Σε απόγνωση βρίσκονται αρκετοί κηδεμόνες σκύλων, καθώς… η γλώσσα τους πάει ροδάνι. Γαβγίζουν ακατάπαυστα.
Μία συμπεριφορά, που αδυνατούν να τη διαχειριστούν.
Πρώτα απ’ όλα, όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «οι σκύλοι, ουσιαστικά, επικοινωνούν με το γάβγισμα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέσο επικοινωνίας γι’ αυτούς, μετά την ενέργεια και τη “γλώσσα του σώματος“. Το να γαβγίζει, λοιπόν, ένας σκύλος, είναι απολύτως φυσιολογικό», εξηγεί η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ίδια, κάποιες φορές το γάβγισμα μπορεί να γίνει ενοχλητικό και να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να το ελέγξουμε.
Για ποιους λόγους γαβγίζουν οι σκύλοι
Πριν προχωρήσουμε στη διόρθωση, η κα Γρυπάρη επισημαίνει ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε τον λόγο, που ένας σκύλος γαβγίζει. Γιατί, ουσιαστικά, «μας λέει κάτι».
Συνήθως, λοιπόν, ένας σκύλος γαβγίζει:
1) Για να ειδοποιήσει
2) Για να προστατεύσει κάποιον, ή κάτι
3) Από υπερβολικό ενθουσιασμό
4) Από βαρεμάρα
5) Από φόβο
6) Από αμηχανία
7) Γιατί έχει μάθει να διεκδικεί ό,τι θέλει με το γάβγισμα
8) Απλώς για τη χαρά του γαβγίσματος
9) Ανήκει σε ράτσα επιρρεπή στο γάβγισμα
10) Νιώθει κάποια ενόχληση», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων.
Πώς θα διορθώσετε το ανεξέλεγκτο γάβγισμα
Για να διορθώσετε το γάβγισμα που γίνεται χωρίς λόγο, ή για λάθος λόγο, η κα Γρυπάρη δίνει έξι πολύτιμες συμβουλές.
1) Μένουμε ήρεμοι στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε το γάβγισμα. Το ανεξέλεγκτο γάβγισμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό και μεταδίδει ένταση. Εάν, όμως, εκνευριστούμε κι εμείς, δεν θα είμαστε σε θέση να το διορθώσουμε. ΠΟΤΕ δεν φωνάζουμε σε έναν σκύλο που γαβγίζει!
Στην ουσία, λειτουργεί ως «φαύλος κύκλος»: εάν εκνευριστούμε, θα εκνευρίσουμε και τον σκύλο μας, ο οποίος θα θελήσει να εκτονώσει την ένταση αυτή με περισσότερο γάβγισμα!
2) Διορθώνουμε: Με έναν ήχο, ένα βλέμμα, ή μια εντολή. Επιμένουμε και περιμένουμε μέχρι να ηρεμήσει τελείως ο σκύλος, και στη συνέχεια τον αφήνουμε ελεύθερο.
3) Διεκδικούμε τον άνθρωπο, ή το αντικείμενο, που ο σκύλος γαβγίζει, χρησιμοποιώντας τη “γλώσσα του σώματος” και την ενέργειά μας.
4) Αδιαφορούμε, στην περίπτωση που ο σκύλος γαβγίζει για να διεκδικήσει την προσοχή μας, ή από υπερβολικό ενθουσιασμό.
5) Παρέχουμε στον σκύλο πνευματικά ερεθίσματα: τραβώντας, για παράδειγμα, την προσοχή του με εντολές της βασικής εκπαίδευσης, κρατάμε τον εγκέφαλό του απασχολημένο με κάτι πιο δημιουργικό από το ανεξέλεγκτο γάβγισμα.
6) Εκτονώνουμε τον σκύλο μας: τις περισσότερες φορές, το γάβγισμα είναι αποτέλεσμα πλεονάζουσας ενέργειας. Οι βόλτες, το παιχνίδι, το dogagility (ευκινησία σκύλων) και άλλες φυσικές δραστηριότητες, θα βοηθήσουν τον σκύλο μας να εκτονώσει αυτή την ενέργεια.
• Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Διαβάστε επίσης