Ο μύκητας candida albicans εντοπίζεται στο στομάχι του σκύλου και της γάτας, χωρίς να προκαλεί προβλήματα.
Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν την ανάπτυξή του, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία του οργανισμού τους.
Η λάθος διατροφή, ο σακχαρώδης διαβήτης, το χαμηλό ανοσοποιητικό, αλλά και τα αντιβιοτικά, είναι ορισμένα από τα κύρια αίτια της ανάπτυξης του μύκητα.
«Οτιδήποτε βγει εκτός ελέγχου στον οργανισμό του κατοικίδιου μας, αρχίζει και δημιουργεί προβλήματα. Και τρανταχτό παράδειγμα είναι οι λοιμώξεις, που προκαλούνται από την υπερ-ανάπτυξη του μύκητα.
Ο μύκητας, που βρίσκεται στον πεπτικό σωλήνα και στα έντερα του σκύλου ή της γάτας μας (σε μικρότερο βαθμό), βοηθά στη χώνεψη της τροφής. Όταν, όμως, αρχίσει να αυξάνεται, και ξεπεράσει τις φυσιολογικές τιμές, εμφανίζονται συμπτώματα που μιμούνται τις αλλεργίες. Ορισμένα από αυτά είναι:
1. Έντονος κνησμός στο δέρμα
2. Δυσοσμία του δέρματος
3. Έντονος κνησμός και γλείψιμο στις πατούσες και ανάμεσα στα δάχτυλα.
4. Μόλυνση στα αυτιά.
Επίσης, τα ζώα παρουσιάζουν, λόγω κνησμού, ατοπικό τρίχωμα, εκδορές και αμυχές σε σημεία του σώματος. Ακόμα, εμφανίζονται δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις», εξηγεί η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.
Ο μύκητας candida albicans και οι λόγοι που αναπτύσσεται
«Ένας γνωστός μύκητας που παρουσιάζει αυτή την εικόνα είναι ο candida albicans. Βρίσκεται στο στομάχι και ελέγχεται από τα φιλικά βακτήρια του οργανισμού, τα οποία βοηθούν στο να μείνουν χαμηλά τα επίπεδά του.
Υπάρχουν, όμως, παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την ανάπτυξη του μύκητα, και να οδηγήσουν σε διαταραχή της ισορροπίας της χλωρίδας.
Οι παράγοντες αυτοί είναι: α) η λάθος διατροφή, β) κάποιες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, γ) το χαμηλό ανοσοποιητικό, δ) τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, ε) τα εμβόλια.
Τότε βλέπουμε τον μύκητα candida να αναπτύσσεται γρήγορα και να ερεθίζει τα κύτταρα του στομάχου, προκαλώντας φλεγμονές.
Απελευθερώνει τουλάχιστον 60 διαφορετικές τοξίνες, οι οποίες «ταξιδεύουν» μέσα στο σώμα και τα όργανα του ζώου μας.
Όσο πιο γρήγορα τον εντοπίσουμε στον σκύλο ή τη γάτα μας, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί, όσο το αφήνουμε, εδραιώνεται στον οργανισμό, και είναι πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του», αναφέρει η κυρία Παλαιολογοπούλου.
Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Σε αυτήν την περίπτωση η σωστή διατροφή βοηθά τους αγαπημένους μας φίλους να αποβάλουν τον μύκητα. Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας μας καθοδηγεί με τρεις συστάσεις:
1. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο μιας τέτοιας μυκητιασικής λοίμωξης.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να σταματήσουμε να τρέφουμε τον μύκητα. Τα δύο πιο σημαντικά συστατικά, τα οποία τον βοηθούν να εξαπλωθεί, είναι η ζάχαρη και το άμυλο.
Αφαιρούμε, λοιπόν, από τη διατροφή τους οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και υδατάνθρακα, ο οποίος, με τη σειρά του, μετατρέπεται σε ζάχαρη μέσα στον οργανισμό και τρέφει τον μύκητα.
Επίσης, αφαιρούμε αμυλούχες τροφές, όπως είναι η πατάτα και η γλυκοπατάτα, αλλά και το ρύζι, το κεχρί, το σιτάρι, το καλαμπόκι, η βρώμη και ο αρακάς.
Είναι σημαντικό, τουλάχιστον για την περίοδο που βρίσκεται σε έξαρση μια τέτοια λοίμωξη στον οργανισμό, να επιλέξουμε κυρίως κρέας, κάποια λαχανικά, έλαια και βότανα, τα οποία θα βοηθήσουν να καθαρίσει ο οργανισμός από τις τοξίνες του μύκητα.
Η ξηρά τροφή, σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να βοηθήσει, ακόμη και αν είναι grain free. Γιατί, αφενός έχει κάποιο άλλο συστατικό, όπως πατάτα ή καλαμπόκι, και, αφετέρου, έχει μεγάλα ποσοστά σε ζάχαρη.
Ακόμη κι αν σε κάποιες τροφές δεν είναι εύκολο να τη διακρίνουμε στα συστατικά που αναγράφονται.
2. Μειώνουμε, όσο μπορούμε, τα βαρέα μέταλλα στον οργανισμό του σκύλου/γάτας μας.
Οι επιστήμονες εξετάζουν το πώς τα βαρέα μέταλλα ενώνονται με τον μύκητα μέσα στον οργανισμό των ζώων, αλλά και στον δικό μας, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο μύκητας
Εκτός, όμως, από την εξάπλωση του μύκητα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα βαρέα μέταλλα, γενικά, δεν είναι ωφέλιμα για τον σκύλο/γάτα μας. Γιατί παράγουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αλλοιώνουν και καταστρέφουν τα κύτταρα, και προκαλούν σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος.
Επίσης, είναι ικανά να αλλάξουν το DNA του ζώου και τη σύσταση των πρωτεϊνών που έχει το σώμα του.
Πώς μπορούμε να βάλουμε «φρένο» στα βαρέα μέταλλα
Να μειώσουμε τους περιττούς εμβολιασμούς, καθώς τα εμβόλια, μεταξύ άλλων, περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο υδράργυρος (mercury).
Να ανοίξουμε εδώ μια παρένθεση, για να επισημάνουμε ότι στο εξωτερικό, ήδη, έχει αλλάξει το πρωτόκολλο εμβολιασμού για τα ζώα συντροφιάς, με ολοένα περισσότερους ολιστικούς κτηνιάτρους να υιοθετούν ένα λιγότερο επιβαρυντικό για τον οργανισμό των ζώων πρόγραμμα.
Να αποφεύγουμε ψάρια που συσσωρεύουν στο σώμα τους μεγάλο φορτίο από βαρέα μέταλλα, να δώσουμε φιλτραρισμένο νερό απαλλαγμένο από φθόριο και, όσο μπορούμε, να εμπλουτίζουμε τη διατροφή τους με βιολογικά προϊόντα. Γιατί ο τρόπος παραγωγής τους είναι απαλλαγμένος από τοξικά και χημικά, τα οποία είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα.
3. Το τρίτο βήμα στην αντιμετώπιση μιας μυκητιασικής λοίμωξης είναι να προσφέρουμε στον οργανισμό του κατοικίδιου μας αντιμυκητιακές τροφές και συμπληρώματα, όσο μπορούμε, έτσι ώστε να σκοτωθούν υπολείμματα του μύκητα και να αποβληθούν από το σώμα.
Τέτοια συστατικά είναι, για παράδειγμα, το καπρυλικό οξύ, το οποίο βρίσκουμε σε συμπλήρωμα, αλλά και σε τροφές Όπως και το βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης, καθώς πρόκειται για ένα μεσαίας αλυσίδας τριγλικερίδιο (MCT), το οποίο έχει αντιμυκητιακή και αντιμικροβιακή δράση».
Τα συμπτώματα όταν ο μύκητας «πεθαίνει»
Όταν ο μύκητας αποβληθεί από τον οργανισμό, ο σκύλος/γάτα ενδέχεται να εμφανίσει, σύμφωνα με την κυρία Παλαιολογοπούλου, κούραση, διάρροια, να έχει αυξημένες εκκρίσεις από το δέρμα, τα μάτια και τα αυτιά, όπως και μυϊκούς πόνους.
Γιατί «αυτός είναι ο φυσικός τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμού, και η θεραπευτική ίαση μπορεί να κρατήσει από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες.
Για να βοηθήσουμε ένα ζωάκι με επιβαρυμένο οργανισμό, ή πιο μεγάλο σε ηλικία, καλό θα είναι η όλη διαδικασία αντιμετώπισης της λοίμωξης να γίνει σταδιακά. Δηλαδή, να κάνουμε σιγά – σιγά τις αλλαγές στη διατροφή και στα συμπληρώματα, έτσι ώστε να μη σοκάρουμε τον οργανισμό, και η αποτοξίνωση να γίνει πιο ομαλά», διευκρινίζει η κυρία Παλαιολογοπούλου και τονίζει ότι:
«Η ξεκούραση, το φρέσκο φιλτραρισμένο νερό, αλλά και η φρέσκια τροφή, όπως και το ήσυχο περιβάλλον, θα βοηθήσουν το ζωάκι μας να βρει τη χαμένη του ισορροπία με φυσικό τρόπο».
▪ Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές
● Canine Nutrigenomics: The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health Paperback 2015, by W Jean Dodds, Diana R Laverdure
● https://www.dogsnaturallymagazine.com