Τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά με μειωμένες ή καθόλου θερμίδες λαμβάνουν περίπου 200 επιπλέον θερμίδες ημερησίως σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν νερό και περίπου ίσες με τους νέους που καταναλώνουν κανονικά ζαχαρούχα ποτά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pediatric Obesity.
Πιο αναλυτικά, η Allison C. Sylvetsky, PhD, επίκουρη καθηγήτρια άσκησης και διατροφικών επιστημών στο Milken Institute SPH του Πανεπιστημίου George Washington και επικεφαλής της μελέτης και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τα διαιτητικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από 7.026 παιδιά και έφηβους που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή από το 2011 έως το 2016, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες ανέφεραν τι έτρωγαν και έπιναν κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. Η ερευνητική ομάδα κατηγοριοποίησε την αναφερόμενη κατανάλωση σε ζαχαρούχα ποτά με μειωμένες θερμίδες και σε εκείνα με ζάχαρη.
Όπως αποδείχθηκε, τα παιδιά και οι έφηβοι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν ροφήματα με μειωμένες θερμίδες, όπως αναψυκτικά διαίτης, όχι μόνο λάμβαναν επιπλέον θερμίδες σε σύγκριση με όσους έπιναν νερό, αλλά λάμβαναν και περισσότερες θερμίδες εξαιτίας των πρόσθετων σακχάρων στα τρόφιμα και τα ροφήματα.
Άλλα βασικά ευρήματα από τη μελέτη:
– Μετά την προσαρμογή στο σωματικό βάρος, η κατανάλωση ροφημάτων με μειωμένες θερμίδες, η κατανάλωση κανονικών ζαχαρούχων ποτών και η συνδυασμένη κατανάλωση και των δύο συσχετίστηκε με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, με 196 περισσότερες στην πρώτη περίπτωση, 312 στη δεύτερη και 450 περισσότερες θερμίδες στην τρίτη περίπτωση, σε σχέση με τη νεολαία που κατανάλωνε κυρίως νερό.
– Όσοι κατανάλωναν ροφήματα με μειωμένες θερμίδες, ζαχαρούχα ποτά και αυτοί που κατανάλωναν και τα δύο λάμβαναν 15, 39 και 46 επιπλέον θερμίδες αντίστοιχα, από τα πρόσθετα σάκχαρα σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν νερό.
– Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην πρόσληψη θερμίδων μεταξύ όσων κατανάλωναν ροφήματα με μειωμένες θερμίδες και κανονικά ζαχαρούχα ποτά.
– Η υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων αναφέρθηκε σε παιδιά και εφήβους που κατανάλωναν ένα συνδυασμό ροφημάτων με μειωμένες θερμίδες και κανονικά ζαχαρούχα ποτά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάντως, η μελέτη αυτή δεν σχεδιάστηκε για να δείξει ότι η κατανάλωση ροφημάτων με μειωμένες ή καθόλου θερμίδες προκαλεί ανθυγιεινή αύξηση βάρους. Αντίθετα, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών (που περιέχουν ζάχαρη ή/και γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων) και υψηλότερης πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης.
Η Δρ. Sylvetsky, μάλιστα, συμφωνεί με τις συμβουλές της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας που αντιμάχονται την παρατεταμένη κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων με μειωμένες θερμίδες από τα παιδιά, λέγοντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, όπως και οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για μια υγιεινή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στο νερό αντί των αναψυκτικών, στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.