Σημαντική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, με τον περιορισμό της διασποράς να είναι ορατός σε ολόκληρη την επικράτεια. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος νέας έξαρσης δεν έχει παρέλθει, δεδομένου του ποσοστού θετικότητας που παραμένει υψηλό σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της επικείμενης αύξησης της κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Άλλωστε, για κάποιους ο Σεπτέμβριος θεωρείται μήνας διακοπών, όπως αποδεικνύει η σταθερή παρουσία της πλειοψηφίας των τουριστικών περιοχών στην ημερήσιο χάρτη κρουσμάτων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Πολλές από αυτές, μάλιστα, σημειώνουν και αρκετά μεγάλους αριθμούς λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, η αποτίμηση της πραγματικής επιδημιολογικής κατάστασης θα μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια προς το τέλος του μήνα.
Περιορίζεται σημαντικά η διασπορά – Η θετικότητα «απειλεί» με lockdown 10 περιοχές
Αξιόλογη συρρίκνωση της επιδημίας υποδεικνύουν τα 2.198 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ΕΟΔΥ ως αποτέλεσμα 98.663 διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και η σταθεροποίηση του δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα (0,99). Και μπορεί αυτά τα στοιχεία να προσφέρουν μια «ανάσα ανακούφισης» στους επιστήμονες, αυτή, όμως, δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ. Κι αυτό γιατί, πέρα από το γεγονός ότι οι προβλέψεις κάνουν ήδη λόγο για έξαρση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους με το άνοιγμα των σχολείων, η ήδη υπάρχουσα επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω εφησυχασμό.
Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιστροφή των παιδιών στα θρανία αφενός θα δοκιμάσει την ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών ως προς την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αφετέρου θα εντείνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής διασποράς, στοιχεία που εν πολλοίς θα κρίνουν και την πορεία τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, μπορεί η πανδημία να παρουσιάζει σε γενικές γραμμές πτωτικές τάσεις, ωστόσο πολλές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα θετικότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κόκκινο».
Συγκεκριμένα, στο καθεστώς του μίνι lockdown που βρίσκονται ήδη Ηράκλειο, Ικαρία, Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία αναμένεται να προστεθούν ακόμη οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ευρυτανίας και Αργολίδας, οι οποίες σήμερα πέρασαν στο «κόκκινο» στον χάρτη covid19.gov.gr. Πιθανολογείται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από τις υγειονομικές αρχές έπειτα από τη σημαντική αύξηση της θετικότητας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις δύο περιοχές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, το ποσοστό θετικότητας στην Ευρυτανία ξεπερνά τον μέσο όρο της επικράτειας (2,78%) και φτάνει στο 3,39%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Αργολίδα είναι λίγο χαμηλότερα, στο 2,67%, με αυξημένα, όμως, ημερήσια κρούσματα (43 σήμερα, 50 χθες).
Πολύ υψηλά ποσοστά θετικότητας καταγράφονται σε τρεις ακόμη περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, με την Ηλεία να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον σχετικό πίνακα με 4,65%, και ακολουθούν Μεσσηνία με 3,28% και Αχαΐα με 3,11%. Επιπλέον, πολύ πάνω από τον μέσο όρο θετικότητας κινούνται τέσσερα νησιά, από τα οποία ξεχωρίζει η Μύκονος με 4,38% κι έπειτα Χίος (3,75%), Νάξος (3,71%) και Κάλυμνος (2,85%). Τη δεκάδα των περιοχών με θετικότητα που «ανησυχεί» την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συμπληρώνουν η Καστοριά (3,39%) και η Καβάλα (2,92%). Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται, τέλος, οι ειδικοί όσον αφορά στη διασπορά στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, καθώς κρίνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων για Αττική (499) και Θεσσαλονίκη (270) δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικής κατάστασης.
Οι «σκληροί δείκτες» κρατούν σταθερή την πίεση το ΕΣΥ
«Ανάχωμα» σε οποιαδήποτε απόπειρα αποδόμησης της παρουσίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, στέκεται, επίσης, η σταθερή, αλλά σε καμία περίπτωση μειωμένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας κρατούν σε εγρήγορση το -περιορισμένο προς το παρόν λόγω αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζόμενων- ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, τα οποία υποδέχθηκαν 1.639 νέους ασθενείς την εβδομάδα 30 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου, 201 λιγότερους από το προηγούμενο επταήμερο. Το τελευταίο 24ωρο, μάλιστα, σε αυτούς προστέθηκαν άλλα 202 άτομα με COVID-19.
Ήπια αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 390, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής να ανέρχεται σε 89,74% (350 άνθρωποι). Τέλος, σταθερά πάνω από 30 είναι οι απώλειες συμπολιτών μας σε καθημερινή βάση τις τελευταίες οκτώ ημέρες, με τον σχετικό αριθμό για το τελευταίο 24ωρο να φτάνει τις 37.