Είναι κάποιες στιγμές που συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας με τέτοιον τρόπο, που σίγουρα δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του. Γιατί, πολύ απλά, δεν θα αισθανόμασταν ευχάριστα.
Γιατί, όμως, συνεχίζουμε αυτήν την τακτική;
«Αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζουμε πώς μαθαίνουν και πώς νιώθουν οι σκύλοι, λόγω του ότι ανήκουμε σε διαφορετικά είδη, ή επειδή έτσι έχουμε ακούσει, ή μας έχουν πει ημιμαθείς “ειδικοί”. Ελπίζω με όσα θα αναφερθούν να προβληματιστείτε και να σταματήσετε κάποιες από αυτές τις πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε επίθεση από τον σκύλο μας.
Να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα δαγκώματα δεν γίνονται από άγνωστους σκύλους, αλλά από το κατοικίδιο της οικογένειας.
Το τελευταίο που θέλει να κάνει ένας σκύλος, είναι να δαγκώσει. Γι’ αυτό, άλλωστε, γρυλίζει, ώστε να μας προειδοποιήσει να κάνουμε πίσω πριν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.
Εάν εμείς μάθουμε στον σκύλο μας ότι το γρύλισμα δεν λειτουργεί, την επόμενη φορά δεν θα χάσει χρόνο γρυλίζοντας, αλλά θα δαγκώσει κατευθείαν», διευκρινίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Αργυρώ – Μαρία Βενιού.
Ωστόσο, ο σκύλος πριν φτάσει στο σημείο να γρυλίσει, έχει εξαντλήσει όλα τα σήματα που δείχνουν ότι αισθάνεται άβολα. Γνωρίζετε ποια είναι;
«Υπάρχουν κι άλλα σήματα που δηλώνουν ότι ο τετράποδος φίλος μας δεν νιώθει άνετα με κάτι, που είναι μερικά σκαλοπάτια πριν από το γρύλισμα. Εάν μάθουμε να τα παρατηρούμε, θα καταλάβουμε ότι πολλά από αυτά που κάνουμε, έχουν ως αποτέλεσμα, ο σκύλος μας να νιώθει άβολα.
Τα σήματα αυτά λέγονται «σήματα ηρεμίας» και περιλαμβάνουν πολλές κινήσεις του σώματος και του προσώπου. Θα αναφέρω κάποια πολύ συχνά:
– Γλείψιμο της μύτης
– Χασμουρητό
– Πάγωμα
– Γύρισμα του κεφαλιού στο πλάι
– Εμφάνιση του λευκού του ματιού (whale eye)
– Σήκωμα του μπροστινού ποδιού
– Έντονο βλεφάρισμα
– Αργό περπάτημα
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει πολλά από αυτά μαζί, όταν βάζετε τις φωνές και μαλώνετε τον σκύλο σας.
Με μια απλή παρατήρηση θα αρχίσετε να τα βλέπετε σε πολλές περιπτώσεις. Σε σκύλους που τους τραβούν το λουρί στη βόλτα, σε σκύλους που τους παίρνουν αγκαλιά, που τους δίνουν φιλιά στο πρόσωπο. Σε σκύλους που άγνωστοι σκύβουν από πάνω τους, που τους μαλώνουν, που τους λένε να μπουν τιμωρία στο crate, που αφήνουν τα παιδιά τους να τους τραβούν τα αυτιά και τις ουρές.
Φυσικά, τα χάδια στο κεφάλι, οι αγκαλιές και τα φιλιά δεν είναι δυσάρεστα για όλα τα σκυλάκια σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά θα ήταν μόνο καλό και χρήσιμο να αρχίσουμε να παρατηρούμε εάν έχουμε τη συναίνεση του σκύλου σε κάτι που τον αφορά», διευκρινίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.
Τι είναι, όμως, αυτό που μας κάνει να συμπεριφερόμαστε στους τετράποδους φίλους μας με τρόπους που ξέρουμε ότι τους προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα;
«Η απάντηση, πιστεύω, έγκειται στην έλλειψη ενσυναίσθησης. Δυσκολευόμαστε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους. Ενώ γνωρίζουμε, βάσει παρατήρησης, ότι οι σκύλοι πονούν, στεναχωριούνται, αγχώνονται και υποφέρουν όπως εμείς, αρνούμαστε να το δούμε αυτό στην καθημερινότητά μας, συνήθως λόγω ευκολίας.
Είναι πιο εύκολο να βάλεις τον σκύλο σου σε ένα crate, από το να τον εκπαιδεύσεις, να τον μαλώσεις, αντί να τον κατανοήσεις, να του βάλεις πνίχτη, αντί να αφιερώσεις χρόνο να του διδάξεις τι θέλεις να κάνει αντί να τραβάει», τονίζει η κα Βενιού και μας παρακινεί για μία μέρα να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του σκύλου μας.
«Να φανταστείτε πώς είναι να είστε στο ύψος του, να βλέπετε από τα δικά του μάτια, να ανέχεστε πράγματα που, ίσως, να μην έχετε ξαναδεί (π.χ. ηλεκτρικά πατίνια), να σας τραβούν από το λουρί, να εξαρτάστε από άλλους το πότε θα φάτε, πότε θα κάνετε την τουαλέτα σας, πότε θα γαυγίσετε, πότε και εάν θα εκφράσετε αυτό που νιώθετε. Πότε θα ησυχάσετε, πού θα σας πιάσουν, ποιοι θα σας πιάσουν, τι θα σας κάνουν και πώς.
Συν τοις άλλοις, φανταστείτε πώς είναι να μην καταλαβαίνετε μια γλώσσα, αλλά και να μην μπορεί και ο άλλος να καταλάβει τη δική σας», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια και καταλήγει: «Οι σκύλοι είναι καταπληκτικά πλάσματα που, ειδικά σε σχέση με εμάς, προσαρμόζονται πολύ γρήγορα σε πολύ δύσκολα γι’ αυτούς περιβάλλοντα.
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να τους το αναγνωρίζουμε, αντί να ζητάμε την τελειότητα;».
● Η κα Αργυρώ – Μαρία Βενιού αποφοίτησε το 2014 από την Ακαδημία Stardogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Από τότε εργάζεται καθημερινά με σκύλους και τους κηδεμόνες τους, κυρίως πάνω σε θέματα συμπεριφοράς.
Έχει εμπειρία σε ατομικά και ομαδικά μαθήματα. Έχει μετεκπαιδευτεί και συνεχίζει να μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο εξωτερικό. Πρόσφατα άνοιξε έναν πολυχώρο εκπαίδευσης σκύλων στην περιοχή του Ζωγράφου. Συζεί με δύο σκύλους και τρεις γάτες, τα οποία έχει διασώσει από τον δρόμο.
Διαβάστε επίσης