Μία λάθος αντίληψη που έχουν ορισμένοι κηδεμόνες σκύλων, είναι ότι το πλούσιο τρίχωμα του αγαπημένου τους φίλου τον ζεσταίνει και υποφέρει ακόμα πιο πολύ, όταν επικρατεί υψηλή θερμοκρασία.
Και θεωρούν ότι, αν του ξυρίσουν το τρίχωμα, θα τον δροσίσουν.
Είναι έτσι, όμως; Δροσίζεται ο σκύλος, αν του αραιώσουμε το τρίχωμα;
«Σε καμία περίπτωση δεν ξυρίζουμε έναν σκύλο σε σημείο που να φαίνεται το ροζ από το δέρμα του, γιατί η τρίχα του τον προστατεύει από τον ήλιο και τη ζέστη. Αν του την αφαιρέσουμε, η θερμοκρασία του σώματός του θα ανέβει, και υπάρχει κίνδυνος να πάθει θερμοπληξία, ή να δημιουργηθούν δερματικά προβλήματα – ειδικά τις πρώτες ημέρες, που η τρίχα είναι πολύ κοντή. Το τρίχωμά του είναι «μόνωση» για τη ζέστη, αλλά και για το κρύο. Επίσης, εάν ξυρίσουμε ένα σκυλάκι, είναι πιο εκτεθειμένο στα τσιμπήματα, καθώς και σε χόρτα που μπορεί να του προκαλέσουν ερεθισμό», τονίζει η pet groomer, Μαρία Καφετζοπούλου.
Επίσης, η κα Καφετζοπούλου επισημαίνει ότι κάθε τύπος τριχώματος έχει διαφορετική τεχνική περιποίησης. Όπως και ότι υπάρχουν φυλές σκύλων, αλλά και τριχώματα, που δεν πρέπει να κουρεύονται. Για παράδειγμα, τα Χάσκι, που διαθέτουν υπόστρωμα, δεν πρέπει να κουρεύονται, ενώ εάν κουρέψουμε ένα Πομεράνιαν, χαλάει η ποιότητα του τριχώματος.
Μάλιστα, «υπάρχουν φυλές που έχουν συγκεκριμένο κούρεμα, και υπάρχουν κι εκείνες που, αν οι σκύλοι κουρευτούν με μηχανή, χαλάει το τρίχωμά τους, και πρέπει η περιποίησή τους να γίνεται με ψαλίδι (σκληρότριχες φυλές), ή να κάνουν stripping (τα Τεριέ). Τα ημίαιμα κουρεύονται, ή όχι, με βάση το τρίχωμά τους και τις ανάγκες της τρίχας τους», αναφέρει η κα Καφετζοπούλου.
Γι’ αυτούς τους λόγους, όπως λέει η pet groomer, αφήνουμε το μάκρος της τρίχας τόσο – όσο, για να είναι ασφαλές. Αυτό, βέβαια, αλλάζει από σκύλο σε σκύλο, γιατί μπορεί το τρίχωμά του να είναι αραιό, ή πιο πυκνό.
Έγινε, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι απαγορεύεται δια ροπάλου το ξύρισμα, και ότι υπάρχουν φυλές σκύλων στις οποίες απαγορεύεται το κούρεμα, ενώ για κάποιες άλλες επιτρέπεται, σύμφωνα με συγκεκριμένη τεχνική.
Το κούρεμα για τις φυλές που επιτρέπεται, όπως είναι οι σκύλοι Μαλτέζ, Γιόρκσαϊρ, Πούντλ κ.ά, εξηγεί η κα Καφετζοπούλου, γίνεται για να αποφευχθούν κάποια πιθανά δερματικά προβλήματα και να αναπνέει το τρίχωμα, έτσι ώστε να διατηρηθεί η υγεία του δέρματος, αλλά και του τριχώματος.
«Το κούρεμα γίνεται όταν αρχίζει η αλλαγή του τριχώματος -έχει να κάνει με τη ζέστη- για να φύγει η νεκρή τρίχα και να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Αν δεν αφαιρεθεί η νεκρή τρίχα, δεν αναπνέει το δέρμα και δημιουργούνται δερματικά προβλήματα.
Όσον αφορά τα σκυλάκια που δεν κουρεύονται, η αφαίρεση της νεκρής τρίχας γίνεται με συχνό χτένισμα και μπάνιο. Με το χτένισμα δεν δημιουργούνται κόμποι και μπαλώματα», αναφέρει η κα Καφετζοπούλου.
Τέλος, η pet groomer επισημαίνει ότι όλα τα σκυλιά χάνουν τρίχα, αλλά σε κάποια δεν πέφτει, με αποτέλεσμα να γίνεται κόμπος. Και τονίζει ότι η περιποίηση του τριχώματος όλων των σκύλων πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, που αλλάζουν τρίχωμα, αλλά και τον χειμώνα.
● Η κυρία Μαρία Καφετζοπούλου είναι pet groomer, πιστοποιημένηθετική εκπαιδεύτρια σκύλων και εκτροφέας της φυλής Golden Retrievers.
Και όπως υποστηρίζει: «Οι γνώσεις μου στην εκπαίδευση και στο grooming έχουν εξελίξει τη δουλειά μου, και με τη σειρά μου έχω βοηθήσει κηδεμόνες και σκύλους να ξεπεράσουν προβλήματα συμπεριφοράς που τους ταλαιπωρούσαν στην καθημερινότητά τους. Στόχος, μια αρμονική συμβίωση. Με motto #οσκυλοςστακαλυτερατου, προσπαθώ συνεχώς να παρακολουθώ σεμινάρια και να εμπλουτίζω τις γνώσεις και τις τεχνικές μου».
Ζει στη Βέροια.
Διαβάστε επίσης