Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική πολλών χωρών. Χρησιμοποιείται σε ψητά, βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες (σκορδαλιά), σε τουρσιά. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου σχετίζεται με την εξόντωση των βακτηρίων, την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενδεχομένως την πρόληψη του καρκίνου.
Κατά το μαγείρεμα, το σκόρδο παύει να είναι μικροβιοκτόνο, επειδή καταστρέφεται πλήρως η αλλισίνη όπως αποκαλύπτουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Ωστόσο δεν χάνει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες και μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη, να διατηρεί το αίμα αραιό και να λειτουργεί ως αποσυμφορητικό, ως αντιβηχικό, ως ρυθμιστής βλεννών και ως προληπτικό της βρογχίτιδας.
Το καλύτερο είναι να τρώγεται και με τους δύο τρόπους.
Ένα αρνητικό της κατανάλωσης σκόρδου είναι η δυσάρεστη οσμή που αφήνει στην αναπνοή. Αυτή η οσμή οφείλεται στις ενώσεις που περιέχουν θείο, οι οποίες απεκκρίνονται μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από αυτήν είναι να φάει ένα μήλο. Επιστήμονες εξέτασαν πώς τα διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν τα επίπεδα των θειούχων ενώσεων μετά την κατανάλωση ωμού σκόρδου και το μήλο αποδείχτηκε το ισχυρότερο για την εξουδετέρωση της οσμής.
Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ