Μία συνήθεια που έχει ο σκύλος, είναι, μετά το μπάνιο, να τρίβεται στους καναπέδες, στα χαλιά, στο πάτωμα. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί.
Οι κηδεμόνες αναρωτιούνται, γιατί ο σκύλος τους έχει αυτή τη συμπεριφορά.
Ο λόγος είναι απλός.
«Ο σκύλος τρίβεται μετά το μπάνιο για να στεγνώσει το δέρμα και η τρίχα του. Είναι βαρύ το νερό για εκείνον. Γι΄αυτό, μετά το μπάνιο πρέπει πρώτα να τον σκουπίζουμε πολύ καλά με πετσέτα, κι έπειτα να τον στεγνώνουμε εξίσου καλά με σεσουάρ.
Τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν το νερό. Τους αρέσει να κολυμπούν, να παίζουν. Βεβαίως, υπάρχουν κι εκείνα που δεν το θέλουν.
Για να μην αποκτήσει φοβία ένας σκύλος με το νερό, και να του αρέσει το μπάνιο, θα πρέπει όσο είναι μωρό να τον εξοικειώσουμε με το υγρό στοιχείο.
Το πρώτο του μπάνιο να μη γίνει με το ζόρι, αλλά με ευχάριστο τρόπο: με παιχνίδι, και το νερό να τον βρέχει σιγά – σιγά. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ήρεμες», τονίζει η εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ και groomer, Hana Nakou.
Κάθε πότε, όμως, πρέπει να κάνει μπάνιο ο σκύλος;
«Τα κοντότριχα σκυλιά δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο συχνά, γιατί χάνουν τη λιπαρότητά τους –προστατευτική ουσία που έχει η γούνα τους- και αρχίζουν να μυρίζουν.
Μία φορά στους έξι μήνες φτάνει. Φυσικά, τα κάνουμε πιο συχνά μπάνιο όταν είναι βρώμικα», επισημαίνει η κα Nakou και διευκρινίζει ότι τη λιπαρότητα δεν την επηρεάζει το νερό, στην περίπτωση που ένας κοντότριχος σκύλος είναι δεινός κολυμβητής, αλλά το σαμπουάν.
Επίσης, αναφέρει ότι είναι αυτονόητο πως θα χρειαστεί να κάνει πιο συχνά μπάνιο αν είναι βρώμικος και παρουσιάσει δερματικά προβλήματα, ψύλλους, παράσιτα και, γενικότερα, ιατρικά θέματα.
Σε αντίθεση με τα κοντότριχα, σύμφωνα με την κα Nakou, τα μακρύτριχα σκυλιά έχουν διαφορετική τρίχα και θέλουν μπάνιο κάθε δεύτερη εβδομάδα. Δεν έχουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται, και η βρώμα παραμένει στο βάθος της τρίχας.
Επίσης, επισημαίνει ότι χρειάζονται τακτικό χτένισμα, γιατί δημιουργούνται τζίβες στην τρίχα τους. Πριν τα κάνουμε μπάνιο χρειάζονται καλό βούρτσισμα. Γιατί εάν βραχούν, δημιουργούνται τζίβες στη ρίζα της τρίχας, οι οποίες, μάλιστα, δεν φαίνονται.
Χρειάζονται πολύ καλό στέγνωμα, έτσι ώστε η τρίχα να παραμείνει ξεμπερδεμένη.
Ποιο είναι το κατάλληλο σαμπουάν για τους σκύλους
Η κα Nakou ενημερώνει ότι στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη γκάμα σαμπουάν για κάθε τύπο σκύλου, αλλά και θεραπευτικά.
«Καλό είναι να μην πλένουμε τα σκυλιά με τα δικά μας σαμπουάν, γιατί έχουν διαφορετικό ph.
Υπάρχουν πολλά σαμπουάν για σκύλους: τα κλασσικά και τα σαμπουάν στεγνού καθαρισμού, είτε σε μορφή αφρού, είτε σε σκόνη. Υπάρχουν σαμπουάν για κάθε τύπο σκύλου, όπως για παράδειγμα για σκουρόχρωμα σκυλιά, σαμπουάν για ψύλλους, για δερματικά», αναφέρει η κα Nakou.
Τα σαμπουάν στεγνού καθαρισμού τα απλώνετε στο σώμα του σκύλου και κάνετε μασάζ, φροντίζοντας να φτάσουν μέχρι τη ρίζα της τρίχας, διευκρινίζει η κα Nakou. Ο αφρός θα απορροφηθεί, ενώ η σκόνη θα φύγει εντελώς με το τίναγμα του σκύλου, ή/και με το χτένισμα. Η σκόνη είναι προτιμότερη για πιο συχνή χρήση.
Τα σαμπουάν στεγνού καθαρισμού δεν επηρεάζουν τη λιπαρότητα.
Πώς να πλένετε τον σκύλο σας. Τι πρέπει να προσέχετε
Για να καθαρίσετε καλά τον σκύλο σας, θα πρέπει να τον «λούσετε» δύο φορές, γιατί με το δεύτερο πλύσιμο, όπως υπογραμμίζει η κα Nakou, φεύγει όλη η βρωμιά. Εννοείται ότι μετά το πρώτο πλύσιμο ξεβγάζουμε τον σκύλο και στη συνέχεια βάζουμε τη δεύτερη δόση σαμπουάν.
«Όσο περισσότερο αφρό κάνει το σαμπουάν, τόσο καλύτερα πλένεται η γούνα του. Οπότε, καλό είναι να βάλουμε μέσα σε ένα κουβαδάκι/μπολ λίγο σαμπουάν και νεράκι, και με σφουγγάρι να πλύνουμε τον σκύλο.
Προσέχουμε τα αυτάκια και τη μύτη, να μην πάει νερό. Στα αυτιά μπορούμε να βάλουμε βαμβάκι. Χρειάζεται προσοχή κατά το ξέβγαλμα, γιατί εάν μπει νερό στα αυτιά, μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο ωτίτιδα.
Φροντίζουμε, το νερό να μην έχει πίεση, και η θερμοκρασία του να είναι περίπου στους 40 βαθμούς.
Αφού βρέξουμε καλά το σώμα το σκύλου, ξεκινάμε το πλύσιμο από τα πόδια του, που είναι και τα πιο βρώμικα, πάμε στο σώμα, και τελευταίο αφήνουμε το κεφάλι.
Μπορούμε να πλύνουμε τον σκύλο μέσα σε πλαστική λεκάνη, ή στην μπανιέρα, στην οποία βάζουμε αντιολισθητικά χαλάκια για να μη γλιστράει και πάθει πανικό.
Στο τέλος, μπορούμε να του βάλουμε και μαλακτική κρέμα. Όμως, δεν ενδείκνυται για όλες τις φυλές, όπως είναι εκείνες που έχουν σκληρή τρίχα», αναφέρει η κα Nakou.
Ο σκύλος αργεί να στεγνώσει. Ειδικά, εάν είναι μακρύτριχος. Μπορεί η τρίχα του να είναι στεγνή, αλλά η ρίζα της να παραμένει υγρή. Να μην έχει στεγνώσει καλά το δέρμα του.
Γι΄αυτό, όπως λέει η κα Nakou, «τον χειμώνα, τα σκυλιά που ζουν έξω από το σπίτι τα κάνουμε μπάνιο το βράδυ και τα αφήνουμε να κοιμηθούν μέσα. Γιατί εάν δεν στεγνώσουν καλά, μπορεί να κρυώσουν».
▪ Η κυρία Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής West Highland WhiteTerrier και διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο από το 2012. Απέκτησε το πρώτο της West Highland White Terrier το 1992 και το 1999 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή της φυλής, αλλά και με την περιποίηση των σκύλων. Γεννήθηκε στην Τσεχία το 1975 και ζει στην Ελλάδα από το 1996. Έχει δύο παιδιά.
Διαβάστε επίσης