Επιφυλακτικός απέναντι στην εκτίμηση του ΠΟΥ ότι η Omicron θα εξαλείψει την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίγκας Μαγιορκίνης.
«Λογικά, θα έχουμε ύφεση της πανδημίας. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή, θα εξαρτηθεί από το εάν θα έρθει και άλλη παραλλαγή και από το κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη», δήλωσε στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να περάσουμε σε κάτι πιο διαχειρίσιμο, σε ένα πανδημικό στάδιο που η έλευση νέων μεταλλάξεων είναι πιο διαχειρίσιμη από τα συστήματα Υγείας.
Mιλώντας για την παραλλαγή «stealth», εξήγησε ότι ονομάστηκε έτσι γιατί υπάρχει ένα εμπορικό διαθέσιμο τεστ που διαχωρίζει τη Δέλτα από την Omicron και σε αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί η υποπαραλλαγή Omicron 2.
«Κάποιοι νομίζουν ότι είναι Δέλτα, αλλά είναι Omicron»
«Κάποιοι νομίζουν ότι είναι Δέλτα, αλλά στην ουσία είναι Omicron. Η Omicron 2 ανιχνεύεται από όλα τα τεστ. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε από τις αρχές Δεκεμβρίου σε χαμηλό ποσοστό σε κάποιες χώρες. Σε κάποιες χώρες, βλέπουμε να επικρατεί. Είναι υποκλάδος της Omicron. Δεν φαίνεται να έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να έχει λίγο αυξημένη μεταδοτικότητα. Δεν θα είναι κάτι δραματικό ή κάτι που θα αλλάξει την εξέλιξη της πανδημίας σε ένα πανδημικό στάδιο», ανέφερε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται επιπέδωση της πανδημίας. «Αν παραμείνουμε σε αυτή την επιπέδωση και δεν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με αυτούς τους αριθμούς, λογικά θα δούμε σύντομα και μία αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Υπό αυτό το σενάριο, θα ήμουν θετικός για την χαλάρωση των μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα», όπως είπε
«Δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης»
Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε επίσης ότι δεν αναμένεται να τη δούμε άμεσα στη χώρα μας: «Η ανοσία είναι ένα φαινόμενο που οι εμβολιασμένοι ανακόπτουν την πορεία της πανδημίας και προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους. Αυτό λογικά δεν θα το δούμε, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν».
«Η ανοσία της αγέλης δεν είναι ένα φαινόμενο που, αν δεν το επιτύχουμε, δεν έχει σημασία ο εμβολιασμός. Το κάθε άλλο. Έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να εμβολιαστούμε, γιατί τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσο και το θάνατο», πρόσθεσε.
Για τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία.
«Πρέπει να περάσουν τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει ότι αυτοί που έχουν νοσήσει με Δέλτα και έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι απίθανο να ξαναμολυνθούν. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν κύκλοι επαναμόλυνσης, αλλά θα το περνάνε στο πόδι, σαν μια ελαφριά λοίμωξη. Στις μεγάλες ηλικίες, κατά πάσα πιθανότητα, να πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την ανοσία τους», τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα:
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στο πλευρό των πολιτών με κινητικά προβλήματα ο Ερυθρός Σταυρός
Η Omicron φεύγει, η «Stealth O» έρχεται
Παγώνη: Τριπλά εμβολιασμένοι που νόσησαν μπορεί να ξανακολλήσουν