Σε απόγνωση βρίσκονται αρκετοί κηδεμόνες σκύλων, καθώς η γλώσσα του μικρού τους φίλου… πάει ροδάνι μέσα στο σπίτι. Γαβγίζει, και δεν μπορούν να τον κάνουν να σταματήσει.
Είναι μια συμπεριφορά που διορθώνεται, αρκεί να βρεθεί η αιτία που προκαλεί αυτή την αντίδραση στον σκύλο, και οι κηδεμόνες να μη χάνουν την ψυχραιμία τους.
Καθώς «όλο και περισσότερες οικογένειες στις μέρες μας αποφασίζουν να προσθέσουν ως μέλος της οικογένειάς τους ένα σκυλάκι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα συχνό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν, είναι το γάβγισμα», αναφέρει ο διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδευτής σκύλων, Μάνος Σπαθάρος.
Γιατί γαβγίζει ο σκύλος μου;
Με το γάβγισμα ένας σκύλος δείχνει -μεταξύ άλλων- ότι κάτι του προκαλεί ενόχληση, ή εκδηλώνει ενθουσιασμό.
«Ο σκύλος, μερικές φορές, χρησιμοποιεί το γάβγισμα ως αγχολυτικό, κι άλλοτε ως τρόπο επικοινωνίας μαζί μας. Θα ήταν λάθος να εστιάσουμε μόνο στον δικό μας εκνευρισμό, στην προσπάθειά μας να του διακόψουμε αυτή τη συμπεριφορά.
Για να συμπεριφέρεται έτσι, σημαίνει ότι κάτι τον ενοχλεί, ή τον ενθουσιάζει», τονίζει ο κ. Σπαθάρος.
Τι μπορεί να προκαλέσει το γάβγισμα στον σκύλο
Σύμφωνα με τον διπλωματούχο σύμβουλο συμπεριφοράς και εκπαιδευτή σκύλων, το γάβγισμα μπορεί να το προξενήσουν:
1. Οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα, δυσάρεστα ή ευχάριστα
2. Βαρεμάρα
3. Η έλλειψη της προσοχής μας
4. Η νευρικότητα από συσσωρευμένη ενέργεια
Πώς μπορώ να βοηθήσω τον σκύλο μου; – Οι λόγοι που γαβγίζει ο σκύλος
Για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να ξεπεράσει αυτή τη συμπεριφορά, θα «πρέπει του προσφέρω ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον, και να έχω στιγμές δημιουργικής ενασχόλησης μαζί του, αλλά και να φροντίζω για την καθημερινή εκτόνωσή του.
Η ηρεμία και η ασφάλεια του σπιτιού επιτυγχάνεται με το να μην αφήνουμε τον σκύλο εκτεθειμένο στα ερεθίσματα, και συνδυαστικά να του κάνουμε απευαισθητοποίηση σε αυτά, από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία.
Τα ερεθίσματα αυτά υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και στο περιβάλλον. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι:
- Ομιλίες από αγνώστους
- Δυνατοί θόρυβοι
- Το κουδούνι
- Σκυλιά που περνούν απέξω
- Διάφοροι περαστικοί
- Αυτοκινούμενα οχήματα
- Κόρνες
- Άλλα ζωάκια, όπως γάτες και πουλάκια
- Ο ερχομός ενός ατόμου που είναι ευχάριστο για τον σκύλο
- Η ώρα του φαγητού του
- Η ώρα του παιχνιδιού
- Όταν εμφανίζεται το λουρί που σηματοδοτεί την ώρα της βόλτας
Και άλλα πολλά που υπάρχουν στο περιβάλλον του σκύλου», διευκρινίζει ο κ. Σπαθάρος.
Τι να κάνω αν ο σκύλος μου βαριέται;
Αν έχετε έναν σκυλάκο που… βαριέται που ζει και προσπαθεί με το γάβγισμά του να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, τότε: «Πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος δημιουργικής ενασχόλησης με τον σκύλο μας: βόλτα, παιχνίδι, ακόμη και εκπαίδευση.
Πολλές φορές, όταν ο σκύλος μας βαριέται, προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή μας με το γάβγισμα.
Άρα, στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τον σκύλο μας δημιουργικά, θα ήταν καλό να του δώσουμε κάτι να ασχοληθεί, όπως ένα μασώμενο κόκκαλο, ή παιχνίδια που μπορούμε να κρύψουμε μέσα τους λιχουδιές.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι η συσσωρευμένη ενέργεια, και μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ικανοποίησης μιας πολύ σημαντικής ανάγκης του σκύλου που ονομάζεται εκτόνωση.
Πώς μπορώ να εκτονώσω το σκυλάκι μου;
«Οι βόλτες είναι πολύ σημαντικές για την εκτόνωση του σκύλου, και είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην καθημερινότητά μας χωρίς να τις αναβάλουμε.
Σε όλες μας τις βόλτες πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα, κι όχι στην ποσότητα.
Άρα, αν μιλήσουμε για τη «μεγάλη» βόλτα του σκύλου, πρέπει να την κάνουμε ευχάριστη και να μην υπάρχει υπερέκθεση σε ερεθίσματα, γιατί μέσα από αυτά δημιουργείται ένταση στον σκύλο και, ουσιαστικά, δεν ευχαριστιέται τη βόλτα του.
Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι πολυσύχναστοι δρόμοι και τα σκυλοπάρκα, επισημαίνει ο κ. Σπαθάρος.
Υπάρχει άλλη μορφή εκτόνωσης;
Εξίσου σημαντική για την εκτόνωση του σκύλου είναι και η πνευματική του άσκηση. «Την επιτυγχάνουμε με δημιουργική ενασχόληση μαζί του, όπως είναι η εκπαίδευση, ή το να παίξουμε μαζί του με παιχνίδια που του αρέσουν», εξηγεί ο διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδευτής σκύλων.
Γάβγισμα το βράδυ
Και είναι και κάποιες σκυλο-φάτσες που με το νυχτερινό γάβγισμα ξαγρυπνούν όλη τη γειτονιά.
«Όσον αφορά το γάβγισμα το βράδυ, η ησυχία που επικρατεί βοηθά τον σκύλο μας να ακούει καλύτερα τα ερεθίσματα και να αντιδράει σε αυτά.
Για να βοηθήσουμε το σκυλάκι μας να μην έρχεται σε αυτή τη θέση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλαρωτική κλασική μουσική, ώστε να αποκόψουμε τους ήχους, τουλάχιστον, μέχρι να εντοπίσουμε τι τον ενοχλεί για να του κάνουμε απευαισθητοποίηση», λέει ο κ. Σπαθάρος.
Πώς μπορώ να κάνω απευαισθητοποίηση στον σκύλο μου;
Η «μαγική» πράξη που πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει να γαβγίζει ο σκύλος μας μέσα στο σπίτι, είναι η απευαισθητοποίηση. Όπως εξηγεί ο κ. Σπαθάρος, «την απευαισθητοποίηση δεν την πετυχαίνουμε εκθέτοντας τον σκύλο μας απευθείας στα ερεθίσματα, αλλά κάνοντας μικρά βήματα προς αυτά, συνδυάζοντάς τα με επιβράβευση, δίνοντάς του λαχταριστές λιχουδιές, ούτως ώστε να τα συνδέσει με κάτι ευχάριστο για εκείνον».
▪ Ο κύριος Μάνος Σπαθάρος είναι διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της σχολής Dog Friendly Academy.