Πολλά γράφονται και λέγονται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, για το σύνδρομο Long Covid, που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που πέρασαν κορωνοϊό.
Από τη σύντομη περίοδο της έρευνας, έχει προκύψει ότι όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο της μακράς νόσησης (Long Covid) εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων μερικά λιγότερο σοβαρά, όπως η τριχόπτωση και η απώλεια της λίμπιντο, αλλά και ορισμένα πιο απειλητικά, όπως βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.
Ένα, όμως, φαίνεται να είναι το σύμπτωμα που εμφανίζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με Long Covid και αυτό σχετίζεται με τον ύπνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύει στο JAMA Network Open η Κλινική Cleveland, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποφέρουν από Long Covid αναφέρουν συχνά ότι ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι διάφορες διαταραχές του ύπνου, μεταξύ των οποίων η αϋπνία, ο ανήσυχος και μη χαλαρωτικός ύπνος, η εγκεφαλική σύγχυση, αλλά και η διαρκής αίσθηση κόπωσης.
«Αυτά είναι τα πιο συχνά παράπονα που ακούμε στην κλινική κάθε μέρα», δήλωσε η Cinthya Pena, ειδικός σε θέματα ύπνου στην Κλινική Cleveland.
Η ερευνήτρια συνέλεξε και μελέτησε δεδομένα για περισσότερα από 960 άτομα την περίοδο Φεβρουαρίου 2021 και Απριλίου 2022. Αξιολογώντας τα στοιχεία αυτά, κατέληξε στα εξής αριθμούς:
- Περίπου το 41% των ασθενών με Long Covid ανέφερε τουλάχιστον μέτριες διαταραχές ύπνου
- Το 8% αντιμετώπιζε σοβαρές διαταραχές
- Σχεδόν το 67% δήλωσε ότι αισθάνεται τουλάχιστον μέτρια κόπωση
- Περίπου το 22% βίωνε σοβαρή κούραση.
Σύμφωνα με την Δρ. Pena, οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν τον υποκείμενο μηχανισμό που πυροδοτεί τις διαταραχές ύπνου σε ορισμένους ασθενείς με Long Covid, σε σχέση με τους υπόλοιπους. «Έχει προκύψει ένα ερώτημα και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο, ώστε να αναπτύξουμε στοχευμένες παρεμβάσεις, διαφορετικές για κάθε ξεχωριστή ομάδα ασθενών», σχολίασε.
Η ίδια επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμες θεραπείες για τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, ωστόσο δεν μπορεί να καθοριστεί ο χρόνος που χρειάζεται ένας ασθενής για να δει βελτίωση. Συμβούλευσε, τέλος, όσους παρατηρούν τέτοια συμπτώματα να απευθυνθούν στους ειδικούς, αναζητώντας βοήθεια με σκοπό να ανακουφίσουν τις διαταραχές που τους ταλαιπωρούν.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Η αόρατη επιπλοκή που απειλεί όσους υποφέρουν από Long Covid
Κορωνοϊός: Ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο από Long Covid
Τριχόπτωση και απώλεια λίμπιντο: Δυο ακόμη συμπτώματα της Long Covid