Στους 516 ανέρχονται σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που της απευθύνθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, πρόκειται για ένα βρέφος 22 μηνών που νοσηλεύεται με μικρή βελτίωση στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και δύο ακόμη παιδιά 13 ετών στην Αθήνα. Το ένα εισήχθη στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κατόπιν τροχαίου προ δέκα ημερών -όπου και διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό-, ενώ το δεύτερο χθες με σπασμούς σχετιζόμενους με τη νόσο COVID-19.
Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, 450.442 αφορούν σε παιδιά και εφήβους 0 – 17 ετών, ένα στα πέντε δηλαδή (21.2%) κατά τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενώ επί επιδημίας της παραλλαγής Όμικρον η αναλογία τους ορίζεται ως ένα στα τρία. Το ανέφερε νωρίτερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, διαπιστώνεται επιπλέον και από τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις. Τα 6.014 νέα κρούσματα στην επίμαχη ηλικιακή ομάδα αντιστοιχούν στο 31% των 19.154 συνολικών που εντοπίζει σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Η διασπορά και οι νοσηλείες στα παιδιά παραμένουν σταθερές, σχολίασε η καθηγήτρια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, από τις 469 νέες νοσηλείες ασθενών Covid το περασμένο 24ωρο οι τρεις αφορούν το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Σύνδρομο MIS-C, συμπτώματα και νοσηλεία
Για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σχετιζόμενο με COVID-19 σε παιδιά (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS–C) μίλησε η κ. Παπαευαγγέλου σήμερα. Το θέμα επανήλθε προσφάτως στην επικαιρότητα εξ αφορμής του τελευταίου καταγεγραμμένου περιστατικού, έναν 12χρονο από τη Λέσβο που διακομίστηκε με πνευμονική εμβολή στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» όπου και νοσηλεύεται, δύο εβδομάδες μετά την ήπια νόσησή του με COVID-19.
Οι νοσηλείες παιδιών με το σύνδρομο στη χώρα ανήλθαν στις 119 έως το τέλος του 2021 με διάμεση ηλικία τα 8 έτη, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Το σύνδρομο, εξήγησε, εκδηλώνεται μεταξύ τριών έως έξι εβδομάδων από την έναρξη της λοίμωξης, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου.
Όπως είχε αναφέρει προ ημερών στο protothema.gr (hyper https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1209563/koronoios-toulahiston-150-paidia-kai-nearoi-enilikes-ekdilosan-to-sovaro-sundromo-mis-stin-ellada/ ) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, στη μελέτη της οποίας αναφέρθηκε η κ. Παπαευαγγέλου, στην Ελλάδα με βάση τα γνωστά και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους καταγράφεται 1 περιστατικό ΜΙS-C ανά 1.500 θετικά κρούσματα ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία στο νοσοκομείο μπορούν να εξασφαλίσουν καλή πρόγνωση.
Μεταξύ των ανησυχητικών συμπτωμάτων που πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε τον υψηλό πυρετό, τις διαταραχές στο γαστρεντερικό και καρδιακό σύστημα και το δερματικό εξάνθημα μετά τη νόσηση με COVID-19. «Δύο στα δέκα χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)» πρόσθεσε η καθηγήτρια και, επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Τσολάκη, ένα στα δέκα σημείωσε πτώση της αρτηριακής πίεσης και κατ’ αντίστοιχη αναλογία ανεύρυσμα, ενώ ένα 40% παρουσίασε μυοκαρδίτιδα.
Εμβολιασμός και μυοκαρδίτιδα
Τους φόβους πολλών γονέων για την πιθανότητα ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες 15 έως 24 ετών μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου, επιχείρησε να κατευνάσει η κ. Παπαευαγγέλου, επικαλούμενη τα πρόσφατα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) από 380 περιστατικά. Σύμφωνα με αυτά, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση 90 ημέρες μετά τη λοίμωξη για το 99% των παιδιών και πλήρη ίαση για το 81%. Συνεπώς, σχολίασε, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι η σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό μυοκαρδίτιδα είναι ήπια και παροδική.
Εν αντιθέσει, οι παιδιατρικοί εμβολιασμοί κρίνονται αναγκαίοι δεδομένων των αναμενώμενων περιστατικών με το σύνδρομο μετά την επιδημική έκρηξη της Όμικρον. Το σύνδρομο MIS-C στις ηλικίες 12-17 ετών, το οποίο αποτέλεσε «ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την απόφαση υπέρ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, όπως υπενθύμισε η κ. Παπευαγγέλου, μπορεί να αποτραπεί από τον εμβολιασμό με δυο δόσεις εμβολίου κατά 91%.
Άρση μέτρων: Βήμα – βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα – Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες
Παυλάκης: Χάσαμε τον πόλεμο με τον κορωνοϊό- «Πάραδοση άνευ όρων» η χαλάρωση των μέτρων
Κορωνοϊός: Δίχρονο αγοράκι κόλλησε και διασωληνώθηκε στη Θεσσαλονίκη