Ένα συμπλήρωμα μελατονίνης (5mg) τέθηκε υπό δοκιμή σε ένα μικρό δείγμα μεσήλικων, διαπιστώνοντας τις ευεργετικές της ιδιότητες στη διάρκεια του ύπνου. Ειδικότερα, 24 ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω χωρίς διαταραχές ύπνου, εξετάσθηκαν από ερευνητές του νοσοκομείου Brigham Women’s, με στόχο να διερευνηθεί η ιδανική ποσότητα μελατονίνης, που θα μπορούσε να βελτιώσει τον ύπνο τους.
Διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη δόση είχε σημαντικά οφέλη, αυξάνοντας τον συνολικό χρόνο ύπνου κατά περισσότερο από 15 λεπτά για τον νυχτερινό ύπνο, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, και κατά μισή ώρα για τον μεσημεριανό ύπνο.
Η ορμόνη της μελατονίνης παράγεται φυσικώς από το σώμα, με την κορύφωσή της κατά τη διάρκεια της νύχτας, και βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης ενός ατόμου. Ωστόσο, τα ηλικιωμένα άτομα εμφανίζουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα.
Η ερευνητική διαδικασία
Η ερευνητική περίοδος κράτησε ένα μήνα και οι συμμετέχοντες διέμεναν σε ξεχωριστές αίθουσες χωρίς παράθυρα, ρολόγια ή άλλες ενδείξεις της ώρας της ημέρας. Επίσης, ακολουθούσαν ένα πρωτόκολλο εξαναγκασμένου αποσυγχρονισμού, δηλαδή αντί για τον κύκλο 24 ωρών ακολουθούσαν έναν 20ωρο κύκλο, έτσι ώστε να απορρυθμίσουν το εσωτερικό ρολόι που «κρατά» τον κιρκαδικό ρυθμό. Αυτό επέτρεψε να προγραμματιστεί ο ύπνος τόσο τη νύχτα όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά με παρόμοια διάρκεια αφύπνισης πριν από κάθε ύπνο.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία και έλαβαν για δύο εβδομάδες ένα εικονικό φάρμακο και για δύο εβδομάδες ένα συμπλήρωμα χαμηλής (0,3 mg) ή υψηλής (5 mg) δόσης μελατονίνης 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μελέτη ύπνου (πολυϋπνογραφία), για να καταγράψουν τα εγκεφαλικά κύματα, την κίνηση των ματιών, τον μυϊκό τόνο και άλλες βασικές μετρήσεις ύπνου.
Συμπέραναν ότι η χαμηλή δόση μελατονίνης δεν επέφερε σημαντικές αλλαγές στο συνολικό χρόνο ύπνου και ότι οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν ήταν όταν ο ύπνος είχε προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, όσοι έλαβαν την υψηλή δόση (5mg) παρουσίασαν σημαντική αύξηση στον συνολικό χρόνο ύπνου και στην ποιότητα του ύπνου, ανεξάρτητα από το εάν ο ύπνος ήταν προγραμματισμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.
«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε αποδείξεις ότι η μελατονίνη μπορεί να έχει αντίκτυπο στον βραδινό ύπνο για τους ηλικιωμένους, επειδή γνωρίζουμε ότι πολλοί ηλικιωμένοι έχουν προβλήματα με τον ύπνο», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας Jeanne Duffy του Τμήματος Ύπνου και Κιρκαδικών Διαταραχών. «Όμως πριν λάβουν ένα συμπλήρωμα διατροφής, είναι σημαντικό να συμβουλευτούν έναν ειδικό, για να αποκλείσουν μια αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου».
Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το πείραμα θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερες δοκιμές και με άλλες δόσεις μελατονίνης για να καθοριστεί εάν μια δόση μεταξύ 0,3 και 5 mg μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Επιπλέον, η μελέτη δεν περιελάμβανε συμμετέχοντες που είχαν σημαντικές διαταραχές ύπνου και τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να μην ισχύουν για αυτά τα άτομα.
Διαβάστε επίσης
Δεν σας κολλάει ύπνος; Τα τρόφιμα που καταπολεμούν την αϋπνία
Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος