Το ανθρώπινο μικροβίωμα είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Πρόκειται για τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας. Αυτά τα μικρόβια (ιοί, βακτήρια, μύκητες), βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, αποτρέπουν τις λοιμώξεις, παράγουν απαραίτητες βιταμίνες και διασπούν τις διαιτητικές ίνες. Μπορεί επίσης να αποτελούν βιοδείκτες υγείας και ασθενειών.
Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Βιολογίας Max Planck, διαπίστωσε ότι η ηλικία και το φύλο ενός ατόμου επηρεάζουν έντονα την βακτηριακή ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος.
Πιο αναλυτικά, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο mSystems, διαπίστωσε ότι η μικρή ηλικία συνδέεται θετικά με την βακτηριακή ποικιλομορφία του εντέρου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά οι νέες γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε σύγκριση με τους νεαρούς άνδρες.
«Είναι γνωστές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο εντερικό μικροβίωμα από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση. Εμείς θέλαμε να εξετάσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν από το πρώιμο στάδιο της ενήλικης ζωής μέχρι τη μέση ηλικία και αν αυτές οι αλλαγές επηρεάζονται από το φύλο και την ηλικία. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το μικροβίωμα μιας γυναίκας μπορεί να έχει μεγαλύτερη ποικιλία από του άνδρα και να ωριμάζει νωρίτερα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Varykina Thackray, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Σαν Ντιέγκο.
Η μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο γυναικείο έντερο μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες του φύλου. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι, επειδή τα κορίτσια περνούν στην εφηβεία νωρίτερα από τα αγόρια, το μικροβίωμα των ανδρών μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καλύψει τη διαφορά», σχολίασε σχετικά ο Δρ. Thackray.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε την ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος 8.900 ενηλίκων, ηλικίας από 20 έως 69 ετών, από τέσσερις γεωγραφικές περιοχές: τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κολομβία και την Κίνα.
Όσον αφορά στην ηλικία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κολομβία, η βακτηριακή ποικιλομορφία συσχετίστηκε θετικά με τους νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 20-45 ετών), αλλά μειωνόταν στην ηλικία των 40 ετών ενώ δεν παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση στους μεσήλικες 45-69 ετών.
«Οι διαφορές που εντοπίσαμε στο εντερικό μικροβίωμα μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους ήταν λιγότερο εμφανείς στη μέση ηλικία. Η μελέτη μας δείχνει ότι το ανθρώπινο μικροβίωμα συνεχίζει να διαφοροποιείται μέχρι την ηλικία των 40 ετών περίπου», δήλωσε ο Δρ. Thackray.
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι οι ερευνητές βρήκαν μικρή συσχέτιση της βακτηριακής ποικιλομορφίας με την ηλικία ή το φύλο στους συμμετέχοντες στη μελέτη που κατάγονταν από την Κίνα. «Η ιδέα ότι το φύλο και η ηλικία παίζουν ρόλο στην ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να μην είναι καθολική. Είναι πολλή ακόμα η δουλειά που απαιτείται σε μελλοντικές διαχρονικές μελέτες για να κατανοήσουμε τις επιδράσεις παραγόντων όπως η εφηβεία, τα επίπεδα στεροειδών ορμονών και τα ορμονικά αντισυλληπτικά στη διαφοροποίηση του εντερικού μικροβιώματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενήλικης ζωής», δήλωσε καταληκτικά ο Δρ. Thackray.