Όπως φροντίζουμε για τη δική μας ασφάλεια, όταν επιβαίνουμε στο αυτοκίνητο, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και για τον σκύλο μας.
«Η ασφαλής οδήγηση είναι υψίστης σημασίας, τόσο για τους ανθρώπους -πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και παιδιά-, όσο και για τα υπέροχα τετράποδα, τριχωτά σκυλο-παιδιά μας.
Για να μετακινούμε με ασφάλεια τον σκύλο μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τον διαχειριστούμε κατά τη διάρκεια μιας απλής καθημερινής, σύντομης βόλτας, αλλά και μιας μεγαλύτερης διαδρομής, εκδρομής, ταξιδιού.
Ένα συχνό φαινόμενο είναι να βλέπουμε σκύλους σε πορτμπαγκάζ, ή αγκαλιά με τον οδηγό.
Οι πρακτικές αυτές εγκυμονούν κινδύνους, όπως το να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας», υπογραμμίζει η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση.
Αναφέρει ότι είναι αποτυπωμένο στο μυαλό του κηδεμόνα, οι σκύλοι να μεταφέρονται με κλουβάκι, συρμάτινο, ή υφασμάτινο.
Ωστόσο, ο τρόπος αυτός κρύβει πολλούς κινδύνους, όπως το να εγκλωβιστεί ο σκύλος. Δυστυχώς, όπως λέει, σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτο, όπως, για παράδειγμα, στη διαχείριση μεταφοράς αδέσποτων, που, συνήθως, ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από δύο.
Αν τώρα το κατοικίδιό μας είναι γάτα, επιλέγουμε καλύτερα υφασμάτινο τσαντάκι μεταφοράς.
Για να μεταφέρουμε, λοιπόν, τον σκύλο μας με το αυτοκίνητο και να είναι, όσο το δυνατόν, ασφαλής, η κα Σκιαδαρέση συμβουλεύει:
● Εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με το αυτοκίνητο το συντομότερο δυνατόν. Ιδεατά, από κουτάβι.
Στην ασφάλεια δεν «χωράει» φόβος και φοβία με το αυτοκίνητο, ούτε και κακές συνδέσεις.
Για παράδειγμα, δεν επιλέγουμε η πρώτη βόλτα μας να είναι στον κτηνίατρο, ή δεν ταΐζουμε τον σκύλο μας και τον βάζουμε στο αυτοκίνητο, που θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνει εμετό στη διάρκεια της διαδρομής.
● Μαθαίνουμε στον σκύλο μας το σύνθημα «στη θέση σου».
Αυτό περιλαμβάνει κάποιες αλυσιδωτές συμπεριφορές.
– να γνωρίζει τις λέξεις αυτοκίνητο, βόλτα, ταξίδι
– να του κάνουμε γνωστό κάθε φορά ποιος είναι ο προορισμός μας
– να μπορεί να ανεβαίνει στο αμάξι μόνος του
– να ξέρει ακριβώς ποια και πού είναι η θέση του
– να κατανοεί πλήρως το σύνθημα «μείνε»
– να κατανοεί πλήρως το σύνθημα «ακούνητος»
– να κατανοεί πλήρως τη φράση «βάζουμε τη ζώνη μας».
Για να προστατέψουμε τη σωματική ακεραιότητα του σκύλου μας, η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων ενημερώνει για τα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά και το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τον χώρο της καμπίνας του αυτοκινήτου για την ασφάλεια του αγαπημένου μας φίλου.
● Ζώνες ασφάλειας ειδικές για σκύλους
Το μπροστά μέρος δένει στο επιστήθιο του σκύλου μας και το πίσω κουμπώνει κανονικά στη βάση για τη ζώνη ασφαλείας που έχουν τα αυτοκίνητα.
Φροντίζουμε να έχουμε το επιστήθιο του σκύλου μας χαλαρό, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, για να δώσουμε τη δυνατότητα στον σκύλο μας να μπορεί να απεγκλωβιστεί μόνος του, αν εμείς βρισκόμαστε σε κίνδυνο.
● Αδιάβροχο για σκύλους σε χρώμα φλούο/φωσφοριζέ, ειδικά για βραδινές διαδρομές.
● Καθισματάκι μωρού, ή κάθισμα κρεβάτι αυτοκινήτου, για σκύλους σε διάφορα μεγέθη, που το τοποθετούμε στην ολοδική του θέση. Οι σκύλοι νιώθουν πιο άνετα έτσι, και ησυχάζουν πιο εύκολα.
Στην περίπτωση που έχουμε μικρό αυτοκίνητο και το πορτμπαγκάζ είναι η μόνη λύση, διαμορφώνουμε τον χώρο έτσι, ώστε να ισορροπεί ο σκύλος μας.
Βάζουμε μια προσθήκη για να τοποθετήσουμε τη βάση για τη ζώνη ασφαλείας. Φροντίζουμε να βγάλουμε το καπάκι στο πάνω μέρος για να μη χτυπήσει ο σκύλος μας, να μη στρεσάρεται, να μας αισθάνεται καλύτερα και να έχει περισσότερο αέρα.
● Παχύ προστατευτικό κάθισμα/κάλυμμα ενισχυμένο με ίνες, να στερεώνεται στα προσκέφαλα, έτσι ώστε να μας εξασφαλίζει, και την προστασία των πλευρικών τοιχωμάτων, αλλά και αντιολισθητική προστασία.
● Προστατευτικό κιγκλίδωμα πορτμπαγκάζ για να απομονώσουμε την επαφή με τα πίσω τζάμια.
Τι να αποφύγουμε
– Να έχουμε εντελώς κλειστά παράθυρα
– Να έχουμε για πολλή ώρα μόνο air condition
– Να δέσουμε τον σκύλο μας με περιλαίμιο ή θηλιά
(Υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί)
– Να έχουμε τον σκύλο μας λιτό
– Να στοιβάξουμε τον σκύλο μας με τις αποσκευές και να μην έχει αρκετή απόσταση από τον ουρανό του αυτοκινήτου
– Να ενθουσιάζουμε συχνά – πυκνά τον σκύλο μας, αναστατώνοντάς τον
– Να τον μαλώνουμε, στρεσάροντάς τον
– Να τον έχουμε ταΐσει
– Να τον αφήνουμε πολλή ώρα μόνο του
– Να τρέχουμε και να οδηγούμε νευρικά
Η κα Σκιαδαρέση τονίζει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε συχνές στάσεις για νερό και ούρηση, αλλά και να ελέγχουμε αν ο σκύλος μας είναι καλά.
Τέλος, επισημαίνει ότι: «τα ζώα στρεσάρονται για το άγνωστο, για όλα αυτά που δεν γνωρίζουν, και, πιστέψτε με, είναι πολλά. Φροντίζουμε με σταδιακό ανέβασμα κριτηρίων να απευαισθητοποιούμε τον σκύλο μας από νέα ερεθίσματα, όπως το αυτοκίνητο, η οδήγηση, η κίνηση στο δρόμο.
Φροντίζουμε με σεβασμό προς εμάς, τον σκύλο μας, τον συνάνθρωπό μας και το περιβάλλον, να οδηγούμε με ασφάλεια».
● Η κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs και ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας. Διδάσκει στους μαθητές της βασική εκπαίδευση και, παράλληλα, βοηθά στην επίλυση μη επιθυμητών συμπεριφορών. Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1977 και ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα.
Διαβάστε επίσης