Το φούσκωμα, το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, αλλά και οι κράμπες στην κοιλιά σε συνδυαμό με διαταραχές των κενώσεων (εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή των δύο) είναι τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι εξατομικευμένη. Εάν ταλαιπωρείστε, θα πρέπει να καταγράψετε λεπτομερώς τι τρώτε, καθώς και ποια συμπτώματα εμφανίζονται ούτως ώστε να εντοπίσετε τον ένοχο. Η καταγραφή αυτή θα δείξει τα τρόφιμα που σας προκαλούν πάντα πρόβλημα, αλλά και εκείνα που επιδεινώνουν την κατάσταση όταν είστε σε φάση έξαρσης.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ή έστω να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε. Ακολουθούν οι τρεις πιο σημαντικές.
Πιείτε αφεψήματα
Τα αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να σας ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας. Στην ίδια λογική ίσως σας ανακουφίσει η χρήση μιας θερμοφόρας.
Δοκιμάστε την άσκηση
Θα εκπλαγείτε! Η άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, περπάτημα) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχοντες ασκούνται σπανίως καταφεύγουν σε φαρμακευτικές λύσεις. Δοκιμάστε λοιπόν το έντονο καθημερινό περπάτημα – π.χ. για 20-30’ – ή κάποια άλλη αερόβια άσκηση και είναι πιθανό ότι θα ωφεληθείτε.
Ελέγξτε το άγχος
Το στρες θεωρείται σημαντικός ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο. Προσπαθήστε λοιπόν να ελέγξετε το στρες και σε περιόδους έντονης πίεσης προσέξτε ακόμη περισσότερο τη διατροφή σας.
Τέλος προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Διαβάστε επίσης
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όλες οι κινήσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε
Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»