Η πρόληψη της λεϊσμανίασης είναι εξαιρετικά σημαντική, και οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν πρέπει να αμελούν τις αιματολογικές εξετάσεις του μικρού τους φίλου.
Ο νέος νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς (ν. 4830, ΦΕΚ 169/18-9-2021) στο άρθρο 27 αναφέρεται στη λεϊσμανίαση και προβλέπει:
● Οι δεσποζόμενοι σκύλοι, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με τη νόσο της λεϊσμανίασης (Leishmania spp) από τον κτηνίατρο, ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις, και η κατάσταση της υγείας τους είναι μη αναστρέψιμη, υπόκεινται σε ευθανασία.
Εννοείται, με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη και λαμβάνοντας υπόψη τούς κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων, καθώς και του δυνητικού κινδύνου για τη δημόσια υγεία από την ύπαρξη φλεβοτόμων – μεταδοτών της ως άνω νόσου.
Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ευθανασία, έπειτα από γνωμάτευση του κτηνίατρου και με την ευθύνη των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων σκύλων, πρέπει να ληφθούν όλα τα υποστηρικτικά θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα. Και να καταγραφούν, υποχρεωτικά, στο βιβλίο των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης που πρέπει να διατηρεί κάθε κτηνίατρος. Παράλληλα, ενημερώνεται και το ΕΜΖΣ, σε ετήσια βάση.
● Οι αδέσποτοι σκύλοι που περισυλλέγονται για πρώτη φορά, υποβάλλονται, ανεξάρτητα από την κλινική τους εικόνα, σε ορολογική εξέταση για την ανίχνευση τίτλου των ειδικών κατά της Leishmania spp αντισωμάτων, με ενδεδειγμένη επικυρωμένη μέθοδο (όπως το Leishmania Rapid Test).
Έχοντας υπόψη τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων, καθώς και τον δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που προκύπτει από την ύπαρξη φλεβοτόμων – μεταδοτών της Leishmania spp, εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό και επιβεβαιωθεί από τον κτηνίατρο με επιπλέον αιματολογικές και παρασιτολογικές εξετάσεις η μη αναστρέψιμη πορεία της, στους αδέσποτούς σκύλους γίνεται ευθανασία.
Αν, όμως, έπειτα από γνωμάτευση κτηνιάτρου η κλινική εικόνα και οι αιματολογικές και παρασιτολογικές εξετάσεις επιτρέπουν τη θεραπεία, οι σκύλοι κρατούνται σε κλειστό χώρο ή χώρο περιφραγμένο με κατάλληλες προστατευτικές σήτες, μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Η θεραπεία ορίζεται από τον κτηνίατρο, σύμφωνα με τα προτεινόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα, με τη χρησιμοποίηση εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η συνταγή, όπου αναφέρεται το πρωτόκολλο θεραπείας με την υπογραφή και τη σφραγίδα του θεράποντα κτηνιάτρου, φυλάσσεται στο αρχείο του καταφυγίου ή του δήμου, και αντίγραφό της φέρει, σε περίπτωση υιοθεσίας, ο ιδιοκτήτης.
Στην περίπτωση που οι αδέσποτοι σκύλοι υιοθετηθούν, επιβάλλεται η υποχρεωτική γραπτή ενημέρωση του νέου ιδιοκτήτη για τον τίτλο των ειδικών κατά της Leismania spp αντισωμάτων.
Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να αναλάβει γραπτώς την ευθύνη της πλήρους και ενδεδειγμένης θεραπείας και προφύλαξης, ενώ θα υπάρχει έλεγχος από τον κτηνίατρο του δήμου ή τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας.
Επίσης, ο νέος ιδιοκτήτης υποχρεούται να τηρεί όλα τα δελτία και τα έγγραφα των εργαστηριακών και άλλων εξετάσεων, καθώς και τη συνταγή. Η συνταγή περιλαμβάνει το πρωτόκολλο θεραπείας για τη λεϊσμανίαση με την υπογραφή και τη σφραγίδα του θεράποντα κτηνιάτρου. Ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει όλες τις ιατρικές εξετάσεις του ζώου του διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για έλεγχο.
● Για τα ζώα (δεσποζόμενα και αδέσποτα) που ήταν θετικά στη λεϊσμανίαση, θα πρέπει να λαμβάνονται, ανά εξάμηνο, όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, και να γίνεται κτηνιατρική εξέταση, αλλά και ανίχνευση του τίτλου κατά της Leishmania spp αντισωμάτων.
Για να αξιολογηθεί η πορεία του νοσήματος, με τήρηση όλων των παραστατικών των εργαστηριακών εξετάσεων.
Το αποτέλεσμα και ο ακριβής τίτλος αντισωμάτων στα ζώα που επανεξετάζονται κάθε εξάμηνο, αναγράφονται, από τον θεράποντα κτηνίατρο του ζώου ή τον υπεύθυνο κτηνίατρο του καταφυγίου, στα ειδικά πεδία του ΕΜΖΣ.
● Να αναφερθεί ότι τα αποδεικτικά έγγραφα που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να είναι στη διάθεση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας για έλεγχο.
Επίσης, στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο του σκύλου που βρέθηκε θετικός στη λεϊσμανίαση, ο κτηνίατρος υποσημειώνει «θετικό στη λεϊσμανίαση».
● Τέλος, η διαχείριση των σκύλων εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων/Σωμάτων Ασφαλείας, που έχουν προσβληθεί από λεϊσμανίαση, πραγματοποιείται με βάση τις οικείες ειδικές διατάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διαβάστε επίσης