Ένας προβληματισμός που εκφράζουν αρκετοί κηδεμόνες σκύλων αφορά τη φοβία που παρουσιάζει ο σκυλάκος τους όταν συναντά άνδρες.
«Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες φοβίες που εκδηλώνει ένας σκύλος – και προβληματίζει ιδιαίτερα κηδεμόνες και εκπαιδευτές.
Συνήθως, τέτοιες φοβίες που σχετίζονται με τους ανθρώπους συναντώνται σε σκύλους που έζησαν στο δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή σε κουταβάκια που γεννήθηκαν από φοβική αδέσποτη μανούλα», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Τις περισσότερες φορές, όπως λέει, είναι σύμπτωμα κακοποίησης, ή ενός τόσο σοκαριστικού για τους σκύλους βίωμα, που έχουν την τάση να το γενικεύουν. Επομένως, νιώθουν φόβο απέναντι σε οποιονδήποτε τους θυμίζει «αυτόν» που τους προκάλεσε το αρχικό σοκ.
Επισημαίνει πως, όπως όλες οι φοβίες, έτσι και αυτή θέλει πολύ σοβαρή προσέγγιση των αιτιών της, και προσεκτική -και σταδιακή– επίλυσή της, έως ότου ο σκύλος αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα.
Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο φοβία για τους άνδρες
Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων διευκρινίζει ότι, παρόλο που οι συμπεριφοριστές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, σχετικά με το γιατί ένας σκύλος φοβάται περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες, υπάρχουν κάποιες εικασίες που μπορούμε να κάνουμε, και που μας δείχνουν το δρόμο προς την επίλυση του προβλήματος.
Τα αίτια, λοιπόν, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, είναι:
1) Έλλειψη εξοικείωσης: Η απόλυτη απουσία του ανδρικού προτύπου, ή η ελλιπής εξοικείωση μαζί του κατά την τρυφερή ηλικία της κοινωνικοποίησης ενός σκύλου, ενδέχεται να οδηγήσει στον φόβο του για το «άγνωστο».
2) Ο ανδρικός σωματότυπος και η ιδιοσυγκρασία: Οι άνδρες είναι πιο μεγαλόσωμοι και έχουν πιο βαριά φωνή από τις γυναίκες. Για έναν σκύλο αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως «απειλές», με αποτέλεσμα ο σκύλος να εκλάβει αυτή την ενέργεια ως αρνητική και να εκδηλώσει φοβία.
3) Ο σκύλος έχει εξοικειωθεί περισσότερο με τη «γυναικεία μυρωδιά»: Οι άνδρες και οι γυναίκες ξεχωρίζουν και από τις διαφορετικές μυρωδιές που αναδύουν λόγω ορμονών. Συνήθως, τα κουτάβια μεγαλώνουν με τη μητέρα τους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν συνηθίσει περισσότερο να μυρίζουν οιστρογόνα, μια μυρωδιά την οποία συνδέουν με την τροφή (θηλασμός) και, κατ’ επέκταση, με την ασφάλεια.
4) Η συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο: Οι γυναίκες συνηθίζουν να προσεγγίζουν έναν σκύλο με τρόπο πιο άμεσο και μητρικό σε σχέση με τους άνδρες, που, συνήθως, είναι πιο απόμακροι. Ακόμη και στην περίπτωση που θελήσουν να παίξουν μαζί του, το γεγονός ότι είναι μεγαλόσωμοι, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό που δείχνουν, μπορεί τελικά για τον σκύλο να είναι μια «σοκαριστική εμπειρία».
«Ακόμη κι αν δεν ξέρουμε με ακρίβεια για ποιο λόγο ο σκύλος εκδηλώνει αυτή τη φοβία, θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε πολύ καλά δύο πράγματα, προτού προβούμε στην επίλυση:
– Διευκρινίζουμε απέναντι σε ποιους άνδρες ο σκύλος μας εκδηλώνει φοβία. Δηλαδή, αν είναι απέναντι σε όλους, ή σε άνδρες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
– Παρατηρούμε με ποιον τρόπο ο σκύλος μας δείχνει φοβία: με κρύψιμο και τάση για φυγή μακριά, με αμηχανία, ή με επιθετικότητα», υπογραμμίζει η κα Γρυπάρη.
Για να βοηθήσουμε τον σκύλο να ξεπεράσει τη φοβία που νοιώθει όταν αντικρίζει άνδρες, η κα Γρυπάρη μας καθοδηγεί:
1) Φέρνουμε τον σκύλο μας σε επαφή με το αντικείμενο του φόβου, αρχικά από μεγάλη απόσταση, την οποία μειώνουμε σταδιακά, όσο ο σκύλος ξεπερνάει τη φοβία του.
Προσοχή! Προσεγγίζουμε κάθε φορά τον σκύλο όλο και πιο κοντά σε αυτό που φοβάται σταδιακά, χωρίς να ξεπερνάμε τα όρια αντοχής του, γιατί τότε, απλώς, επανερχόμαστε στο αρχικό στάδιο χωρίς καμία πρόοδο. Όπως, επίσης, δεν προχωράμε υπερβολικά αργά, γιατί έτσι δεν διατηρούμε το ενδιαφέρον του ζωντανό, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει στάσιμη.
2) Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να συνδέσουμε αυτό που φοβάται με κάτι θετικό.
3) Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κοιτάζει εμάς με μια εντολή, ώστε να αδιαφορεί για αυτό που του προκαλεί φόβο και να εστιάζει σε εμάς. Εάν έχουμε τραβήξει την προσοχή του, μπορούμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά να δουλέψουμε μαζί του.
4) Ελέγχουμε τη δική μας ενέργεια, ώστε να μη μεταδίδουμε τον δικό μας φόβο στον σκύλο.
Τέλος, η κα Γρυπάρη αποσαφηνίζει: «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, όσο δύσκολες κι αν είναι, και όσο χρονοβόρα κι αν είναι η επίλυσή τους, οι φοβίες είναι περιπτώσεις που επιλύονται. Αξίζει να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να τις ξεπεράσει».
• Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Διαβάστε επίσης