Για μια δεύτερη, σιωπηλή πανδημία ψυχικών νοσημάτων που σαρώνει την ανθρωπότητα έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη μιλώντας στο 20o συνέδριο Health World του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε σημαντική έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων και επιδείνωση των υφιστάμενων ανισοτήτων στη λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Επίσης, άλλαξε ραγδαία την καθημερινότητά όλων των πληθυσμιακών ομάδων.
Ήδη έρευνες, καταγράφουν αυξημένα επίπεδα φόβου, άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς στο γενικό πληθυσμό, με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση σε παιδιά, εφήβους και υπερήλικες, καθώς και αύξηση εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η χρήση του διαδικτύου. Παγκοσμίως, καταγράφονται, σε πολλούς νοσήσαντες συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου, καθώς και νευρολογικά και σωματικά συμπτώματα.
«Περισσότερο από ποτέ, αναδύεται η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων στον ψυχισμό του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, με αφορμή τις προκλήσεις της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε άμεσα ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γενικού πληθυσμού, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες», ανέφερε η κυρία Ράπτη.
Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Ψυχική Υγεία κατά 42% ενώ έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ψυχιάτρων και νοσηλευτών σε δομές ψυχικής υγείας και θεσμοθετήθηκαν 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών στην Ψυχική Υγεία.
Η υφυπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι, είναι σε εξέλιξη προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους νοσούντες από Covid-19 αλλά και του γενικού πληθυσμού για παθήσεις όπως η άνοια, ο καρκίνος και το κάπνισμα.
«Με σταθερά βήματα αναπτύσσεται και το δίκτυο Τηλεϊατρικής, ώστε να παρέχουμε ψυχιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σε όλη την χώρα. Ήδη, λειτουργούμε Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Καστελόριζο και τη Σύμη, με προοπτική ανάπτυξης στις λοιπές απομακρυσμένες περιοχές της χώρες, ορεινές και νησιωτικές», είπε η κυρία Ράπτη.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το “Child Mind Institute” της Νέας Υόρκης, για την ανάπτυξη 5ετούς επιστημονικού προγράμματος για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων, με τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια. Ενώ έχουν γίνει συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς, όπως ο ΠΟΥ, η UNICEF, και άλλα Υπουργεία, με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού, των παιδιών και των οικογενειών της χώρας μας και συνεργασίες για την ανάπτυξη υπηρεσιών για ειδικές διαταραχές, όπως η διαταραχές πρόληψης τροφής.