Η κακή διατροφή, η μειωμένη λήψη νερού, αλλά και η γενετική προδιάθεση, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα της γατούλας.
«Μήπως η/ο γάτα/ος σας πάει συχνά στην άμμο; Μήπως βγάζει αίμα στα ούρα; Κλαίει, όταν ουρεί; Προσοχή στις πέτρες!
Η πιο συχνή αιτία νόσου του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας είναι η ουρολιθίαση, δηλαδή ο σχηματισμός λίθων μέσα στην ουροδόχο κύστη.
Οι λίθοι αυτοί μπορεί να έχουν μέγεθος λεπτής άμμου, έως και αρκετών χιλιοστών, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα της γάτας.
Τις περισσότερες φορές αποτελούνται από στρουβίτη ή οξαλικό ασβέστιο, και εμφανίζονται συχνότερα σε γάτες παχύσαρκες, μέσης ηλικίας και αρσενικού φύλου», εξηγεί η κτηνίατρος, Βιολέττα Τσεντίδη, και προσθέτει: «Οι γάτες εμφανίζουν συμπτώματα, λόγω της μηχανικής τριβής που δημιουργείται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της φλεγμονής που ακολουθεί, όπως δυσουρία (δυσκολία και πόνος στην ούρηση), συχνή ούρηση και εκτός λεκάνης, αιματουρία, μέχρι και ανικανότητα της ούρησης.
Σε αυτή την τελευταία περίπτωση το ζώο πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο, γιατί οι ουρόλιθοι μπορεί να έχουν φράξει την ουρήθρα, με δραματικές συνέπειες για τη ζωή του. Συνήθως, αυτό το παρατηρούμε σε αρσενικούς γάτους που έχουν από τη φύση τους στενή ουρήθρα».
Ανάλογα με το μέγεθός τους, όπως επισημαίνει η κα Τσεντίδη, οι ουρόλιθοι αντιμετωπίζονται διατροφικά, αλλά και φαρμακευτικά. Ενίοτε, και χειρουργικά, όταν το μέγεθός τους δεν επιτρέπει την αποβολή τους με την ούρηση.
Όπως αναφέρει η κτηνίατρος, ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τη δημιουργία των ουρόλιθων. Από τις μελέτες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον σχηματισμό των ουρόλιθων.
«Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η γενετική προδιάθεση, όπως και η μειωμένη λήψη νερού, είναι αιτίες ικανές για να αλλάξουν το pH του ούρου, με αποτέλεσμα τα άλατα, που φυσιολογικά υπάρχουν μέσα στο ούρο της γάτας, να αυξηθούν σε ποσότητα, να δημιουργήσουν συσσωματώματα και, επομένως, να προκαλέσουν βλάβη στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα», τονίζει η κα Τσεντίδη.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες νόσησης
Οι προληπτικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με την κτηνίατρο, είναι να προσφέρετε στη γατούλα σας καλή, ισορροπημένη διατροφή, με ξηρή και υγρή τροφή υψηλής ποιότητας, να της έχετε πάντα στη διάθεσή της πόσιμο νερό, το οποίο να ανανεώνεται συχνά, καθαρή αμμο–λεκάνη, και να φροντίζετε για τη σωματική της άσκηση. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης των λίθων.
Τέλος, η κτηνίατρος, Βιολέττα Τσεντίδη, διευκρινίζει: «Όταν απαιτείται, οι γάτες σιτίζονται με ειδικές τροφές που αυξάνουν τη δίψα και, άρα την πρόσληψη νερού, και ταυτόχρονα διατηρούν το PΗ του ούρου σε τέτοια επίπεδα, ώστε να αποτρέπεται η συσσώρευση αλάτων».
● Η κυρία Βιολέττα Τσεντίδη είναι απόφοιτος της πανεπιστημιακής Κτηνιατρικής Σχολής του Μιλάνο, έχει ασχοληθεί εντατικά με την αναισθησιολογία και τη χειρουργική. Από το 2006 ασχολείται με τα κουνέλια, αλλά και με τα τρωκτικά.
Διαβάστε επίσης