Με το βλέμμα καρφωμένο στο τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού που οικοδομείται στη χώρα βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς από το… ύψος του εξαρτάται η ένταση και η σφοδρότητα του επόμενου επιδημικού κύματος. Το τέταρτο κύμα κορωνοϊού θεωρείται πολύ πιθανό, με την έλευσή του να συσχετίζεται κυρίως με την εμφάνιση και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ (ινδική μετάλλαξη) που πλέον κυριαρχεί στη Βρετανία.
Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα είναι σε επαγρύπνηση για το συγκεκριμένο στέλεχος όπως και για το επόμενο κύμα κορωνοϊού που αυτό θα πυροδοτήσει, δρομολογώντας ταυτόχρονα μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες για τον εμβολιασμό των πολιτών που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη οικοδόμηση ενός στέρεου και ψηλού τείχους ανοσίας.
Έως και χθες είχαν γίνει 7.500.000 εμβολιασμοί. Περί τα 4.550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (43%) και περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (31%). Σύμφωνα με τα δεδομένα των ειδικών, οι ανεμβολίαστοι είναι απολύτως εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.
«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας» επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «η ένταση αυτού του κύματος θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους».
Η καθηγήτρια επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιασμού των πολιτών, χωρίς να παραλείπεται η δεύτερη δόση, τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας».
«Όσοι έχουν κάνει τη μία δόση, ας μην επαναπαύονται. Δεν φτάνει η ανοσία. Θέλουμε να χορηγούνται και οι δύο δόσεις», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου και επανέλαβε την ισχυρή σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη. Η ειδικός ανέφερε ότι η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη και επικαλέστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της Ε.Ε, που ακολουθούν την ίδια σύσταση με την ελληνική. «Έχουμε εξήντα ημέρες που πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την ανοσοποίηση», είπε εμφατικά η κ. Θεοδωρίδου.
Για τις σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που συστήνεται η δεύτερη δόση να γίνεται με άλλο εμβόλιο έχει προστεθεί στο emvolio.gov.gr το πεδίο στο οποίο μπορούν οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, με κάποιο από τα Pfizer και Moderna. Στην ίδια ιστοσελίδα είναι ανηρτημένη η λίστα με τις ασθένειες που δικαιολογούν, έπειτα από ιατρική γνωμάτευση, την αλλαγή της δεύτερης δόσης.
Τέσσερις ενέργειες για πιο γρήγορη οικοδόμηση του τείχους ανοσίας
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και επικεφαλής της «Ελευθερίας», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση θα φτάσει στο 70%, ποσοστό που δημιουργεί τείχος συλλογικής ανοσίας, με την προϋπόθεση, όμως, ότι η συμμετοχή των πολιτών θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό.
«Με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια και τις δόσεις που έχουμε, το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης, τουλάχιστον με μία δόση, μπορεί να επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού, αν υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών. Άρα ο βασικότερος παράγοντας αυτή τη στιγμή που έμεινε, είναι η ανταπόκριση των πολιτών έτσι ώστε να εμβολιαστούν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να βρει άμεσα διαθέσιμο ραντεβού και για εμβόλια mRNA. Η διαθεσιμότητα αφορά και στην Αττική παρότι στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας συγκεντρώνονται τα περισσότερα ραντεβού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι κάποιος που θα έμπαινε χθες στην πλατφόρμα, μπορούσε να βρει ραντεβού για εμβολιασμό με Moderna σήμερα, 23/6, και για Pfizer στις 30/6.
Στην κατεύθυνση του ταχύτερου εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών αλλά και στη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην «Ελευθερία» ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε τέσσερις συγκεκριμένες ενέργειες που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, εφεξής οι αδιάθετες δόσεις θα δίνονται σε οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών χωρίς να τηρείται προτεραιότητα στον μηχανισμό αναπλήρωσης. Οι υπεύθυνοι στα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να καλούν ανεξαρτήτως από την προτεραιοποίηση κάθε ενήλικο που έχει προγραμματίσει το ραντεβού του προκειμένου να λάβει αδιάθετη δόση εμβολίου. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να καλούν άτομα που έχουν προγραμματίσει τις επόμενες εβδομάδες ραντεβού και να γίνεται ο εμβολιασμός νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Δεύτερη και σημαντική ενέργεια είναι η μείωση του διαστήματος της «ποινής» για ακύρωση προγραμματισμένου ραντεβού ή για αλλεπάλληλες αλλαγές ραντεβού στις 6 ημέρες από τις 15 που ήταν το τελευταίο δίμηνο – αρχικά η «ποινή» της ακύρωσης ήταν 30 ημέρες αποκλεισμός από τον προγραμματισμό νέου ραντεβού. Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, μειώθηκε σε 6 μέρες το χρονικό διάστημα που κάποιος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού εάν ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του περισσότερες από τρεις φορές.
Τρίτον, οι πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα λάβουν εκ νέου υπενθυμιστικό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (sms) σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν για θωράκιση έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19. Ήδη ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων μηνυμάτων από χθες το βράδυ, με προτεινόμενο νέο ραντεβού σε όσους δεν αξιοποίησαν την πρόσβαση που τους είχε δοθεί, έτσι ώστε αν θέλουν να το επιβεβαιώσουν και να εμβολιαστούν.
Τέλος, από την περασμένη Παρασκευή δρομολογήθηκε η διαδικασία στα ΚΕΠ για τους πολίτες που έχουν λάβει την πρώτη δόση στο εξωτερικό και επιθυμούν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό στην Ελλάδα. Μπορούν με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους από την ξένη χώρα να προσέρχονται στο ΚΕΠ όπου θα καταχωρείται ο εμβολιασμός τους στο σύστημα και ταυτόχρονα θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση.
Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, όπως συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα μπορεί να εκδίδεται από το σύστημα από την προσεχή Τετάρτη.