Οι γάτες είναι αξιοθαύμαστα ζώα. Για την αγέρωχη κορμοστασιά τους, την ευλυγισία και την ικανότητά τους να πηδούν από μεγάλα ύψη. Και, βεβαίως, για τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα.
«Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι οι γάτες έχουν… επτά ψυχές. Ισχύει; Είναι αλήθεια, ή κάποιος μύθος που έχει περάσει από γενιά σε γενιά για τα ιδιαίτερα αυτά τετράποδα; Έχουν έξι, επτά, ή εννέα ψυχές;». Τα ερωτήματα θέτει η κτηνίατρος, Dr Nikoleta Sereti.
Όπως ενημερώνει, αυτός ο μύθος αναφέρεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ικανότητα που έχουν οι γάτες να σώζονται από καταστάσεις που απειλούν τη ζωή τους.
«Ο μύθος ότι η γάτα έχει πολλές ψυχές υπάρχει σε πολλούς πολιτισμούς, γι’ αυτό και το νούμερο αλλάζει ανάλογα με τη χώρα.
Στις χώρες της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής ο μύθος μιλάει για επτά ψυχές, ενώ στην Τουρκία και τις Αραβικές χώρες γίνεται λόγος για έξι ψυχές.
Το ότι οι γάτες έχουν εννέα ψυχές προέρχεται από τον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, όπου ήταν ιερά ζώα και είχαν υπερφυσικές ικανότητες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις θεωρίες περί μετενσάρκωσης, οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι μόλις τελείωνε η έβδομη ζωή τους, συνέχιζαν να υπάρχουν με τη μορφή κάποιου ανθρώπου.
Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι η έκφραση προέρχεται από τον Κέλτικο μύθο της γάτας Sith (Cat Sith), μίας μάγισσας που μπορούσε να μεταμορφωθεί σε γάτα εννέα φορές.
Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο αρχαίος Θεός του ήλιου, Atum-Ra, έπαιρνε τη μορφή γάτας για να επισκεφτεί τον Κάτω Κόσμο. Ο μύθος υποστηρίζει πως γέννησε οκτώ γιους, κι έτσι αντιπροσώπευε εννέα ζωές σε μία.
Ένα παλιό αγγλικό ρητό έλεγε ότι «η γάτα έχει εννέα ζωές: τρεις για να παίζει, τρεις για να περιφέρεται, και τρεις για να κάθεται» – και, προφανώς, να κοιμάται.
Μάλιστα, η συγγραφέας Linda Ruggeri αναφέρει ότι ο μύθος του αριθμού εννέα υπάρχει και στον Shakespeare.
Γενικά, ο αριθμός εννέα έκρυβε ένα μυστήριο σε όλους τους αιώνες», εξηγεί η κα Sereti.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι ρεαλιστικές εξηγήσεις, αναφέρει η κα Sereti, σύμφωνα με τις οποίες πράγματι οι γάτες έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν μετά από πτώσεις ή συγκρούσεις, καθώς διαθέτουν δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, σε περιπτώσεις πτώσης, λέει η κτηνίατρος, η γάτα μιμείται τη συμπεριφορά του σκίουρου.
Τεντώνει το σώμα της και απλώνει τα άκρα της, ώστε να μοιάζει με αερόστατο.
Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να προσγειωθεί με μικρότερη ταχύτητα, αποφεύγοντας σοβαρούς τραυματισμούς.
«Επίσης σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, οι γάτες εκπέμπουν εσωτερικούς ήχους χαμηλών συχνοτήτων, από 27 έως 44 HZ, βοηθώντας έτσι τα κόκαλα να θρέψουν, όταν υπάρχει κάταγμα ή ράγισμα.
Μάλιστα, ο ορθοπεδικός κτηνίατρος Dr. Brian Belle είχε αναφέρει: «Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες με γάτες, οι οποίες επιβίωσαν ύστερα από φωτιά, ή πτώση από ψηλά κτίρια. Δηλαδή, από καταστάσεις που οι άνθρωποι, και άλλα ζώα, δεν θα επιβίωναν. Αυτό τις κάνει στα μάτια μας κάτι ξεχωριστό. Έχουν υπερφυσικές ικανότητες», πληροφορεί η κα Sereti και προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά την προέλευση αυτής της έκφρασης, αλλά, όπως και να ‘χει, δίνει στις τετράποδες φίλες μας μία μεταφυσική διάσταση, κι αυτό μας κάνει να τις θαυμάζουμε».
• Η κυρία Nikoleta Sereti είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει: «Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια. Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος. Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω. Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων. Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς. Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».
Διαβάστε επίσης