Όποιος έχει γατούλα, σίγουρα θα την έχει δει, κάποιες φορές, να τρώει χορτάρι, ακόμη και φύλλα από φυτά. Μία συμπεριφορά που χαρακτηρίζει το είδος της. Γιατί, όμως, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη… χλωρίδα;
«Οι γάτες έχουν μια έμφυτη τάση να μασουλάνε χόρτα: γρασίδι, χλόη, πλατύφυλλα φυτά που βρίσκονται σε κήπους και γλάστρες. Ακόμη, τρώνε και τα χορταράκια που ξεφυτρώνουν στις γλάστρες.
Την τάση αυτήν την έχουν και τα άγρια ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των αιλουροειδών, όπως και οι σκύλοι. Οι γάτες δεν συνηθίζουν να μασουλάνε χόρτα μόνον όταν έχουν πρόβλημα με το πεπτικό τους σύστημα.
Οι χυμοί του γρασιδιού έχουν κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό στα ζώα και καταναλώνουν το χορταράκι ως φυσικό καθαρτικό.
Τα ψιλά χορταράκια (γρασίδι) βοηθούν τη γάτα να κάνει εμετό, με τον οποίο συμπαρασύρονται τυχόν άπεπτα στοιχεία που υπάρχουν στο στομάχι της, όπως είναι οι τριχόμπαλες, τις οποίες και αποβάλλει», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.
Μία γάτα που έχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, μπορεί να κυνηγήσει και να φάει κάποιο ποντίκι ή πουλί, και να αποβάλει τυχόν άπεπτα συστατικά από το γεύμα της, όπως τα φτερά του πουλιού.
«Τα πιο πλατιά χόρτα πηγαίνουν στο έντερο, προσθέτουν φυτικές ίνες, και όπως αποβάλλονται με τα κόπρανα, συμπαρασύρουν και εντερικά παράσιτα. Οπότε, βοηθούν να καθαρίσει, εν μέρει, το έντερο της γάτας από παράσιτα, όπως επίσης και από τις τρίχες, ή άλλα άπεπτα συστατικά που έτυχε να περάσουν στο εντερικό της σωλήνα.
Προσέχουμε τα φυτά να μην είναι ψεκασμένα με φυτοφάρμακα, όπως και το λίπασμα, γιατί προκαλούν τοξίκωση στη γάτα», επισημαίνει η κτηνίατρος.
Ενημερώνει ότι υπάρχουν φυτά που είναι τοξικά για τη γάτα μας, όπως είναι, για παράδειγμα, η πικροδάφνη, η αζαλέα – ροδόδεντρο, το κυκλάμινο, η αλόη, το χρυσάνθεμο, ο κισσός, το Αλεξανδρινό, το γκι.
«Από το να αφήνουμε τη γάτα μας να μασάει διάφορα χόρτα και φυτά, προτιμάμε να φυτεύουμε γρασίδι για γάτες, μαγιοβότανο, σιτάρι, έτσι ώστε να καταναλώνει αυτά η γάτα μας, που δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία της», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.
Εξηγεί ότι οι γάτες κάνουν εμετό όταν τρώνε χόρτα/φυτά, γιατί ο οργανισμός τους δεν διαθέτει τα κατάλληλα ένζυμα για να τα χωνέψουν. Γι΄ αυτό αποβάλλονται σχεδόν ολόκληρα. Υπάρχει και η περίπτωση να φάνε χόρτα/φυτά και να μην κάνουν εμετό.
Επίσης, μπορεί να τα αποβάλουν από τα κόπρανά τους.
Τέλος, η κα Μπαρδάνη υπογραμμίζει ότι εάν η γατούλα σας εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά περιστασιακά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν, όμως, την εκδηλώνει καθημερινά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Διαβάστε επίσης