Οι κίνδυνοι που απορρέουν από το παθητικό κάπνισμα είναι γνωστοί για όσους εισπνέουν τον καπνό από τα καπνικά προϊόντα των ενεργητικών καπνιστών.
Μια νέα αμερικανική μελέτη ωστόσο που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology, αναδεικνύει τους κινδύνους από το λεγόμενο «τριτογενές» κάπνισμα, δηλαδή την απλή επαφή μας με αντικείμενα – όπως έπιπλα, υφάσματα, χαλιά – αλλά και τα μαλλιά και τα ρούχα ενός καπνιστή στα οποία έχουν επικαθίσει οι επικίνδυνες ουσίες που εκλύονται από την καύση του καπνού.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Berkeley στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι και μόνο η επαφή με τα ρούχα ενός καπνιστή είναι αρκετή να μας εκθέσει σε επικίνδυνα επίπεδα χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Τα τρία πειράματα
Όταν πραγματοποίησαν πειράματα στα ποντίκια, εξέθεσαν το δέρμα τους σε δόσεις των βλαβερών ουσιών από τον καπνό NNK και NNN. Οι εξετάσεις ούρων παρουσίαζαν επίσης υψηλά επίπεδα και των δύο ουσιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι από την επαφή με το δέρμα, οι ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό τους. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως όταν σταμάτησε η έκθεσή τους στις ουσίες αυτές, η συσσώρευσή τους στο σώμα συνεχίστηκε για ακόμα μια εβδομάδα.
Στο επόμενο εργαστηριακό πείραμα, οι ερευνητές εξέθεσαν τις ίδιες καρκινογόνες ουσίες σε ανθρώπινο πνευμονικό ιστό και απέδειξαν ότι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση του καρκίνου.
Για τη διεξαγωγή του τρίτου πειράματος, τρεις εθελοντές που δεν κάπνιζαν κλήθηκαν να φορέσουν ρούχα για τρεις ώρες που είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου για 30 μέρες. Το πείραμα έγινε σε ένα δωμάτιο όπου ο αέρας ανακυκλωνόταν σχεδόν μία φορά το λεπτό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χημικές ουσίες απορροφούνταν μέσω του δέρματος και όχι μέσω της εισπνοής.
Οι μετέπειτα εξετάσεις τους έδειξαν ότι συγκέντρωναν έως και 86 φορές υψηλότερα επίπεδα των τοξικών ενώσεων στα ούρα τους μετά το πείραμα.
Τέλος, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των NNK και NNN στην ατμόσφαιρα 37 σπιτιών καπνιστών και 19 σπιτιών μη καπνιστών. Ανακάλυψαν ότι τα σπίτια των καπνιστών είχαν περισσότερα από τα «μη σημαντικά επίπεδα κινδύνου» που ορίζει το Γραφείο Αξιολόγησης Κινδύνων Περιβαλλοντικής Υγείας της Καλιφόρνιας.
Η πρώτη φορά που εντοπίστηκε από τους ερευνητές του εργαστηρίου Berkeley το τοξικό αποτύπωμα του καπνού σε επιφάνειες ήταν το 2010. Είναι όμως η πρώτη φορά που αποδεικνύονται οι βλαβερές συνέπειες του καπνού στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού από το τριτογενές κάπνισμα.
Όπως εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Xiaochen Tang, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Berkeley: «Η νικοτίνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του καπνίσματος και καλύπτει όλες τις εσωτερικές επιφάνειες, μαζί με το ανθρώπινο δέρμα».
Τα επόμενα ερευνητικά βήματα θα αφορούν στις επιπτώσεις των υπολειμμάτων καπνού κάνναβης και ενδεχόμενες αποτελεσματικές στρατηγικές αποκατάστασης.
Διαβάστε επίσης
Και το λίγο… τσιγάρο βλάπτει – Τι δείχνει μεγάλη έρευνα για τους περιστασιακούς καπνιστές
Κάπνισμα: Πόσο επικίνδυνο είναι ακόμη και μετά τη διακοπή του – Γιατί;