Την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής, με τον μέσο κυλιόμενο 7 ημερών από 442 στις αρχές του μηνός σε 1081 και σήμερα στα 2300 κρούσματα.
Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια. Το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.
Ωστόσο παρατηρείται σημαντική διασπορά της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία και αυξητική τάση στο σύνολο των κοινοτήτων της χώρας. Όπως είναι σαφές οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους. Επίσης αρκετές συρροές σημειώνονται σε εργασιακούς χώρες.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται υποεκτιμά τον πραγματικό, όπως φαίνεται και από την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων. Σαφής είναι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και επομένως ο ιός θα μεταδοθεί πρωτίστως στους ανεμβολίαστους. Ευτυχές είναι ότι δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών. Όμως η σημαντική αύξηση στους άνω των 40 ετών χρειάζεται προσοχή γιατί ενδέχεται να νοσήσουν βαριά.
Συνολικά η αύξηση της θετικότητας δείχνει την έξαρση της πανδημίας και η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
«Δεν φταίει μόνο ο έξυπνος ιός, αλλά και η χαλάρωση των μέτρων» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Ταυτόχρονα υπάρχει μικρή αύξηση στις νέες εισαγωγές, με μείωση της μέσης ηλικίας. Ο αριθμός όσων χρειάζονται διασωλήνωση μειώνεται, καθώς οι περισσότεροι παρακολουθούνται στο σπίτι.
Τόνισε, τέλος, ότι επείγει ο άμεσος εμβολιασμός όσων κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, καθώς και των νέων πριν πάνε διακοπές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το αν απαιτείται rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, τόνισε ότι αυτό έχει συζητηθεί από την επιτροπή αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί οπότε προς το παρόν ισχύει σύσταση να γίνονται self test οποία θα δηλώνονται στην ανάλογη πλατφόρμα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308 ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.
Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε προσοχή στους κατοίκους και στις Αρχές αυτών των νησιών ότι η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Έτσι, από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις στις παραπάνω έξι περιοχές θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.
Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων των πλοίων.
Για τις κατασκηνώσεις αποφασίστηκε:
– Αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών για εργαζόμενους και κατασκηνωτές κατά την είσοδο,
– self test μία φορά την εβδομάδα για τα παιδιά,
– οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid
– δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού
Απαντώντας σε ερώτηση ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».
Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη
Σημειώνεται ότι οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε επίπεδο 3, όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.
Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας που μεταφέρονται στο «κίτρινο» 2. Στο ίδιο επίπεδο μεταφέρονται οι δήμοι Ικάριας, Λερού, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
Ο δήμος Λειψών πέφτει και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και «από τις 47 χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση». Όσον αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να αυξάνεται ο νέος αριθμός τον διαγνώσεων. Ωστόσο όπως παρατήρησε, υπάρχει ήπια αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, το οποίοι δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς μειώθηκε κατά 15% η επίπτωση στις ΜΕΘ, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα. «Έχουμε αύξηση νοσηλευόμενων αλλά όχι σημαντική αύξηση των νοσηλίων στις ΜΕΘ προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 4%.
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ερωτηθείς για το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν εφαρμοστεί το μετρό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 75% όσον αφορά τους γιατρούς και ποσοστό μεγαλύτερο του 69% όσον αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.
Δείτε βίντεο: Οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη από τα νησιά – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση
Κορωνοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 38% κάθε τρεις μέρες
Κορωνοϊός: Mε μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων
Κορωνοϊός: Έρχεται αύξηση άνευ προηγουμένου στα κρούσματα – Δυσοίωνες προβλέψεις από τους ειδικούς