Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Oncogene ρίχνει φως στον μηχανισμό με τον οποίο το H. Pylori εμπλέκεται στην ογκογένεση.
Το 1982 οι ερευνητές παρατήρησαν ένα συσχετισμό μεταξύ της χρόνιας γαστρίτιδας και του Ελικοβακτηριδίου (H. pylori) του πυλωρού, ενός στομαχικού βακτηρίου, γεγονός που οδήγησε σε μια ερευνών για αυτό το νεοανακαλυφθέν παθογόνο.
Αυτές οι μελέτες κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στη χρόνια γαστρίτιδα και το H. Pylori, καθώς και ότι πέραν αυτού, το H. Pylori ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξή τόσο του πεπτικού έλκους όσο και του καρκίνου του στομάχου. Αλλά ενώ η σχέση μεταξύ του βακτηρίου και της νόσου ήταν πασιφανής, ο μηχανισμός πρόκλησης γαστρικών όγκων παρέμενε αμφισβητούμενος και αμφιλεγόμενος.
Τώρα σχεδόν 37 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kanazawa έδειξαν πώς η φλεγμονή που προκαλείται από τη λοίμωξη με H. Pylori οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των γαστρικών επιθηλιακών βλαστοκυττάρων γεγονός που προκαλεί τη δημιουργία γαστρικών όγκων.
Σε δημοσίευση που έγινε πρόσφατα στο Oncogene οι ερευνητές περιγράφουν πώς χτίζοντας στα προηγούμενα ευρήματα έλυσαν το μυστήριο του μηχανισμού με τον οποίο το H. Pylori εμπλέκεται στην ογκογένεση.
«Είχαμε δείξει προηγουμένως ότι ο Παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α), μία κυτοκίνη η οποία προκαλεί φλεγμονή, προωθεί τον σχηματισμό των γαστρικών όγκων μέσω της ενεργοποίησης της πρωτεΐνης NOXO1 . Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν πώς ακριβώς η NOXO1 προκαλεί τον σχηματισμό των όγκων στο στομάχι».
Η NOXO1 είναι ένας παράγοντας του συμπλέγματος NOX1, που παράγει ιστο-καταστρεπτικά μόρια που αποκαλούνται Δραστικές Μορφές Οξυγόνου (ROS). Τα ROS προκαλούν οξειδωτικό στρες και αυτό, μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα μεταλλάξεις στο DNA των στομαχικών κυττάρων, οδηγώντας στο σχηματισμό όγκων. Η φλεγμονή που προκαλείται από τη μόλυνση του H. pylori παράγει επίσης ROS, αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες στο στομάχι.
Στη μελέτη η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η φλεγμονή προκάλεσε εκτεταμένη παραγωγή πρωτεϊνών του συμπλέγματος NOX1 ως απάντηση στα σήματα της NF-κΒ, μίας ρυθμιστικής πρωτεΐνης η οποία ενεργοποιεί τα γονίδια με στόχο την καταπολέμηση του στρες ή τη βακτηριακή μόλυνση, και η οποία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην αντιφλεγμονώδη απόκριση. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι εντόπισαν ότι οι εν λόγω πρωτεΐνες προκάλεσαν ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των γαστρικών επιθηλιακών βλαστοκυττάρων με αποτέλεσμα τον σχηματισμό όγκου.
Γνωρίζοντας αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο για να καταστείλουν τη λειτουργία του συμπλέγματος NOX1, το οποίο σχεδόν αμέσως σταμάτησε την ανάπτυξη των κυττάρων καρκίνου του στομάχου. Ακόμα πιο εντυπωσιακά η διάσπαση της NOXO1 σε ένα ζωικό μοντέλο ποντικιού με γαστρίτιδα σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό των γαστρικών επιθηλιακών βλαστοκυττάρων.
«Τελικά κατέστη εφικτό να δείξουμε πως η φλεγμονή ενισχύει την έκφραση NOXO1, η οποία προξενεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των γαστρικών επιθηλιακών βλαστοκυττάρων, οδηγώντας σε όγκους στο στομάχι. Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος διεθνώς και έχει τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας. Αν μπορέσουμε να παρεμποδίσουμε το μονοπάτι σηματοδότησης ΝΟΧ1/ROS ενδεχομένως να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτής της επιθετικής νόσου.