Όπως κάθε θετική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, το ίδιο επηρεάζει και την υγεία του εγκεφάλου μας, με στόχο να… κρατήσουμε μυαλό μας στη θέση του.
Σήμερα, οι πάσχοντες από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ υπολογίζονται σε 47 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τον αριθμό να αγγίζει τα 135 εκατομμύρια έως το 2050 δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ υπολογίζονται σε 200.000, αριθμός ο οποίος μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Επί του παρόντος η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου είναι ουσιαστικά βήματα για την προστασία του ασθενούς, δεδομένου οτι δεν υπάρχει ακόμα αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο προχωρημένου σταδίου.
Πώς γίνεται λοιπόν να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να αποτρέψουμε την εμφάνιση της; Σύμφωνα με τον δρ Chen Zhao, νευρολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Penn State Health Milton S. Hershey στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια οι καλές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της συγκεκριμένης γνωστικής διαταραχής.
Οι δύο τύποι Αλτσχάιμερ
Ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές της νόσου Αλτχάιμερ: η μία εμφανίζεται στους ασθενείς πρώιμα, πριν από την ηλικία των 65 ετών ενώ η άλλη εμφανίζεται χρονικά αργότερα και επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένα άτομα.
«Η νόσος Ατσχάιμερ που εμφανίζεται πρώιμα συνήθως συνδέεται με τα γονίδια και μπορεί να οφείλεται σε ιατρικό ιστορικό σε ορισμένες οικογένειες» σημειώνει ο δρ. Chen Zhao. Στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως εξηγεί, η μη φυσιολογική και αυξημένη εναπόθεση πρωτεΐνης στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου, εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και τα φυσιολογικά εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν σιγά σιγά να πεθαίνουν. Έτσι, οι ασθενείς σταδιακά εμφάνίζουν συμπτώματα γνωστικής εξασθένισης.
Αντίθετα, όπως σημειώνει, οι λόγοι εμφάνισης της νόσου μετά την ηλικιά των 65 ετών δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, όμως πιθανότατα οφείλονται σε έναν συνδυασμό του τρόπου ζωής αλλά και των περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων κινδύνου. Το μυστήριο αυτό μπορεί να παραμένει, όμως υπάρχουν αποδείξεις ότι ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, μπορεί να επιδράσετε θετικά στην υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.
Οι αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμόσετε
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι μια Μεσογειακή διατροφή ή μια χορτοφαγική διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας αλλά και απ΄ότι φαίνεται και για την υγεία του εγκεφάλου. Η ποιότητα του ύπνου είναι επίσης σύμμαχος στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου και ειδικότερα αν πάσχετε από υπνική άπνοια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Zhao, η σωματική δραστηριότητα και ειδικότερα η αερόβια άσκηση ή οποιαδήποτε άσκηση που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, βοηθά εξαιρετικά στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, υπάρχουν μελέτες που ισχυρίζονται ότι διατηρώντας ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και κρατώντας το μυαλό μας σε εγρήγορση, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση ακόμα να αιτιολογήσουν το φαινόμενο, η συνεχής κοινωνική και διανοητική διέγερση ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούν οι ασθενείς στα αρχικά στάδια είναι η δυσκολία να θυμηθούν ονόματα παλιών τους φίλων ή να μη νιώθουν τόσο εύστροφοι ως συνήθως. Άλλοι ασθενείς όμως, παρατηρούν τα συμπτώματα όταν η νόσος έχει ήδη προχωρήσει, με συμπτώματα ακόμα πιο σοβαρά και εμφανή όπως η επανάληψη των ίδιων ερωτήσεων ή ιστοριών, η παράλειψη λήψης φαρμάκων και ο αποπροσανατολισμός. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε ένα νευρολόγο.
«Τα στοιχεία από τις έρευνες παρατήρησης τονίζουν πως ο τρόπος ζωής μας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας. Επομένως, κάνοντας σωστές και συνειδητές επιλογές, βελτιώνουμε την υγεία μας εν γένει, την ευεξία μας αλλά και την υγεία του εγκεφάλου» καταλήγει ο δρ. Zhao. Τονίζει δε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν με στόχο να έρθει η μέρα που θα καταφέρουν να κατανοήσουν πλήρως τη νόσο Αλτσχάιμερ και να την αποτρέψουν.
Διαβάστε επίσης
Άνοια: Η χρόνια ανεπάρκεια που αυξάνει πάνω από 70% τον κίνδυνο νόσου
Άνοια: Αυτό είναι το πρώτο σημάδι που αποκαλύπτει ότι χάνουμε το μυαλό μας