Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης.
Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι η υπερχοληστερολαιμία να μην οφείλεται σε κληρονομικούς, παθολογικούς ή άλλους παράγοντες και να μειώνεται όταν περιορίζονται οι τροφές πλούσιες σε ζωικά λίπη και χοληστερόλη.
Αντί, λοιπόν, για ζωικά λίπη προτιμήστε τα πολυακόρεστα λιπαρά που θα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, αλλά και σε τρόφιμα φυτική προέλευσης, όπως τα καρύδια.
Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε όλες τις χρήσεις.
Βάλτε στη διατροφή σας φυτικές ίνες, τρώγοντας περισσότερα όσπρια, λαχανικά, φρούτα με τη φλούδα και ξηρούς καρπούς.
Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, όχι αποκλείοντάς τες εντελώς αλλά τρώγοντάς τε με μέτρο. Μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης θα βρείτε στους κρόκους των αυγών, τα εντόσθια, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, στο χοιρινό και αρνίσιο κρέας.
Ακόμα μπορείτε να αποφύγετε τη μαγιονέζα, τα τηγανητά φαγητά και τα γλυκά, κυρίως σοκολάτες και πάστες.
Δώστε περισσότερη έμφαση σε τυριά, γιαούρτι και γάλα με μειωμένα λιπαρά, γιαούρτι και γάλα, ενώ μπορείτε να μαγειρεύετε κυρίως στη σχάρα και στον ατμό.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Στέφανο Περτσεμλίδη κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο