Στη θέα ενός σκύλου που κυνηγά μια γάτα και πλησιάζει το δρόμο, αρνούμενος το κάλεσμα του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του, ευχόμαστε να μη συμβούν τα χειρότερα… Γιατί ο σκύλος ήταν ελεύθερος;
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας σκύλος, ενώ συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του, ακούει πυροτεχνήματα και σε κλάσματα δευτερολέπτου αφαιρεί το περιλαίμιό του και τρέπεται σε φυγή. Τρέχει για να απομακρυνθεί από το σημείο που του προκάλεσε φόβο.
Η άσκηση «έλα» μπορεί να προφυλάξει τον σκύλο μας από το κακό που απειλεί τη ζωή, την αρτιμέλεια, αλλά και την υγεία του.
Η κα Χριστιάννα Ξένου, εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς – ενεργειακή θεραπεύτρια ανθρώπων και ζώων, μας εξηγεί τη σημασία της άσκησης «έλα».
«Πόση χαρά αισθανόμαστε, όταν ο σκύλος μας στο άκουσμα της λέξης ‘έλα’ τα αφήνει όλα και έρχεται τρέχοντας κοντά μας; Μεγάλη! Αλλά, δεν είναι μόνο προσωπική ικανοποίηση. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορούμε να προφυλάξουμε τον σκύλο μας από οποιονδήποτε κίνδυνο. Το να του μάθουμε να έρχεται είναι πολύ σημαντικό, καθώς δεν αποκλείεται μια μέρα να του σώσει τη ζωή.
Έχω δει σκύλους να κυνηγούν γάτα και, χωρίς να το καταλάβουν, να πετάγονται στον δρόμο…
Έχω δει σκυλιά νεαρής ηλικίας, ελεύθερα στο πάρκο να τρέχουν ενθουσιασμένα προς άλλα σκυλιά, τα οποία δεν είναι τόσο κοινωνικά και, εν τέλει, να τσακώνονται…
Έχω δει σκυλιά που φοβήθηκαν από κάποιο θόρυβο ή μια κατάσταση, βγήκαν από το λουρί τους και άρχισαν να τρέχουν αντίθετα από τον κηδεμόνα τους, φεύγοντας από το πάρκο…
Έχω δει σκύλους να παρασύρονται από κάποια μυρωδιά στο δάσος και να απομακρύνονται από τον κηδεμόνα τους…
Αυτές, κι άλλες πολλές παρόμοιες καταστάσεις, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του σκύλου μας, καθώς μπορεί να τσακωθεί, να χαθεί, ή ακόμη και να χτυπηθεί από αμάξι.
Αν ο σκύλος γνωρίζει να έρχεται σε εμάς, μπορούμε με σιγουριά να τον αφήνουμε ελεύθερο στο πάρκο, στο βουνό, ή στη θάλασσα, έτσι ώστε να εκτονωθεί, να παίξει, να τρέξει, αλλά και να γνωρίσει άλλα ζώα του είδους του. Χωρίς τον περιορισμό του λουριού ο σκύλος μας απολαμβάνει περισσότερο τον περίπατό του κι εμείς είμαστε σίγουροι ότι όταν θα παρουσιαστεί «έκτακτη ανάγκη», θα ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμά μας.
Η ελευθερία βοηθά και την πνευματική εκτόνωση του σκύλου, καθώς μπορεί να μυρίσει οτιδήποτε επιθυμεί στον χώρο όπου βρίσκεται. Παράλληλα, ο σκύλος μας έχει τη δυνατότητα να κινηθεί πιο γρήγορα και να τρέξει, άρα εκτονώνεται και σωματικά. Άλλωστε, είναι στη φύση του σκύλου να είναι εξερευνητής.
Δυστυχώς, όμως, η ελευθερία του σκύλου είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί κηδεμόνες σκύλων. Οι περισσότεροι δεν τολμούν να εμπιστευθούν τον σκύλο τους, καθώς πιστεύουν ότι δεν θα επιστρέψει. Ακόμη και όταν είναι κουτάβι, που τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι την επόμενη φορά που θα πάτε στον πάρκο, θα πρέπει τον αφήσετε ελεύθερο και να… ευχηθείτε να γυρίσει κάποια στιγμή πίσω σε εσάς.
Η άσκηση «έλα» θα πρέπει να γίνεται από τα πρώτα στάδια της ηλικίας του σκύλου. Μέσω της άσκησης αυτής, δυναμώνει η σχέση μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα, καθώς αρχίζει να μας εμπιστεύεται, όπως κι εμείς εκείνον. Ακόμη και ένας ενήλικος σκύλος μπορεί να μάθει την άσκηση «έλα». Ποτέ δεν είναι αργά. Με την κατάλληλη βοήθεια, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κηδεμόνα του, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρεθεί. Η άσκηση αυτή, όμως, θέλει χρόνο και υπομονή.
Θα μπορούσα να πω, πως είναι η πιο σημαντική άσκηση, μαζί με το «μείνε», και το πρώτο πράγμα που συνιστώ να μάθει ο σκύλος, είτε είναι κουτάβι, είτε ενήλικος».