Ακόμη κι εάν η γατούλα σας τρέφεται με ωμό ή μαγειρευτό φαγητό, έχει ανάγκη από ασβέστιο.
Το διαβεβαιώνει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου: «Ναι, η γάτα χρειάζεται ασβέστιο, όταν τρέφεται με σπιτικό φαγητό. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά στη διατροφή της γάτας, γιατί είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών, και, παράλληλα, βοηθά στην πήξη του αίματος, υποστηρίζει τις μυϊκές συσπάσεις -σκεφτείτε ότι η καρδιά είναι ένας μυς- και τη μετάδοση των νευρικών παλμών».
Επισημαίνει ότι τα ασβέστιο είναι απαραίτητο, ακόμη περισσότερο για τις γατούλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αλλά και στο χρονικό διάστημα που θηλάζουν τα γατάκια τους. Κι αυτό γιατί τα μωρά χρειάζονται επιπλέον ασβέστιο και φώσφορο για τη σωστή ανάπτυξη των οστών τους, ενώ η γάτα το χρειάζεται για να παράγει γάλα όταν γεννηθούν.
Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος της εκλαμψίας στις γάτες που θηλάζουν, όπως τονίζει η κυρία Παλαιολογοπούλου, αν σημειωθεί ξαφνική πτώση του ασβεστίου στο αίμα. Μία διατάραξη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
«Εάν η γάτα μας τρέφεται με ωμή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει κόκκαλα, είτε ολόκληρα είτε θρυμματισμένα, δεν χρειάζεται να της δώσουμε παραπάνω ασβέστιο. Στην περίπτωση, όμως, που τρέφεται με ωμό ή μαγειρεμένο φαγητό, το οποίο δεν περιλαμβάνει κόκκαλα, θα πρέπει να επιλέξουμε μια πηγή ασβεστίου, όσο γίνεται πιο φυσική και κοντά στις διατροφικές της ανάγκες. Υπενθυμίζουμε ότι δεν δίνουμε ποτέ μαγειρεμένα κόκκαλα στη γάτα μας, αλλά μόνο ωμά. Αν δεν προσθέσουμε ασβέστιο στη διατροφή της γάτας μας, η απουσία του θα επηρεάσει την ανάπτυξη της, θα προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια της και τα οστά, θα μειωθεί η όρεξη της, και μπορεί να δούμε πρόβλημα στην κίνηση, να έχει σπασμούς, ακόμη και ραγίσματα στα κόκκαλα της», προειδοποιεί η κυρία Παλαιολογοπούλου.
Σημαντικές πηγές ασβεστίου
1. Calcium carbonate: Είναι η πιο κοινή μορφή ασβεστίου στη φύση και τη βρίσκουμε στο τσόφλι αυγού, στο κέλυφος όστρακου, στους κοραλλιογενείς ύφαλους. Ειδικά το τσόφλι αυγού είναι ένα εύκολο συστατικό που μπορούμε να θρυμματίσουμε και να προσθέσουμε στο φαγητό της γάτας μας, το οποίο έχει στα θετικά του ότι δεν έχει μυρωδιά, ή γεύση. Επίσης, έχει χαμηλό ποσοστό σε βαρέα μέταλλα. Ένα άλλο θετικό είναι ότι είναι χαμηλό σε φώσφορο, κι έτσι μπορεί να ισορροπήσει καλύτερα μια διατροφή με κρέας, η οποία είναι χαμηλή σε ασβέστιο και υψηλή σε φώσφορο. Να θυμίσουμε ότι το ασβέστιο θα πρέπει πάντα να ισορροπείται με τα επίπεδα φωσφόρου της διατροφής της γάτας μας, ιδανικά σε μια αναλογία 1,2 ασβέστιο προς 1 φώσφορο. Δηλαδή, για κάθε ένα μέρος φωσφόρου να υπάρχουν 1,2 μέρη ασβεστίου. Προτιμήστε τσόφλι βιολογικού αυγού, καθαρίστε το καλά, σκουπίστε το και ψήστε το για περίπου 10 λεπτά στους 150 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια θρυμματίστε το τσόφλι σε ένα γουδί, ώστε να φτιάξετε τη δική σας σκόνη από τσόφλι αυγού. Ένα τσόφλι μπορεί να μας δώσει έως και 800 mg ασβεστίου. Διατηρήστε το σε ένα σκιερό, δροσερό μέρος, μακριά από υγρασία, σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι.
2. Οστεάλευρο – calcium hydroxyapatite: Πρόκειται για θρυμματισμένα κόκκαλα, και το βρίσκουμε συνήθως σε συμπλήρωμα. Θέλει προσοχή με την ποιότητα, καθώς μπορεί κάποια από αυτά να περιέχουν βαρέα μέταλλα, επειδή προέρχονται από ζώα μεγαλύτερης ηλικίας . Προτιμήστε συμπλήρωμα που προορίζεται για ανθρώπους – θα το βρείτε κυρίως on-line από το εξωτερικό. Προσοχή, μην το μπερδέψετε με το οστεάλευρο που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των φυτών, γιατί αυτά τα προϊόντα δεν προορίζονται για κατανάλωση, και μπορεί να περιέχουν τοξικά λιπάσματα.
3. Άλλες μορφές ασβεστίου: Calcium citrate, Calcium gluconate , Calcium lactate. Τα συναντάμε σε συνθετική μορφή ως συμπληρώματα, και μπορεί να έχουν περίεργη γεύση, και η γάτα μας να δυσκολευτεί να τα καταπιεί.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό της γάτας μας -από ό,τι τα κόκκαλα-, άρα να πρέπει να τα επιλέξουμε για αυτόν τον λόγο.
Τι να προσέξετε με το ασβέστιο
Σύμφωνα με την κυρία Παλαιολογοπούλου, θα πρέπει να αποφεύγουμε συμπληρώματα που έχουν μαζί βιταμίνη D, καθώς είναι τοξική για τα ζώα η επιπλέον ποσότητα.
Επίσης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ως προς την ποσότητα, καθώς το παραπάνω ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει στην ψιψίνα σας εμετό, στομαχικές διαταραχές, πυρετό και δυσκοιλιότητα.
Επίσης, θα κουράσει τα νεφρά και θα οδηγήσει σε αυξημένη δίψα. Κατά συνέπεια, θα έχει περισσότερα ούρα.
«Όσο μπορείτε, προτιμήστε φυσικές πηγές ασβεστίου – για παράδειγμα, το βιολογικό τσόφλι αυγού, το οποίο, μάλιστα, περιέχει μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, θείο, χαλκό και βόριο», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου και υποστηρίζει ότι: «Μια φυσική διατροφή είναι σαφώς καλύτερη από τη συνθετική και την επεξεργασμένη, και γι΄αυτό προσπαθούμε τα συστατικά της να αποτελούνται μόνον από φυσικές πηγές».
* Η Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές
1. https://feline-nutrition.org/
2. MS Hand DVM, PhD, CD Thatcher, DVM, MS, PhD, RL Remillard, PhD, DVM and P Roudebush, DVM, Small Animal Clinical Nutrition, 4th ed. Walsworth Publishing Company, 2000
Διαβάστε επίσης