Η γενναιοδωρία είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρετή, μια απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας που μας καθιστά επιπλέον ομορφότερους στα μάτια του κόσμου. Μετά από κάποια ηλικία ωστόσο, ίσως θα πρέπει να γίνει αιτία προβληματισμού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Alzheimer’s Disease, η προσφορά χρημάτων πέρα από ευγενή κίνητρα ενδεχομένως να αποκαλύπτει και την έναρξη νόσου του Αλτσχάιμερ.
Την έρευνα πραγματοποίησε ομάδα από τη Σχολή Ιατρικής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας προσδιορισμού των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης. «Η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων θεωρείται ένα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Δρ Duke Han, διευθυντής Νευροψυχολογίας στο τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής της Σχολής Keck, ενώ η κύρια ερευνήτρια, Δρ Gali H. Weissberger, πρόσθεσε ότι η πρόσφατη μελέτη αποτελεί την πρώτη ερευνητική προσπάθεια που βασίστηκε σε επιστημονικά μοντέλα των Συμπεριφορικών Οικονομικών με χρήση αληθινών χρημάτων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 67 ενήλικες με διάμεση ηλικία τα 69 έτη χωρίς συμπτώματα άνοιας είτε γνωστικής εξασθένησης, για τους οποίους σχηματίστηκε μια ομάδα ελέγχου με κοινά δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, μορφωτικό επιπέδο). Κάθε συμμετέχων είχε στη διάθεσή του 10 δολάρια για να κατανείμει όπως επιθυμούσε μεταξύ του ιδίου και ενός εικονικού ανώνυμου χρήστη που θα απαντούσε στην έρευνα διαδικτυακά. Επιπροσθέτως, υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικά τεστ και γνωστικές δοκιμασίες όπως η ανάκληση ιστοριών και λέξεων μετά από μια σύντομη παύση ή κατηγοριοποίηση λέξεων ανά κατηγορία. Κάποια από τα τεστ χρησιμοποιούνται ως διαγνωστικά εργαλεία για τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πράγματι, οι συμμετέχοντες που έδωσαν περισσότερα χρήματα στον ανώνυμο χρήστη με τον οποίο είχαν υποτίθεται αντιστοιχισθεί, πέτυχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ που χρησιμοποιούνται για την ανάδειξη περιστατικών με τη νευροεκφυλιστική νόσο, χωρίς ωστόσο διαφορές στις άλλες δοκιμασίες.
Λόγω του ότι οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στη σύνδεση της πράξης αλτρουισμού και της γνωστικής υγείας παρέμειναν μυστήριο, η επιστημονική ομάδα εργάζεται επί του παρόντος για τις απαντήσεις, συλλέγοντας στοιχεία επί μεγαλύτερου πληθυσμιακού δείγματος και ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία. Έτσι, θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μονοπάτι στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και να δοθεί η ευκαιρία στους οικείους των ασθενών να τους προστατεύσουν από προσπάθεις οικονομικής εκμετάλλευσής τους. Τέλος, η πιο εμβριθής μελέτη θα επιτρέψει και τη διάκριση μεταξύ της υγιούς συνειδητής γενναιοδωρίας και εκείνης που οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Διαβάστε επίσης:
Άνοια: Γιατί παίζει ρόλο αν κοιμάστε λιγότερο από 5,5 ή πάνω από 7,5 ώρες
Λιγότερο καθισιό για τους 60ρηδες – Τα 10′ που μακραίνουν τη ζωή
Νόσος Αλτσχάιμερ: Δύο στοιχεία της προσωπικότητας που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας