Κάποιοι σκύλοι δεν απολαμβάνουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο. Με το που θα αντιληφθούν ότι πρόκειται να μπουν στο όχημα, τους… πιάνει κρύος ιδρώτας.
Και οι κηδεμόνες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να ξεπεράσει ο μικρός τους φίλος το άγχος, ή τη φοβία του.
«Και καθώς είναι εποχή για εκδρομές, και λόγω της άρσης των περιορισμών, θέλουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να αποδράσουμε μαζί με τους τετράποδους φίλους μας. Να φύγουμε μακριά από τα αστικά κέντρα.
Ωστόσο, υπάρχουν κηδεμόνες που αποφεύγουν τη μετακίνηση του σκύλου τους με το αυτοκίνητο, γιατί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον φόβο, ή το άγχος του. Και αναρωτιούνται αν μπορούν να πάρουν τον σκύλο τους μαζί, καθώς αγχώνεται, ή κάνει εμετό μέσα στο αμάξι.
Φυσικά, το να συνηθίσει ένας σκύλος το αυτοκίνητο χρειάζεται και για άλλους λόγους, όπως για να πηγαίνει στον κτηνίατρο, ή, απλά, για να τον έχουμε μαζί μας», λέει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, Σεραφείμ Δράκος.
Οι κυριότερες συμπεριφορές που παρατηρούνται στους σκύλους όταν αγχώνονται μέσα στο αυτοκίνητο
Ένας σκύλος που διακατέχεται από άγχος, όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο το εκδηλώνει με διάφορες συμπεριφορές.
«Πολλές φορές παρατηρούμε ότι όταν ο σκύλος μας αγχωθεί μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να «λερώσει», ή να γαβγίζει και να ψάχνει τρόπο διαφυγής.
Συχνό φαινόμενο αποτελεί, οι σκύλοι να κάνουν εμετό ακόμα και με το που θα μπουν μέσα σε αυτό.
Επίσης, η έντονη σιελόρροια, ή το έντονο λαχάνιασμα, είναι σημάδι άγχους.
Ακόμη, παρατηρούμε ότι κάποια σκυλιά, αν τα αφήσουμε στο πίσω κάθισμα μόνα τους, προσπαθούν να έρθουν μπροστά, κάτι το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης», εξηγεί ο κ. Δράκος.
Για ποιους λόγους εκδηλώνουν αυτές τις συμπεριφορές;
Η πρώτη «γνωριμία» που θα έχει ο σκύλος με το αυτοκίνητο είναι καθοριστική για τη μετέπειτα «σχέση» του μαζί του.
«Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρώτη επαφή του τετράποδου φίλου μας με το αυτοκίνητο.
Συνήθως, η πρώτη επαφή, κυρίως όταν πρόκειται για κουτάβια, δεν είναι καλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απομακρύνονται από τη μητέρα τους και τα αδερφάκια τους, και αρχίζουν να στρεσάρονται.
Επίσης, όταν υιοθετούμε σκυλάκια από καταφύγιο (ένα στρεσογόνο περιβάλλον), είναι ακόμη πιο δύσκολο. Γιατί δεν έχουν συνηθίσει τον ήχο της μηχανής του αυτοκινήτου και, ήδη, έχουν υποστεί ένα σοκ, προσπαθώντας να διαχειριστούν την αλλαγή περιβάλλοντος.
Τέλος, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Δηλαδή, αν πηγαίνουμε το κουταβάκι μας με το αυτοκίνητο στο κτηνιατρείο, και δεν του αρέσει η επίσκεψη στον κτηνίατρο, θα γίνει κακή συσχέτιση με αυτό», επισημαίνει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Υπάρχει, όμως, τρόπος να απαλύνουμε το άγχος και τον φόβο που νιώθουν οι σκύλοι κατά τη μετακίνησή τους με το αυτοκίνητο.
Και ο κ. Δράκος προτείνει:
«Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συμπεριφορές, και να δείξουμε στον τετράποδο φίλο μας ότι το αυτοκίνητο είναι κάτι καλό, θα πρέπει να κάνουμε «συστηματική απευαισθητοποίηση» σε αυτό.
Αρχικά, ξεκινάμε την απευαισθητοποίηση όταν το αυτοκίνητο είναι ακίνητο και με σβηστό τον κινητήρα.
Δηλαδή, μπορούμε να καθίσουμε στην καμπίνα μαζί του, και να αρχίσουμε να παίζουμε με το αγαπημένο του παιγνίδι, ή να τον ταΐζουμε.
Χρειάζονται αρκετές επαναλήψεις για να αρχίσει να συνηθίζει, και να το συνδυάσει με κάτι καλό.
Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε το ίδιο με αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου.
Τέλος, εφόσον δούμε ότι δεν υπάρχει κάποια αντίδραση όταν είναι αναμμένη η μηχανή του αυτοκινήτου, ξεκινάμε να κάνουμε μικρές κοντινές διαδρομές.
Είναι μία διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο και υπομονή. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και να πιέζουμε τους φίλους μας.
Η σωστή διαχείριση και η συστηματική απευαισθητοποίηση είναι δύο παράγοντες που θα τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τον φόβο και το άγχος του αυτοκινήτου.
Μετακίνηση με ασφάλεια
Ο κ. Δράκος εφιστά την προσοχή μας για την ασφαλή μετακίνηση των αγαπημένων μας φίλων και δίνει χρήσιμες συμβουλές:
«Σε ένα ταξίδι μας, ή σε οποιαδήποτε μετακίνηση μέσα στην πόλη, σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια του τετράποδου φίλου μας.
Μπορούμε να μάθουμε στον σκύλο μας να κάθεται και να περιμένει όταν ανοίγουμε την πόρτα του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να μην κατεβαίνει απότομα από το όχημα και να πετάγεται στο δρόμο.
Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, συνιστάται να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα, ώστε να γίνεται ανακύκλωση του αέρα μέσα στην καμπίνα.
Προσοχή! Δεν θέλουμε, το κεφάλι του σκύλου να προεξέχει από τα παράθυρα. Μπορεί να είναι μια χαριτωμένη εικόνα, όμως ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.
Μπορεί ο σκύλος να χτυπηθεί από κάποιο δίκυκλο, ή ακόμα και να δαγκώσει κάποιον πεζό.
Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο σκύλος, βλέποντας κάποιο ερέθισμα (σκύλο, ή γάτα), έχει πηδήξει από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
Επίσης, συνιστάται, πριν από κάθε μετακίνηση, οι σκύλοι να μην ταξιδεύουν με γεμάτο στομάχι.
Ειδικά τα σκυλιά που παρουσιάζουν ναυτίες. Για παν ενδεχόμενο, καλό είναι να μιλήσουμε με τον κτηνίατρο, ώστε να μας συστήσει φάρμακα κατά της ναυτίας.
Πάντα θα πρέπει να έχουμε νερό μαζί μας.
Πριν από το ταξίδι μας θα πρέπει να έχουμε πάρει τα μέτρα μας.
Μπορούμε να στρώσουμε ειδικά καλύμματα, τα οποία υπάρχουν στο εμπόριο, στο πίσω κάθισμα για τις τρίχες του.
Μπορούμε να έχουμε μαζί μας το αγαπημένο του παιγνίδι, ώστε να απασχολείται, νερό, και σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του.
Εάν πρόκειται για μεγάλο ταξίδι, πρέπει να γίνονται στάσεις ανά δύο ώρες, ώστε να χαλαρώνει και να εκτονώνεται.
Επίσης, υπάρχουν ζώνες στο εμπόριο, οι οποίες δένουν στη ζώνη ασφαλείας και περιορίζουν τις κινήσεις του.
Ένα αξεσουάρ που προσφέρει ασφάλεια, είναι το κλουβί μεταφοράς.
Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει σωστή εκμάθηση, έτσι ώστε να μη νιώσει άγχος μέσα σε αυτό.
Απαγορεύονται ρυμουλκούμενες μπαγκαζιέρες, ή εξωτερικά κλουβιά μεταφοράς, διότι προξενούν στρες στον σκύλο, και υπάρχει κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος.
Τέλος, σημειώνω το γεγονός ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα πρέπει να αφήνουμε τον σκύλο μας μόνο μέσα στο αυτοκίνητο.
Ακόμη και για λίγα λεπτά, υπάρχει ο κίνδυνος θερμοπληξίας. Γι’ αυτό συνιστάται να ταξιδεύουμε πολύ νωρίς το πρωί, ή απόγευμα προς βράδυ».
▪ Ο κ. Σεραφείμ Δράκος είναι απόφοιτος της Dog Friendly Academy και πτυχιούχος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής).
Και όπως λέει: «Λατρεύω τις πεζοπορίες στο βουνό και το κολύμπι, ειδικά μαζί με σκυλιά».