Με δραματικά αργό ρυθμό συνεχίζεται η υποχώρηση του τρίτου επιδημικού κύματος στη χώρα μας, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση να επενδύουν στη συνέχιση αυτής της αργής αποκλιμάκωσης μέσα από την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Εξίσου σημαντική θεωρείται πάντοτε η τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. «Καθώς διανύουμε τις πρώτες ημέρες της σταθεροποίησης και της μείωσης των κρουσμάτων, είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τα μέτρα προστασίας, διότι η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να αυξήσει αμέσως τα μέτρα», τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ενώ πολύτιμος σύμμαχος – που μόνος του όμως δεν αρκεί– αποτελεί και ο καλός καιρός, που θα επιτρέπει τις συναντήσεις και τις επαφές της “κοινωνικής φούσκας” κάθε ατόμου σε εξωτερικούς χώρους μειώνοντας κάπως τις πιθανότητες της μετάδοσης κορωνοιού.
Η επίδραση των μεταλλαγμένων στελεχών
Αστάθμητος παράγοντας της επιδημίας αποτελούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού, που μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία του κύματος ανά πάσα στιγμή. Η “δύναμη” των μεταλλαγμένων στελεχών αποδείχθηκε και στη χώρα μας, με την “εισβολή”, τη μετάδοση και την κυριαρχία του βρετανικού στελέχους (βρετανικής μετάλλαξης), τον περασμένο Ιανουάριο, που “σήκωσε” ψηλά το τρίτο κύμα.
Πλέον στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί και δύο στελέχη του ινδικού στελέχους, το ένα ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και το άλλο χθες στην Αττική. Το πρώτο – από το οποίο έλειπε μία από τις δύο βασικές μεταλλάξεις του ινδικού στελέχους- αφορούσε Έλληνα που δεν είχε ιστορικό ταξιδιού ενώ το δεύτερο -που φέρει και τις δύο μεταλλάξεις που χαρακτηρίζουν το ινδικό στέλεχος- αφορά γυναίκα αλοδαπή που είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάϊ στις αρχές Απριλίου. Και στα δύο περιστατικά, δεν απαιτήθηκε νοσηλεία και οι αρμόδιες αρχές έχουν ιχνηλατήσει τις επαφές των κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο ινδικό στέλεχος.
Πάνω από 1.000 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο
Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται πάντα υπό πίεση.
Ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία δεν παρουσιάζει ακόμη μείωση, αυτό αναμένεται να συμβεί μετά από δυο με τρεις εβδομάδες, κι εφόσον συνεχιστεί η υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο σχεδόν 4.000 νέα κρούσματα, για την ακρίβεια 3.997, εκ των οποίων τα 2.597 το Σάββατο και τα 1.400 χθες, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της εβδομάδας (2.412 και 1829 αντίστοιχα). Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα “σημαδεύτηκε” από τον συνολικό αριθμό των θανάτων που έσπασαν το “φράγμα” των 10.000 και ανέρχονται σε 10.007 από την αρχή της πανδημίας.
Πτωτική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών που χθες ανήλθαν σε 816. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την επιδημία το περασμένο Σάββατο, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, κ. Νίκος Σύψας, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης COvid, Rt, παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι θα υποχωρήσουν στους 400. Πλέον ο δείκτης Rt στην Αττική είναι στο 0,95, στη Θεσσαλονίκη, όμως, και τη βόρεια Ελλάδα λίγο πάνω από το 1.
Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες καθημερινά. Το προηγούμενο 48ωρο καταγράφηκαν 1.023 νέες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο COvid στα νοσοκομεία της χώρας. Οι 515 εισαγωγές έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής.
Συνολικά οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται στους 5.572, με τους 1.312 να βρίσκονται σε Μονάδες. Στην Αττική οι ασθενείς λόγω κορωνοιού στα νοσοκομεία αγγίζουν τους 2.500, με τους 430 διασωληνωμένους. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 1.570, εκ των οποίων οι 217 διασωληνωμένοι. Άλλοι 787 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και τέλος, 134 είναι οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης.