*γράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας
Με αισιόδοξους τόνους διάνθισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό που η χώρα μας ξεκίνησε να εφαρμόζει και ήδη 230 χιλιάδες Έλληνες έχουν μπει στη σχετική εφαρμογή και το έχουν εκτυπώσει.
Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και τη συνδρομή της αντιπολίτευσης προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλει από το φθινόπωρο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας, ενώ εξετάζει τις «διευκολύνσεις» που θα έχουν όσοι εμβολιάζονται.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με τους διαχωρισμούς που μπορεί να γίνουν. Δήλωσε ότι στην παρούσα φάση και μέχρις ότου καταστεί δυνατή η πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλα τα εμβόλια η κυβέρνηση προκρίνει την πειθώ για όσους είναι διστακτικοί. Μπροστά, ωστόσο, στον κίνδυνο για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας που μπορεί να ενσκήψει από το φθινόπωρο, τα πράγματα θα αλλάξουν σε βαθμό που οι καταστηματάρχες της εστίασης να μπορούν να επιτρέπουν την είσοδο στις επιχειρήσεις τους μόνον των εμβολιασμένων.
«Άνεμος προόδου»
Κάνοντας απολογισμό της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις «έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας. Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος με τον θώρακα των εμβολίων και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Και να δουλέψουμε, επιτέλους, ενωμένοι προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Με λίγα λόγια, αργά αλλά σταθερά, πάντα με την απαραίτητη προσοχή, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας».
«Καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, μπορούμε πια να το πούμε, ότι από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης», είπε ο πρωθυπουργός. Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε απέναντι στον κίνδυνο, παρόλο που «φαίνεται ότι πια βαδίζουμε προς την υπέρβασή του».
«Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας», συμπλήρωσε. Πρόκειται, είπε, «για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία, γιατί ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, συναντώντας αρχικά την έντονη δυσπιστία των εταίρων μας. Ύστερα όμως από λίγους μήνες εκείνη η πρόταση της Αθήνας, που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο αυτού του έτους, αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτή η πρωτοβουλία «αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος, τον Ιανουάριο δηλαδή αυτού του έτους, η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα». Ο ίδιος θύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα. Ήμασταν, είπε, «από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη χώρα, που χρησιμοποιήσαμε μαζικά τα self-test. Και τότε είχαμε δεχθεί αρκετή κριτική από την αντιπολίτευση. Πλην όμως τα αποτελέσματα από τα self-test είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».
Ήμασταν, συνέχισε, «η πρώτη χώρα που πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε πολύ λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας χρησιμοποιήσαμε ένα ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο για να μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας». Θύμισε επίσης ότι η Ελλάδα με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν στον ευρωπαϊκό διάλογο ήδη από τον Μάρτιο του 2020 την ανάγκη να υπάρχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην τεράστια οικονομική ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Και, όπως εξήγησε, το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο οριστικοποιήθηκε σε μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής πέρσι τον Ιούλιο.
«Χτίζουμε τείχος ανοσίας»
Αναφορικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έρχεται να συμπληρώσει τα πολλά τα οποία έγιναν στον τόπο μας τους τελευταίους 16 μήνες. Όπως και όλες οι χώρες, είπε, έτσι και εμείς θρηνήσαμε πολλές απώλειες. Όμως πλέον είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Όλα αυτά, εξήγησε, οφείλονται στον εμβολιασμό.
«Καθώς ο εμβολιασμός προχωράει γρήγορα, χτίζεται σταδιακά το τείχος ανοσίας», συνέχισε. «Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 6.200.000 και κάτι συνολικούς εμβολιασμούς, περισσότεροι από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 την ημέρα. To 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα μέσα από την επιχείρηση “Ελευθερία”».
Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το πρόβλημα που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε όλους τους βουλευτές, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, καλώντας τους «να συνδράμουν έτσι ώστε και σε αυτές τις περιοχές, όπου μπορεί να αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό ακόμα με κάποιον σκεπτικισμό, να αυξήσουν τη συμμετοχή τους». Πολύ περισσότερο που, όπως είπε, πολύ σύντομα πια όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν.
«Ο μαζικός εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα του κορωνοϊού», τόνισε. «Και μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την υγεία αλλά και την τσέπη του κάθε πολίτη, την εθνική οικονομία αλλά και την πολύτιμη φήμη της χώρας μας. Και στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό».
«Διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Όπως είπε ο ίδιος θα απευθύνει αίτημα στην Επιτροπή Βιοηθικής για να γνωμοδοτήσει. «Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».
Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας «στη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις». Διευκρίνισε ότι ο ίδιος προτιμά τον όρο «διευκολύνσεις» αντί των όρων «προνόμια» ή «ελευθερίες» που μπορεί να έχουν οι πολίτες που είναι εμβολιασμένοι. Υπογράμμισε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν «από τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν».
Δίνοντας ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα επεσήμανε ότι το φθινόπωρο «ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους». Προτιμώ, εξήγησε, το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. Και γι’ αυτό και θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα.
«Αντίδοτο… ανοησίας»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση είναι θετικές για τη χώρα μας και υπογράμμισε ότι «η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί, στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας». Όπως είπε, «οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος ούτε και η φωτεινή πραγματικότητα τις σκοτεινές προσεγγίσεις». Γι΄ αυτό και κάλεσε όλη την αντιπολίτευση «να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να συμβαδίσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα προς τα μπροστά».
«Δεν ξεχνώ», συμπλήρωσε, «ότι πέρασε ένας χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων ή και επιλεκτικών στοιχείων. Μια μικρόψυχη αμφισβήτηση, ανοιχτή στην κατηγορία, ότι μετατρέπεται σε υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, όταν ο ιός επέλαυνε, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου που αποκλήθηκε θυμίζω μόλις πέρυσι το Νοέμβριο ως εμπόριο ελπίδας που τάχα επινόησε η Κυβέρνηση. Και ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Όταν η χώρα σταθερά ακουμπά σήμερα τους 100.000. Ηχούν ακόμα τα λόγια, οι ανεύθυνες κουβέντες για δήθεν “ξεστοκάρισμα” εμβολίων. Ο χλευασμός των self test, τα οποία επαναλαμβάνω λειτούργησαν άψογα ή και η ύπουλη διασπορά φημών για μη εγκεκριμένες θεραπείες τις οποίες η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν παρέχει στους πολίτες».
«Όλα αυτά είναι γνωστά», συνέχισε. «Όπως γνωστός βέβαια είναι και ο χλευασμός ακόμα και του ίδιου του πιστοποιητικού Covid ως πιστοποιητικού επιπολαιότητας και ανικανότητας. Αλλά και οι πανηγυρισμοί της Αυγής όταν στην αρχή οι Ευρωπαίοι δήθεν άδειασαν την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια βέβαια έδειξε ποιος είχε δίκιο. Ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιος ο μίζερος παρατηρητής από την κερκίδα της».
«Ας βάλουμε μία τελεία σε αυτά», υπογράμμισε. Γιατί νομίζω, πρόσθεσε, ότι το έχετε αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση για την πανδημία γίνεται τελικά αντιπολίτευση στη χώρα. «Όλα αυτά πρέπει να μείνουν πίσω μας μαζί με τον κορωνοϊό», τόνισε. «Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει αντίδοτο της ανοησίας, καθώς δεν έχουμε περιθώριο για άλλους διχασμούς. Η αντιμετώπιση του ιού με τα καλά της, με τις δυσκολίες της, είναι μία νίκη συλλογική και η γρήγορη ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό είναι μία επιταγή εθνική. Έτσι, κύριε Υπουργέ, η ομόφωνη κύρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid μπορεί σήμερα να σημάνει μία νέα αρχή».
Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο νοσηλευτικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας