σεξουαλική εμπειρία με διείσδυση χρονικά κοντά στην έναρξη της μελέτης.
Απάντησαν, επιπλέον, σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με όσα τους ενοχλούν στο σεξ, με τον πόνο κατά τη διείσδυση και την έλλειψη επιθυμίας να είναι οι πιο συχνές απαντήσεις.
Έδωσαν, κατόπιν, πληροφορίες σχετικά με 6 βασικούς παράγοντες της ερωτικής ζωής: ερωτική επιθυμία, διέγερση, κολπική εφύγρανση, οργασμό και πόνο κατά την επαφή.
Ο δρ. Jun tan Zhang και οι συνεργάτες του κατέταξαν, στη συνέχεια, τις απαντήσεις σε μια βαθμολογική κλίμακα 36 πόντων, η οποία αντιπροσωπεύει τον δείκτη γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας (FSFI), που μετρά την απόλαυση και την ικανοποίηση των γυναικών στο σεξ. Οι συμμετέχουσες απάντησαν στο ίδιο ερωτηματολόγιο και μετά το πέρας των συνεδριών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο βοήθησε ο βελονισμός στην ερωτική τους ζωή.
Διαπιστώθηκε, τελικά, ότι μετά τη θεραπεία, οι βαθμολογίες όλων των γυναικών FSFI παρουσίασαν βελτίωση. Ειδικότερα, 11 από τις 24 γυναίκες έφτασαν στο «φυσιολογικό επίπεδο», με τον μέσο όρο να αυξάνεται από το 18.5 στο 26.3, δηλαδή αύξηση 42%. Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε ως προς την ερωτική επιθυμία (54,6%), τη διέγερση (45,8%) και τον πόνο (43,1%), ενώ η σεξουαλική ικανοποίηση σημείωσε τη μικρότερη αλλαγή (35,7%).
Οι ερευνητές σχολιάζουν: «Αυτή η θεραπεία έδειξε να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, σχετικά λίγες συμμετέχουσες έφτασαν σε «φυσιολογικό επίπεδο» στην κλίμακα FSFI, γεγονός που υποδεικνύει ότι η θεραπεία βοηθά μεν στην μείωση των συμπτωμάτων, αλλά δεν τα αντιμετωπίζει ολοκληρωτικά. Επιπλέον, το σύνολο των εθελοντριών παρουσίασε μια σημαντική βελτίωση, αν και αυτό ίσως οφείλεται στο μικρό δείγμα ανθρώπων της μελέτης».
Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα δεν συνέκρινε τα αποτελέσματα με μία ομάδας ελέγχου που δεν έκανε βελονισμό, επομένως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία σε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες.
Οι ειδικοί από το Νοσοκομείο Υγείας Μητέρων και Παιδιού Zaozhuang της Shandong παραδέχονται ότι ο τρόπος με τον οποίο ο βελονισμός λειτουργεί ενισχυτικά για την λίμπιντο δεν είναι ξεκάθαρος. Εικάζουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική πρακτική, καθώς έδειξε να αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνα. Προγενέστερη έρευνα υποστήριξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ροής του αίματος στις ωοθήκες, εκεί όπου παράγονται τα οιστρογόνα.
Οι ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται, τέλος, ότι ο βελονισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μια σχετικά φθηνή, ασφαλή και γενικώς διαθέσιμη επιλογή για τις γυναίκες με μειωμένη λίμπιντο.
Διαβάστε ακόμη:
Οι οκτώ λόγοι που χάνεται η λίμπιντο
Λίμπιντο: Το μπαχαρικό – σύμμαχος που την ανεβάζει στα ύψη
Ερωτική διάθεση: 12 συνήθειες που «σκοτώνουν» τη λίμπιντο