Αν και με εμφανή τα σημάδια σταθεροποίησης, ο απολογισμός του Αυγούστου αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα αφήνει «πικρή» γεύση, με τους επιδημιολογικούς δείκτες καθηλωμένους σε υψηλά επίπεδα. Ο «σκληρότερος» μήνας του καλοκαιριού, όπως αποτυπώθηκε στις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δίνει τη σκυτάλη σε ένα δύσκολο φθινόπωρο το οποίο, καθώς επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πιέσει το σύστημα υγείας, με μικρότερη ωστόσο ένταση συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.
Όπως είχε υπογραμμίσει την Πέμπτη 26 Αυγούστου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με το τοπίο να ξεκαθαρίζει τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν, οπότε η επιστροφή για την πλειονότητα των παραθεριστών θα σημάνει και τη μετατόπιση της επιδημίας από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, ενώ το επίπεδο δυσκολίας θα ανεβάσουν το άνοιγμα των σχολείων και αργότερα η πτώση της θερμοκρασίας.
Τα κρούσματα σταθεροποιούνται, η πίεση το ΕΣΥ εντείνεται
Η πανδημία φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τα μαθηματικά μοντέλα. Η διασπορά του ιού είναι μικρότερη σε σχέση με μία εβδομάδα πριν και συγκεκριμένα την Τρίτη 24 Αυγούστου, οπότε ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ρεκόρ νέων κρουσμάτων στα 4.608. Ωστόσο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός, με σταθερή αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και τους θανάτους -οι οποίοι υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.
Τον Σεπτέμβριο σκιαγραφούν καλύτερα τα πιθανά σενάρια για την πορεία της πανδημίας όπως τα είχε παρουσιάσει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή και Διευθυντή στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και τη βραχυχρόνια πρόβλεψη τριών εβδομάδων του μοντέλου του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ, η κορύφωση/επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων θα κινηθεί στο σημερινό υψηλό επίπεδο των 3-3.500 την ημέρα.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό υπολογίζονται στις 300 ανά ημέρα και, χάρη στην ταχύτερη διακίνηση λόγω μικρής ηλικίας/εμβολιασμού των ασθενών που συντελούν σε πολλά εξιτήρια την ημέρα, η συνολική δύναμη κλινών θα κυμανθεί περί τις 2-2.500 ασθενείς, εικόνα παρόμοια με τη σημερινή.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων με τη συνεχή αύξηση κατά 5-8, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα αγγίξει τους 340-380 έως τις 5 Σεπτεμβρίου· η εκτίμηση επαληθεύεται ήδη, με τους ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής σήμερα στους 344, 319 (92.73%) ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους και 25 (7.27%) πλήρως εμβολιασμένους.
Το νέο προφίλ της πανδημίας, όπως το είχε περιγράψει η κυρία Παπαευαγγέλου, με το έντονο επιδημιολογικό φορτίο να μεταφέρεται από τη νησιωτική Ελλάδα στην Ηπειρωτική και από τους νέους στις μεγαλύτερες ηλικίες, θα διαγραφεί εντονότερα το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.
Ο απολογισμός του Αυγούστου – Τριπλάσιοι θάνατοι από τον Ιούλιο
Μέσα στις 31 ημέρες του απερχόμενου και τελευταίου καλοκαιρινού μήνα, η πανδημία έσπασε τρεις φορές το φράγμα των 4.000 νέων κρουσμάτων (4.181, 4.206 και 4.608 στις 10, 17 και 24 Αυγούστου αντίστοιχα), και έφτασε τα 92.243 κρούσματα συνολικά.
Από τις πλέον ανεπιθύμητες εξελίξεις ήταν η διακοπή της καθοδικής πορείας των διασωληνωμένων ασθενών που βρέθηκαν ξανά σε ανοδική τροχιά. Οι 482 της 1η Ιουνίου μειώθηκαν σε 189 την 1η Ιουλίου και σε 176 την 1η Αυγούστου, για να «σκαρφαλώσουν» σήμερα στους 344. Την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας αποτυπώνει και ο συνολικός αριθμός ασθενών με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για COVID-19 που στις αρχές Ιουλίου ήταν μόλις 606, στην είσοδο του Αυγούστου 1.550 περίπου και πλέον ξεπερνούν τους 2.500.
Ωστόσο, το βαρύτερο τίμημα του καλοκαιριού ήταν η αύξηση κατά 180% στους θανάτους από COVID-19. Με 22 νέους θανάτους, οι συνάνθρωποί μας που έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό μέσα στον μήνα έφτασαν τους 726 συνολικά, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον Ιούλιο και τους 259.
Επιστρέφει στα ηπειρωτικά ο κορωνοϊός
Τόσο η διασπορά του ιού στην επικράτεια όσο και τα στοιχεία από τα αστικά λύματα που ελέγχει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 επιβεβαιώνουν ότι ο ιός επιστρέφει στην ηπειρωτική χώρα.
Με εξαίρεση νησιά όπως η Μύκονος, η Νάξος και η Ρόδος στα οποία εντοπίζονται πολλά κρούσματα, (37, 21 και 113 αντίστοιχα), τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται σταθερά στην Αττική κοντά στα 1.000 (901), τη Θεσσαλονίκη (373), την Αχαΐα (162) και τη Λάρισα (112), και έπειτα 65 στην Αιτωλοακαρνανία, 47 στη Βοιωτία, 61 στην Καβάλα, 78 στην Κοζάνη, 53 στην Κορινθία και 96 στη Μεσσηνία και 53 στην Πιερία.
Αντίστοιχα και στα αστικά λύματα, η αύξηση εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την εβδομάδα 23 έως 29 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στη Λάρισα (+38%), στην Ξάνθη (+86%) και στην Αλεξανδρούπολη (+99%) και οριακή αύξηση (+14%) στο Βόλο. Στην Πάτρα, παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα ενώ σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στη Θεσσαλονίκη (+4%).
Αντιθέτως, πτωτικές ήταν οι τάσεις στο ιικό φορτίο στο Ρέθυμνο (-44%), στα Χανιά (-55%), στο Ηράκλειο (-73%), επιβεβαιώνοντας την επιτυχία των τοπικών lockdown, με σημαντική τέλος μείωση και στα Ιωάννινα (-88%).