Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων, που ενώ αδημονούν να μοιραστούν τις χαρές της θάλασσας με τον μικρό τους φίλο, διαπιστώνουν ότι εκείνος δεν έχει διάθεση, ούτε την πατούσα του να βάλει μέσα στο υγρό στοιχείο.
Αντικρίζοντας το «απέραντο γαλάζιο», αισθάνεται φόβο, ή δεν του προκαλεί κανένα ενδιαφέρον.
«Υπάρχουν σκύλοι που λατρεύουν τη θάλασσα και το νερό, και είναι δεινοί κολυμβητές. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που μόνο στη θέα του υγρού στοιχείου, φοβούνται. Κάποιοι άλλοι, δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυλές σκύλων, όπως το αμερικάνικο Σπάνιελ και το Λαμπραντόρ, που η αγάπη τους για το νερό είναι καταγεγραμμένη στο DNA τους, καθώς η εκτροφή τους ήταν τέτοια, ώστε να το λατρέψουν», αναφέρει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.
Επισημαίνει ότι εάν ο σκύλος εξοικειωθεί με το υγρό στοιχείο σε μικρή ηλικία, θα μπορέσει σιγά – σιγά να κολυμπήσει και να νιώσει άνετα στο νερό. Τονίζει ότι δεν πρέπει να του ασκηθεί καμία πίεση, γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε έτσι, είναι να μεγαλώσουμε τον φόβο του για τη θάλασσα.
«Καλό θα είναι, να διαχωριστεί το νερό της θάλασσας από το νερό του μπάνιου στο σπίτι, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές συνθήκες.
Μαθαίνοντας σταδιακά στον σκύλο μας να μπαίνει στο νερό του σπιτιού, από μικρή ηλικία, μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν φοβίες στο μέλλον. Με τη βοήθεια θετικού εκπαιδευτή, κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησης, συστήνεται στους κηδεμόνες να τοποθετούν μια ποσότητα νερού στο δάπεδο, και να παροτρύνουν το κουτάβι να περάσει από μέσα, επιβραβεύοντάς το, συγχρόνως. Σε περίπτωση που το κουτάβι είναι διστακτικό, προτείνεται να τοποθετηθεί στη μέση της «τεχνητής λιμνούλας» ένα παιχνίδι, ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρον», συμβουλεύει ο κ. Κοντάκος.
Ωστόσο, στη θάλασσα η κατάσταση είναι διαφορετική, διευκρινίζει ο κ. Κοντάκος, καθώς υπάρχουν πολλά ερεθίσματα: άνθρωποι που παίζουν, ή τρέχουν, παιδιά που φωνάζουν και κάνουν βουτιές, κάποιοι που φορούν «περίεργα» παπούτσια – βατραχοπέδιλα και «περίεργα» γυαλιά – μάσκες. Αποτέλεσμα; Ο σκύλος έχει πολλά να διαχειριστεί.
«Επίσης, ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος, και πολύ πιθανόν το κουτάβι να φοβηθεί.
Προκειμένου να αποφευχθεί η αρνητική σύνδεση με το νερό της θάλασσας, θα έκανε καλό ένας περίπατος στην ακροθαλασσιά, εκεί που σταματά το κύμα, χωρίς να βρέχονται τα πόδια του κουταβιού.
Η βόλτα αυτή πρέπει να γίνεται σε ώρες που δεν υπάρχει κόσμος στην ακτή, έτσι ώστε ο σκύλος να μην έρχεται αντιμέτωπος με πολλά ερεθίσματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ασκείται πίεση στο κουτάβι για να μπει στη θάλασσα.
Αντιθέτως, η όλη διαδικασία χρειάζεται να γίνει με υπομονή, χωρίς βιασύνη. Να είναι μια διασκεδαστική βόλτα για εκείνο. Να το βλέπει σαν παιχνίδι, αποφεύγοντας έτσι μια αρνητική σύνδεση, που μπορεί να το συντροφεύει στο μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Κοντάκος.
Σε κάθε περίπτωση, ο κηδεμόνας που αποφασίζει να πάρει στην παραλία τον σκύλο του, καλό θα ήταν, επισημαίνει ο κ. Κοντάκος, να επιλέξει τις κατάλληλες ώρες, και να έχει μαζί του όλο τον εξοπλισμό που θα τον βοηθήσει να περάσει ξέγνοιαστες στιγμές μαζί του. Πράγματα όπως παιχνίδια που επιπλέουν, η πετσέτα του, τα μπολάκια για το νερό και η τροφή του, είναι απαραίτητα.
Φυσικά, καθώς προέχει η υγεία του ζώου, θα χρειαστεί να φτιάξει, ή να αναζητήσει, ένα σκιερό μέρος, έτσι ώστε ο σκύλος να μπορεί να ξεκουραστεί, χωρίς τον κίνδυνο θερμοπληξίας ή ηλίασης.
Τέλος, ο κ. Κοντάκος εξηγεί ότι: «Σε όλες τις περιπτώσεις, επιλέγοντας τρόπο θετικής εκπαίδευσης ή προσέγγισης για το κουτάβι, ή για τον ενήλικο σκύλο, δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και επικοινωνίας.
Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος έχει αυτοπεποίθηση, λειτουργεί πιο ήρεμα, και μειώνονται οι πιθανότητες να έχει απρόβλεπτες αντιδράσεις και γενικευμένες φοβίες.
Έτσι, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου μας, τον βοηθάμε μέσα από θετικές συνδέσεις να είναι απαλλαγμένος από το άγχος, και απολαμβάνουμε τις διακοπές όλοι μαζί ως οικογένεια».
Ο κύριος Σωτήρης Κοντάκος είναι απόφοιτος της σχολής Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων και, όπως λέει: «Λατρεύω να δουλεύω με τους τετράποδους φίλους μου και τους κηδεμόνες τους».
Διαβάστε επίσης