«Λουκέτο» βάζουν και πάλι τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια στις 10 Ιουνίου σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβε το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη τριήμερη απεργία του κλάδου, οι δομές ήταν κλειστές για όλους τους πολίτες, είτε ως ασφαλισμένους είτε ως ιδιώτες.
Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων (clawback) που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής, το ποσοστό περικοπής λόγω clawback ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 24% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ κάνει λόγο για περαιτέρω επιβάρυνση του κλάδου δεδομένου ότι το υπουργείο Υγείας προσθέτει διαρκώς νέες, ακριβές εξετάσεις στη λίστα εκείνων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αυξάνει όμως και τον «κλειστό» ετήσιο προϋπολογισμό του ( 370 εκατ. ευρώ).
Την ίδια ώρα, καταργείται η συμμετοχή 15% σε μία σειρά από κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ. δικαιούχων ΕΚΑΣ, ατόμων με αναπηρία, με διαβήτη τύπου 1 κ.ά. και τη διαφορά καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα. Μάλιστα, η κατάργηση του 15% που κατέβαλαν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κλάδου, που καταγγέλλουν πως το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ κάνουν κοινωνική πολιτική με «ξένες πλάτες» δηλαδή με τα λεφτά των ιδιωτών, αφού δεν αυξήθηκε ο κλειστός προϋπολογισμός.
Έτσι σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε, χθες, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που όπως αναφέρουν, «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου», δηλαδή «τα clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο, την αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας».